Erica Terpstra als spreker inhuren

Erica Terpstra als spreker inhuren

Geef kleur aan je leven, leef in het nu en haal het beste uit jezelf”

Biografie

Erica Terpstra was namens de VVD geruime tijd actief in de Nederlandse politiek. Voor ze aan haar lange loopbaan begon, was ze echter met hele andere dingen bezig. Naast haar werkzaamheden als lerares Nederlands en freelance journaliste, is ze meervoudig Nederlands, Europees en Wereldkampioen zwemmen en heeft ze Nederland vertegenwoordigd bij de Olympische Spelen van 1960 in Rome en 1964 in Tokyo. In Tokyo behaalde ze een zilveren en bronzen medaille.

Zij studeerde enkele jaren Chinees en Japans aan de Universiteit van Leiden en noemt zichzelf 'eeuwig student Boeddhisme'. In 1977 werd ze gekozen tot Tweede Kamer lid voor de VVD.

Na een carrière als zwemster bleef haar interesse in sport en in 1994 werd ze benoemd tot Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Tijdens haar functie als staatssecretaris was Erica belast met het jeugd- en ouderenbeleid, beleid voor mensen met een handicap, de AWBZ-verzekering en sport. In 1996 introduceerde zij het Persoonsgebonden budget, een doorbraak in het ziektenkostenstelsel.

In 1998 nam Erica Terpstra wederom plaats in de Tweede Kamer. Daar bekleedde zij onder andere de functie als woordvoerder ontwikkelingssamenwerking, was zij Voorzitter Kamercommissie VWS en Lid Kamercommissie Buitenlandse Zaken. Ze was en is populair onder de bevolking. Maar liefst 90% kent haar. Deze populariteit bleek onder andere uit het grote aantal voorkeurstemmen dat zij in de loop der jaren kreeg. In 1984 waren dat er ruim 860.000!

In totaal heeft Erica Terpstra 8321 dagen in de Kamer gediend. Eigenlijk komen hier nog zo'n 1200 dagen bij toen zij als staatssecretaris adviserend lid van de Kamer was. Alleen Freule Wittewaal van Stoetwegen heeft langer gediend met 9302 dagen. Wederom een zilveren medaille dus voor Erica Terpstra.

In oktober 2003 stonden de kranten vol met het nieuws dat Erica de politiek ging verruilen voor het NOC*NSF. Als eerste vrouw werd zij gekozen tot voorzitter van de grootste en belangrijkste Nederlandse sportorganisatie. Zij is hier tot op de dag van vandaag actief als voorzitter. Verder is ze lid van vele commissies zoals bijvoorbeeld Lid Bestuur International Foundation Olympic Truce, voorzitter van het Monuta Charity Fund en adviseur van Novartis.

Erica Terpstra heeft diverse onderscheidingen gekregen voor haar werk. Zo ontving ze in 1968 de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau, gevolgd door het Erekruis Huisorde van Oranje Nassau in 1973. Daarnaast is ze onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Olympic Order Internationaal Olympisch Comité.

Erica Terpstra gebruikt haar ervaringen in de topsport, politiek en bestuur tijdens presentaties. Enthousiast, met passie en humor vertelt Erica over het belang van sport, samenwerken, motivatie en doorzettingsvermogen. Erica gebruikt de metafoor van ondernemen en topsport. Zij acht tevens economische crisis minder bedreigend dan de zingevingcrisis waar sommige mensen kennelijk onder gebukt gaan en geeft tal van voorbeelden hoe je kleur aan het leven kan geven, onder het motto: 'Leef met passie, leef in het nu'! Met humor en tal van anekdotes wordt het steevast een inspirerend en vrolijk verhaal, waar mensen van jong en oud enthousiast over worden. Altijd is het verhaal toegespitst op de opdrachtgever.

Volledige omschrijving

Profiel

Vakgebied

Topsport, politiek, bestuur & beleid, presentatie, sportbestuurders

Talen

Engels, Nederlands

In te huren als

Spreker Panellid Presentator Dagvoorzitter

Onderwerpen

Maatschappij Leiderschap Sport Bestuur & Beleid & Politiek Motivatie & Inspiratie

Interview

Wat was je eerste baantje?

Kamermeisje Hotel Oud-Wassenaar.

Wat is je hoogtepunt in je carriere?

Er zijn er teveel om op te noemen: politiek, sportief, tv-infotainment, maatschappelijk vrijwilligerswerk etc..

Hoe ziet je vakgebied eruit over 10 jaar?

Dan ben ik 80 DV.

Voor wie heb je grote bewondering?

Zijne Heiligheid de Dalai Lama.

Wat weet niemand van je?

Dat wil ik zo houden.