Jacques Brinkman als spreker inhuren

Jacques Brinkman als spreker inhuren

Ex-tophockeyer, bedrijfseconoom, trainer, coach, consultant, hockeyanalist

Zwijgen is zilver, spreken is goud”

Biografie

Jacques Brinkman was jarenlang de hockeyer met de meeste interlands achter zijn naam. In totaal speelde hij 337 interlands voor het Nederlands team en was van 1988 tot 2000 vier keer aanwezig op de Olympische Spelen. De prijzenkast van de voormalig recordinternational (Teun de Nooijer heeft het record nu in handen) is compleet. Naast Olympisch Kampioen in 1996 en 2000 werd Jacques Brinkman twee keer Wereldkampioen, eenmaal Europees Kampioen en drie keer werd de Champions Trophy gewonnen.

Tijdens zijn sportcarrière als actief hockeyer begon Jacques Brinkman ook als zelfstandig ondernemer. Met zijn bedrijf Brinkman Sport was hij onder andere producent en distributeur van het sportmerk Princess. Vele hockeyinternationals, zoals Teun de Nooijer, Floris Evers, Kim Lammers en Ellen Hoog, spelen inmiddels met het sportmerk Princess. Ook is Jacques Brinkman actief als coach van de dames hockeyploeg van Laren geweest. Niet zijn eerste functie als coach. In de tijd dat Jacques Brinkman nog actief hockeyde was hij speler/coach bij Amsterdam heren. Daarna heeft hij vier jaar SCHC heren onder zijn hoede gehad, waarmee hij drie maal de play-offs bereikte.

Jacques Brinkman vertaalde de lessen uit zijn topsportcarrière in combinatie met zijn ervaringen als zelfstandig ondernemer in de Topsport APK. Tien topsportprincipes zijn de basis voor excelleren in topsport, bedrijfsleven, onderwijs, zorg en overheid. Jacques Brinkman licht toe.

'Mijn tien principes samen bepalen het DNA Winnaarsmentaliteit. Winnende teams scoren op alle onderdelen minimaal een acht of hoger. Samen met The Brown Paper Company hebben wij een model ontwikkeld dat in staat is om het DNA Winnaarsmentaliteit te meten, monitoren, evalueren en op termijn te benchmarken. Daarnaast hebben wij op basis van de Topsport APK trainingsprogramma’s ontwikkeld.'

Op nummer 1 staat plezier, passie. Wie kent niet het filmpje waarin voormalig CEO Microsoft Steve Ballmer tijdens de aandeelhoudersvergadering als een ‘gek’ op het podium heen en weer springt en volkomen buiten adem de legendarische woorden spreekt: ‘I love this company’.

Het tweede topsport principe is fysiek en mentaal fit. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat fitheid zorgt voor betere beslissingen in bestuurskamers. Kijk je naar CEO’s van grote multinationals dan zie je vooral veel vlieguren, jetlags en onregelmatige werktijden. Daarnaast is gezonde voeding een uitdaging met de vele lunches en diners.

Zonder doel is het moeilijk scoren. Het derde principe is in de topsport onomstreden: winnen. Een helder doel maakt het voor iedereen duidelijk waar naar toe te werken. De stip aan de horizon geeft bedrijven een richting, gezamenlijke verantwoordelijkheid en een afrekenmoment. Belangrijk is om de reis naar het uiteindelijke doel goed in te vullen en tussentijdse succesjes te vieren. Kortom een helder doel gaat heel goed samen met plezier!

Topsport begint in de wieg. Vanaf jonge leeftijd ben je bezig om elke dag beter te worden. En dat proces houdt nooit op. Kijk naar Arjen Robben, die op oudere leeftijd veel meer is gaan scoren. Je bent zo goed als je laatste wedstrijd. Aan de top komen, is makkelijker dan er blijven. In het bedrijfsleven ligt de concurrentie op de loer. Stilstand is achteruitgang. Kijk naar de ontwikkeling van webwinkels die de traditionele winkels wegvagen. Een lerende omgeving zorgt voor inspiratie en scherpte. 

Succesvolle topsporters en ondernemers zijn tot het uiterste gedreven en gaan voor het beste resultaat. Grenzen worden verlegd, winstcijfers verhoogd, overnames gedaan en ‘fair-play’ komt soms in het geding (private-equity). Duidelijke spelregels zijn daarbij cruciaal.

Presteren doe je niet alleen. De omgeving is daarbij van onschatbare waarde. Het gaat om inspireren, confronteren, complimenteren en provoceren. Elk van deze vier communicatietechnieken toepassen op het juiste moment. Dat is de uitdaging van iedere leidinggevende. Omgeving in dienst van talent is ook het geven van eigen verantwoordelijkheid en het accepteren van fouten.

Zonder ambitie kom je nooit aan de top. Talent is slechts beginnersgeluk. Het gaat om karakter. Hoe harder je werkt, hoe beter de resultaten. Winnaars wachten niet op kansen, zij pakken deze.

Coach Jacques Brinkman is inzetbaar voor presentaties, lezingen en workshops over onder andere winnen, verliezen, samenwerken, leiderschap en conflicten.

Alleen als team kun je scoren.

Volledige omschrijving

Profiel

Vakgebied

Pieken op het juiste moment, presteren onder druk, talentontwikkeling, grenzen verleggen, leiderschap, omgaan met conflicten, het ideale team, link tussen (top)sport en bedrijfsleven

Talen

Nederlands, Engels

Tarief

Op aanvraag

In te huren als

Spreker Presentator Dagvoorzitter Panellid

Onderwerpen

Leiderschap Ondernemen Sport Bedrijfsleven & Management Motivatie & Inspiratie

Interview

Wat was je eerste baantje?

Kranten lopen.

Wat is je hoogtepunt in je carriere?

Olympisch goud Atlanta 1996.

Hoe ziet je vakgebied eruit over 10 jaar?

Topsport zal zich verder professionaliseren, wetenschap krijgt een steeds grotere invloed.

Voor wie heb je grote bewondering?

Michael Jordan.

Wat weet niemand van je?

Dat ik elke avond voordat ik naar bed ga, mijn kinderen een kus breng terwijl ze liggen te slapen.

Twitter

  • @JacquesBrinkman @Nomie27 Lees mijn drie columns over 'Geef doping vrij' in Telesport.https://t.co/Qn53XludSy
  • @JacquesBrinkman Symbolisch voor huidige topsport. Op de dag van feestelijk Sportgala gaat het weer over doping. Ik herhaal: geef do… https://t.co/JXLqXa7f6Q
  • @JacquesBrinkman Hockey leeft! Belgische hockeyers gehuldigd op Grote Markt in Brussel https://t.co/sGBwjdUxQc via @NOSsport
  • @JacquesBrinkman En terecht. Was neem ik aan ook in Nederland het geval geweest bij wereldtitel Oranje. Belgisch Sportgala maakt uit… https://t.co/tcHdaDqTsg
  • @JacquesBrinkman @thomasrijsman Met pijn in mijn hart maar niet minder oprecht: gefeliciteerd!

Publicaties

Boeken

Jacques Brinkman

Hockeylegende Jacques Brinkman is een winnaar pur sang. Hij wordt reco...

Bestel