Bibian Mentel als spreker inhuren

Bibian Mentel als spreker inhuren

Nederlands Kampioen, wereldkampioen en winnares gouden medaille op de Paralympische Spelen op het onderdeel snowboardcross

It's all about Mentelity ”

– Edwin Spee

Biografie

In de zomer van 2000 lachte het leven Bibian volop toe. Ze was bezig met haar favoriete sport snowboarden, stond 4e op de wereldranglijst en was volop in voorbereiding voor de Olympische Spelen van Salt Lake City 2002. 

Alles veranderde echter toen zij last kreeg van haar enkel en bij Bibian een ernstige vorm van botkanker werd geconstateerd waarbij de arts Bibian een keuze voorlegde die eigenlijk geen keuze was: je been behouden met het gevaar je leven te verliezen of je been amputeren. Bibian koos voor amputatie en knokte zichzelf terug. Zeven maanden later werd Bibian Nederlands kampioen snowboarden, bij de valide sporters wel te verstaan.

Bibian werd vervolgens paralympisch kampioene Snowboard cross in Sotsji in 2014 en Pyeongchang in 2018. In 2018 behaalde ze nog een gouden plak tijdens de paralympische spelen, en wel een op het onderdeel Banked slalom.

In 2015 werd Bibian zowel eerste op het WK Snowboard cross als op het WK Banked slalom in La Molina. Twee jaar later tijdens het WK in Big White, Canada, werden haar wederom twee gouden medailles uitgereikt op beide onderdelen. Na haar succes in Pyeongchang heeft Bibian de handoek in de ring gegooid: ze zal niet meer deelnemen aan de Paralympische spelen en ook de WK’s laat ze achter zich. Ze blijft echter wel actief in de snowboard wereld en is ambassadeur van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC).

Naast deze titels heeft Bibian nog twee andere titels op haar naam staan: lid in de Orde van Oranje-Nassau (2012) en meest invloedrijke vrouw van Nederland in de categorie sport van de Opzij Top 100 van het feministische maandblad Opzij (2018).

Bibian Mentel is in staat om mensen te inspireren met haar verhaal. Ze deelt haar persoonlijke ervaringen op het gebied van topsport, haar leven na de amputatie en probeert zich te richten op de mogelijkheden van het leven in plaats van de onmogelijkheden. Ze spreekt bij bedrijven en scholen en leert haar luisteraars de kansen te zien wanneer je geconfronteerd wordt met tegenslag.

Daarnaast geeft Bibian ook op maat gemaakte clinics in de sneeuw of op het water. 

 

Volledige omschrijving

Profiel

Vakgebied

Topsporter, Paralympisch kampioen, internationale spreker, omgang met tegenslagen, coaching en grenzen verleggen.

Talen

Engels, Nederlands, Duits

Tarief

Op aanvraag

In te huren als

Spreker Panellid Dagvoorzitter

Onderwerpen

Sport Lifestyle & Health Maatschappij Motivatie & Inspiratie

Interview

Wat was je eerste baantje?

Koerier.

Wat is je hoogtepunt in je carriere?

Het Paralympisch goud in Sochi!

Hoe ziet je vakgebied eruit over 10 jaar?

Een wereld waarin een beperking niet meer als een beperking wordt gezien.

Voor wie heb je grote bewondering?

Mijn moeder.

Wat weet niemand van je?

Wanneer ik bij mijn man op schoot kruip om een potje te janken.

Twitter

Boeken