Dick Swaab als spreker inhuren

Dick Swaab als spreker inhuren (1944)

Nederlandse arts en neurobioloog & hersenonderzoeker

Als je niet slim bent, moet je hard werken”

Biografie

Dick Swaab is arts en hoogleraar Neurobiologie te Universiteit van Amsterdam (AMC). Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam, promoveerde tijdens zijn studie in 1970 en was Directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek van 1978 tot 2005 en oprichter en Directeur van de Nederlandse Hersenbank tot 2005.  

Dick is momenteel teamleider in het Nederlands Herseninstituut van de onderzoeksgroep 'Neuropsychiatrische stoornissen', Qiu Shi (= Op Zoek naar de waarheid), Professor in de Zhejiang Universiteit, Hangzhou, China en Gast hoogleraar bij 3 andere universiteiten in China. Hij publiceerde meer dan 590 wetenschappelijke SCI-artikelen, 200 hoofdstukken in boeken, redigeerde 80 boeken en was promotor van 85 promovendi waarvan er nu 20 hoogleraar zijn geworden.

Hij publiceerde de uit 2 delen bestaande monografie ‘The Human Hypothalamus’, die in de Handbook of Clinical Neurology serie verscheen, Elsevier, Amsterdam en de bestseller: ‘Wij zijn ons Brein” die nu vertaald is in 16 talen en waarvan meer dan 450.000 exemplaren verkocht zijn. In zijn bestseller beschrijft Dick dat onze keuzes en voorkeuren van de ‘baarmoeder tot aan alzheimer, vast liggen in onze hersenen. Eén van zijn conclusies is derhalve dat seksuele geaardheid geen keuze is, maar een kwestie van aanleg. Vanuit de filosofie en psychologie kreeg de hoogleraar de nodige kritiek te verduren, maar binnen de hersenwetenschappen is hij een gevierd onderzoeker.

Een kinderversie van dit boek, "Jij bent je brein", is in 2013 verschenen en in het Russisch en Vietnamees vertaald. Op 21 september 2016 is zijn nieuwe publieksboek uitgekomen: "Ons Creatieve Brein. Swaab's H-factor is 100".

Naast zijn interesse voor hersenen ligt Dick zijn interesse ook bij de onderwerpen als psychiatrie, bewustzijn en spiritualiteit.

Met zijn ruimschootse ervaring is Dick een veel gevraagd spreker en dagvoorzitter op congressen, seminars en andere events.

Volledige omschrijving

Profiel

Vakgebied

Neurologie, wetenschap, spiritualiteit, neuropsychiatrie, bewustzijn, hersenonderzoeker

Talen

Nederlands, Engels

Tarief

Vanaf €3150,-

In te huren als

Spreker Dagvoorzitter Panellid

Onderwerpen

Wetenschap Motivatie & Inspiratie

Interview

Wat was je eerste baantje?

1966 student assistent in het Herseninstituut (waar ik later directeur van werd).

Wat is je hoogtepunt in je carriere?

Dat komt nog :)

Hoe ziet je vakgebied eruit over 10 jaar?

Technisch nog eens een factor 10 complexer.

Voor wie heb je grote bewondering?

Darwin en Frans de Waal.

Wat weet niemand van je?

Dat houden we zo..

Boeken