Eén tegenslag, en dan?

Maartje IJzerman

Positief denken, handelen en spreken, brengt je het verst!

Focussen op de positieve ervaringen in je leven

Dit is niet voor iedereen gemakkelijk om te doen.
De reden? Onze hersenen.
In mijn trainingen zeg ik niet voor niets…
“Schroef je hoofd maar even van je romp af, zodat je beter kunt voelen en vertrouwen!”… en dat is al helemaal lastig om te doen, want ons hoofd wil overal in meegaan, heeft overal wel een gedachte bij en wil het liefst controle houden.
Niet voor niets dat de mensheid steeds meer behoefte heeft aan rust en ruimte in het hoofd.
Puur omdat we teveel willen en moeten van onszelf, en overal een mening bij vormen.
Blijft het bij positieve gedachten over jezelf en je omgeving, dan krijgen we er nog energie van.
Maar zijn het juist negatieve gedachten, ofwel ‘het negatieve verhaal-denken’, dan kost dit ons alleen maar energie en maakt het ons moe.

Wat heb ik deze afgelopen twee weken voornamelijk gedaan?
Mijn laptop zoveel mogelijk dicht gelaten en mij zoveel mogelijk gefocust op mijn zintuigen.
Veel de natuur in, wandelen, frisse lucht opsnuiven, van mijn gezin genieten, mijn ogen uitkijken naar al het moois in Parijs, veel lachen met mijn dochter in deze prachtige stad, rommelen in huis en opruimen… kortom… mijn hoofd zoveel mogelijk loslaten en ontspannen.

En toen,…toen gebeurde het. Eén tegenslag. Wat er gebeurde, zal ik je niet mee vermoeien.
Waar het voor mij in de kern om ging was: ik voelde me niet gehoord, ik voelde geen openheid en ruimte voor een dialoog, ik voelde geen liefde en genegenheid, ik voelde de veroordelende gedachten van buitenaf binnenkomen en daaronder zat ‘m… waar het voor mij uiteindelijk om ging… ik voelde me niet veilig.

Gelukkig ben ik mijn jaar goed begonnen. Ik heb terug gekeken en ervan geleerd. Ik voelde, door m’n angst in de ogen te kijken en er over te kunnen spreken met mijn man, nog meer liefde voor hem, mijn gezin en familie.
En wat mij uiteindelijk het meest heeft geholpen is in dit nieuwe jaar als het ware ‘de arena’ in te hebben gelopen, met al mijn kwetsbaarheid en onderliggende angst voor de confrontatie. Ik ben mij op dat moment blijven focussen op het positieve.

Hoe mooi is het dan niet om de eerste maandag van dit nieuwe jaar te mogen starten met een training, waarbij ik Mark Verhees van VoorPositiviteit op een hoger plan mag helpen met zijn presentaties. Een bijzondere man met een mooie boodschap met veel positiviteit en impact. Ik voel me vereerd en dankbaar, dat juist hij op mijn pad is gekomen. We leren van elkaar.
Zo heb ik nu nog meer begrepen en gevoeld hoe belangrijk het is om mijzelf zoveel mogelijk te focussen op de positieve ervaringen in het leven.

Weet dat de hersenen van de mens er alles aan doen om te wijken voor een zogenaamd ‘gevaar’. Een gezond mens zoekt geen gevaar op, uit angst voor de pijn en het verdriet, het zal er juist alles aan doen om positieve emoties te stimuleren.
Tegelijkertijd zorgen de hersenen ervoor dat je heel alert wordt, zodra je je niet veilig voelt.
Het brein vergroot deze negatieve emotie, het zogenaamde gevaar, waardoor je je er juist op focust en het wellicht groter maakt dan het is, door er bijvoorbeeld zaken bij te halen uit het verleden of dingen die er niet zijn, maar waar je bang voor bent.
Het zogeheten ‘verhaal- denken’. En dat is nu precies waardoor je energie verliest en in een negatieve communicatie-spiraal terecht komt, met jezelf en de ander(en).

Kortom wanneer je je lekker in je vel wilt blijven voelen, is het heel belangrijk om je dagelijks te focussen op de positieve ervaringen in je leven.
Dus zowel op de dagen die lekker en ontspannen lopen, als op de dagen die niet zo lekker en ontspannen gaan.
Mark leert me dat wanneer je tegenover 1 negatieve ervaring minstens 3 positieve ervaringen zet en je hierop focust, je in balans blijft en je je lekker in je vel blijft voelen. Ik kan me er helemaal in vinden en ik kan terugkijken naar weer een leermoment.

Dank je wel Mark.

Geschreven door: Pauline van Aken