Femke Halsema als spreker inhuren

Femke Halsema als spreker inhuren

Auteur, programmamaker, oud-politicus en bestuurder

Veel mensen danken hun goed geweten aan hun slecht geheugen.”

– Godfried Bomans

Biografie

Tijdens haar jaren als lid van de Tweede Kamer, fractievoorzitter en politiek leider van GroenLinks oefende ze invloed uit op het publieke en politieke debat als voorvechter van mensenrechten en vrouwenrechten. Ze bezit een omvangrijk netwerk in de publieke en private sector, en wordt beschouwd als pragmatisch en doelgericht.

Sinds ze het Nederlandse politieke toneel verliet in januari 2011, bouwt ze een nieuwe, onafhankelijke carrière op. Ze schrijft, maakt programma’s voor televisie, geeft lezingen en advies in de private en publieke sector.  Hoewel ze een generalist is, concentreren haar belangrijkste interesses zich op de duurzame ontwikkeling van tweede- en derdewereld economieën, de betekenis van moderne mediatechnologie en sociale media (in het bijzonder voor mensenrechten en democratie), feminisme en de verschijningsvorm van populaire cultuur in films en literatuur.

Zo werkte ze in 2014 aan een documentairereeks voor de NTR onder de titel Seks en de Zonde over de positie van vrouwen in de islam. Ze was bedenker en co-producent van de politieke dramaserie De Fractie (VPRO) en zit momenteel in de researchfase voor een documentaire serie over terreur  onder de werktitel Fout na de oorlog (NTR). Ze schrijft met regelmaat columns voor De Correspondent en in maart 2016 verschijnt haar politieke memoire onder de titel Pluche. Daarnaast vervult Femke tal van bestuursfuncties. Femke woont samen met filmmaker Robert Oey en haar twee kinderen in Amsterdam.

 In 1988 begon Femke Algemene Sociale Wetenschappen te studeren aan de Universiteit van Utrecht. Ze specialiseerde zich in criminologie. Ze nam tijdens haar studie enkele bijbaantjes die aan haar opleiding gerelateerd waren: tussen 1991 en 1993 was ze stagiaire bij de werkgroep Politie en Allochtonen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1992 was ze "toegevoegd docent wetenschappelijke methoden en technieken" aan de Faculteit Sociale Wetenschappen, ze doceerde werkgroepen statistiek aan lagerejaars studenten.

Vanaf 1993 begon haar carrière zich te ontwikkelen. Ze was een opkomend talent binnen de Partij van de Arbeid. In 1996 werd ze redacteur van De Helling, het blad van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks. Sinds dat jaar werkte ze ook voor De Balie, een Amsterdams politiek-cultureel centrum, waar op dat moment ook Kees Vendrik werkte. Voor De Balie leidde ze in 1997 het project Res Publica over de rol van de Nederlandse grondwet in de moderne samenleving. In datzelfde jaar werd ze lid van de programmacommissie van de PvdA voor de verkiezingen van 1998. Ze schreef samen met Maarten Hajer voor de WBS het boek Land in zicht: een cultuurpolitieke benadering van de Ruimtelijke Ordening.

In de herfst van 1997 verliet ze de PvdA en in 1998 kandideerde ze zich, nadat ze gevraagd was door toenmalig GroenLinks-leider Paul Rosenmöller, voor de lijst van GroenLinks voor de verkiezingen van dat jaar.

Ze werd de derde kandidaat op de lijst. Het zetelaantal van de partij steeg van 5 naar 11. In haar eerste periode in de Kamer was Halsema woordvoerder op het gebied van justitie. Ze kreeg bekendheid door haar inzet voor asielzoekers en haar oppositie tegen de nieuwe migratiewet van Job Cohen.In november kondigde Paul Rosenmöller onverwacht aan de politiek te zullen verlaten. Hij vroeg haar zijn opvolger te worden als fractievoorzitter. Halsema ging meteen akkoord. Tien dagen voor het partijcongres werd zij naar voren geschoven als kandidaat-lijsttrekker. Met de door campagneleider Tom van der Lee bedachte slogan "Knokken voor wat kwetsbaar is" ging zij vervolgens de verkiezingen in. Als partijleider nam Halsema een meer prominente rol in. In april 2010 ontving ze uit handen van voormalig Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid.

Op 17 december 2010 maakte Halsema via Twitter bekend per direct te zijn opgestapt als fractie- en politiek leider van GroenLinks en dat de dag ervoor Jolande Sap als fractievoorzitter was verkozen en het politiek leiderschap had overgenomen. Ze verliet de Tweede Kamer na het kerstreces, op 11 januari 2011.

Vanaf februari 2011 bekleedde Halsema kortstondig de Leonardoleerstoel van de Tilburg University. Zij gaf in het tweede semester aan de Tilburg School of Humanities aan studenten de masterclass ‘Politiek in de 21ste eeuw’. Als afsluiting hield zij op 26 mei 2011 de openbare Leonardolezing. Op 28 juni 2011 werd Halsema voorzitter van de raad van commissarissen van WPG Uitgevers. Op 1 januari 2012 trad Halsema aan als de voorzitter van de Raad van Bestuur van Stichting Vluchteling. In 2014 maakte Halsema samen met Hassnae Bouazza de zesdelige documentaireserie Seks en de Zonde over vrouwen en de islam.

Juli 2018 is Femke beëdigd als burgemeester van Amsterdam. 

Volledige omschrijving

Profiel

Vakgebied

Overheid, media, politiek

Talen

Nederlands, Engels

Tarief

Op aanvraag

In te huren als

Interviewer Dagvoorzitter Spreker

Onderwerpen

Maatschappij Kunst & Cultuur Leiderschap Economie & Financien Bestuur & Beleid & Politiek

Boeken

Pluche

"Pluche' is de persoonlijke en openhartige autobiografie van Femke Hal...

Bestel

Zoeken naar vrijheid

Femke Halsema (1966), Kamerlid voor GroenLinks sinds 1998, werd in 200...

Bestel