Jan Smit als spreker inhuren

Jan Smit als spreker inhuren

Voorzitter Heracles Almelo & gerenommeerd gerechtsdeurwaarder

Wij geven geen geld uit dat er niet is. Dat doe je thuis toch ook niet? Ik vind dat heel normaal, maar in het voetbal is dat blijkbaar heel bijzonder.”

Biografie

Jan Smit is al sinds 1973 succesvol gerechtsdeurwaarder en het ondernemen zit in zijn bloed. Smit, vanaf zijn jongste jaren supporter van Heracles, werd in 1998 voorzitter van de club. Onder zijn leiding groeide de club uit tot een stabiele Eredivisionist. En dat terwijl Heracles bij het aantreden van Smit een kleurloze bespeler van de Eerste Divisie was.

Jan Smit werd in 1998 voorzitter van Heracles dat al jaren een anoniem bestaan leidde in de Eerste Divisie. Onder leiding van Smit groeide Heracles middels een gestaag beleid uit tot een stabiele Eredivisionist. In 2004 was de ploeg al dicht bij promotie, maar ging het in de nacompetitie net mis. Een jaar later was het wel raak, middels het kampioenschap in 2005 keerde Heracles na 20 jaar terug in de Eredivisie.

En vanaf de promotie is Heracles Almelo een stabiele bespeler van de Eredivisie gebleven. Door te leven volgens het motto van Smit (geen geld uitgeven wat er niet is en geen onverantwoorde risico’s nemen) gecombineerd met een goed oog voor talentvolle voetballers en goede trainers ontwikkelde Heracles zich door. Onder persoonlijke vriend Gertjan Verbeek eindigde men in 2010 als zesde, een jaar later gevolgd door een achtste plaats onder Peter Bosz. En dat met de zestiende begroting van de Eredivisie. In 2012 werd zelfs de bekerfinale gehaald, die helaas werd verloren van PSV.

Al jaren werkt Smit aan zijn volgende doel: een nieuw stadion en dus doorgroeimogelijkheden voor de club. “Ik ben geen man die op de winkel past, ik moet uitdagingen blijven zien”, zegt hij daarover. En het stadion is zeker een uitdaging, want zonder slag of stoot gaat het niet. De politieke regelgeving is de club en haar voorzitter regelmatig een doorn in het oog. “Maar dat nieuwe stadion gaat er komen in Almelo. Dan gaat Heracles een fantastische toekomst tegemoet. Daar ben ik heilig van overtuigd”, aldus Smit.

Volledige omschrijving

Profiel

Vakgebied

Verschillen/overeenkomsten tussen bedrijfsleven en betaald voetbal, Heracles Almelo: nieuw stadion, gezond financieel beleid, sportieve ontwikkeling, rol van spelersmakelaars, ontwikkeling voetballerij, laagdrempelig en familiair karakter Heracles

Talen

Nederlands, Engels, Duits

Tarief

Op aanvraag

In te huren als

Spreker

Onderwerpen

Sport Bedrijfsleven & Management

Interview

Wat was je eerste baantje?

Sperziebonen plukker.

Wat is je hoogtepunt in je carriere?

Als gerechtsdeurwaarder de opbouw van mijn kantoor in Ommen van nul tot 70 medewerkers. Bij Heracles het kampioenschap in de Eerste Divisie van 2005 en het behalen van de bekerfinale in 2012. Helaas ging die verloren tegen PSV, maar de uittocht van 20.000 Heracles supporters naar De Kuip was prachtig.

Hoe ziet je vakgebied eruit over 10 jaar?

Het werk van de gerechtsdeurwaarder zal over tien jaar totaal veranderd zijn door de digitalisering. Ik denk dat de wal het schip aan het keren is in de voetballerij. De salarissen en provisies aan makelaars rijzen momenteel de pan uit. Ik hoop dat het over tien jaar allemaal wat normaler is. Als het gaat om 'Financial fair play' dan valt er nog veel winst te boeken. Daarnaast denk ik dat over tien jaar alle Eredivisieclubs op kunstgras spelen. Die ondergrond wordt steeds beter, zo weten we uit eigen ervaring. Onze hoofdsponsor TenCate verzorgt steeds weer een topmat voor ons.

Voor wie heb je grote bewondering?

Voor mijn vrouw en mijn kinderen.

Wat weet niemand van je?

Dat ik vaak in mijn eentje op mijn mountainbike door de prachtige bossen in Ommen cross.