Gerard Spong als spreker inhuren

Gerard Spong als spreker inhuren

Advocaat gespecialiseerd in strafrecht

Hard werken, hard studeren en goed ontspannen”

Biografie

Mr. Gerard Spong is vanaf 1973 advocaat. Sinds 1976 heeft hij zich gespecialiseerd in strafzaken. Cassatiezaken bij de Hoge Raad is zijn superspecialisatie. Zijn strafrechtpraktijk omvat zowel het nationale als het internationale strafrecht. In veel geruchtmakende zaken heeft Spong zijn sporen verdiend.

Het begon met het verdedigen van leden van de Rote Armee Fraktion en sindsdien heeft hij bijstand verleend in wat ook wel criminologisch wordt aangeduid als “blue collar” en “white collar” crime. Drugs-, moord- en verkrachtingszaken zijn hierbij dagelijkse kost, maar ook fraudezaken en medische zaken vormen zijn terrein. Zo heeft Spong bijstand verleend aan een arts, wiens zaak leidde tot de baanbrekende uitspraak van de Hoge Raad in 1985 dat euthanasie onder bepaalde omstandigheden straffeloos kan zijn.

Spong zet zich volledig in voor een eenzijdige belangenbehartiging. Hij schuwt daarbij het verdedigen van controversiële standpunten niet. Bekend is zijn verdediging van de stelling dat een wegens moord en verkrachting van een minderjarige veroordeelde man, indien hij dat zelf wenst, gecastreerd moet kunnen worden. Het verkrijgen van bewijs door hypnose heeft Spong weten te verijdelen. Zijn inzet voor gedupeerde beleggers van World Online en de haatzaaiklachten in de zaak Pim Fortuyn hebben toendertijd tot veel commotie aanleiding gegeven. Ook zijn bijstand aan de gedupeerden in de Liborfraude van de Rabo Bank en de gedupeerden van de NAM inzake de Groninger aarbevingen hebben veel stof doen opwaaien. Spong verleent verder ook in veel Antilliaanse zaken bijstand. Geruchtmakend is ten slotte zijn bijstand aan een farmaceut in de zogeheten Nuenense moordzaak die in een vrijspraak is geëindigd. Spong schreef er een boek over getiteld De breuk

Spong heeft een ontembare werklust en zetelt aan de Keizersgracht in Amsterdam. Hij is een verwoed “spinner” – spinning is een cardiologische uitputtings-slag op een fietsapparaat – en onafscheidelijk van zijn hondje Rex.

Talloze malen (7 jaar achtereen) is Spong door zijn beroepsgenoten tot beste strafpleiter verkozen. Hard werken, hard studeren en goed ontspannen is zijn devies.

Volledige omschrijving

Profiel

Vakgebied

De digitalisering in het strafrecht, opsporingsbevoegdheden van de overheid versus terrorisme, anti-terreur wetgeving

Talen

Nederlands

Tarief

Vanaf €3500,-

In te huren als

Spreker Dagvoorzitter

Onderwerpen

Maatschappij Wetenschap