Esther van Rijswijk als dagvoorzitter inhuren

Esther van Rijswijk als dagvoorzitter inhuren

Econoom, journalist

Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt”

– Albert Einstein

Biografie

Van het Ministerie van Financiën naar de journalistiek: Elsevier, RTL Nieuws. Correspondent in Londen. Daarna als freelancer bij BNR (presentator Peptalk) en Nieuwsuur, maar ook dag-voorzitterschappen en workshops. Tevens is van Rijswijk founder van Mattermap, een online tool om debatten en ingewikkelde kwesties in kaart te brengen. 

Van Rijswijk (’s Hertogenbosch, 1968) belandde na een opleiding Algemene Economie in het talentenklasje van het Rijk voor beleidseconomen (Bofeb) en ging aan de slag bij het Ministerie van Financiën. Na 4 jaar begreep ze dat het haar aan de karaktereigenschappen ontbrak om een top-ambtenaar te worden, en stapte over naar de journalistiek. Ze begon op de economie redactie van Elsevier waar ze opviel door haar scherpe analyses.

In 2001, kort na 11 september, werd ze correspondent in Londen voor Elsevier en RTL-Nieuws. Ze deed veel live-verslagen rondom de Britse betrokkenheid bij de oorlog in Irak. Na terugkomst in Nederland presenteerde van Rijswijk enige tijd op RTL-Z en schreef voor Elsevier. Sinds 2008 voegde ze daar als freelancer nog andere opdrachtgevers aan toe. Van De Groene tot HP/DeTijd (column over economie).   

Van Rijswijk presenteert en modereert, geeft mediatrainingen en lanceerde het succesvolle Mattermap: een online analyse tool om kwesties in kaart te brengen. Van Rijswijk zet Mattermap ook in bij haar opdrachten op bijeenkomsten die om ingewikkelde zaken of een stevig debat draaien. 

Ze treedt op als debat- en gespreksleider en licht o.a. bij omroep WNL regelmatig de ontwikkelingen in de economie toe. Ze is een scherpe gespreksleider die met een eigen aanpak en een scala aan gespreksvormen weet te voorkomen dat mensen in debatten langs elkaar heen blijven praten.

Volledige omschrijving

Profiel

Vakgebied

Economie, journalistiek, macro- economie

Talen

Nederlands, Engels

Tarief

Op aanvraag

In te huren als

Spreker Presentator Dagvoorzitter Panellid Interviewer

Onderwerpen

Maatschappij Ondernemen Economie & Financien Bedrijfsleven & Management Leiderschap Strategie Kunst & Cultuur Wetenschap Onderwijs Bestuur & Beleid & Politiek Motivatie & Inspiratie Lifestyle & Health

Interview

Wat was je eerste baantje?

Serveerster in een eetcafé.

Wat is je hoogtepunt in je carriere?

Correspondentschap in Londen en lancering Mattermap.

Hoe ziet je vakgebied eruit over 10 jaar?

Totaal anders, overhoop gegooid door outsiders.

Voor wie heb je grote bewondering?

Denkers als nobelprijswinnaar Amartya Sen, doeners als Elon Musk.

Wat weet niemand van je?

Wat ik droom, zelfs ik niet weet dat niet!

Twitter