Jimmy Nelson als spreker inhuren

Jimmy Nelson als spreker inhuren

Fotograaf

Only when one is stripped of wealth, class, color and culture disparities, true humanistic communication can start flowing.”

Biografie

Jimmy Nelson is een bekend fotograaf vanwege zijn romantische portretten van inheemse volkeren, gebundeld in het fotoboek ‘Before They Pass Away’ die de waarde van het cultureel erfgoed vastleggen.

Jimmy Nelson (1967) werkt al meer dan 30 jaar als fotograaf en is de oprichter van Jimmy Nelson Foundation. Jimmy is geboren in Sevenoaks in Engeland. Op 16-jarige leeftijd werd per ongeluk de verkeerde medicatie voorgeschreven waardoor hij ’s nachts al zijn haar verloor. Op de Jezuïeten kostschool werd zijn kaalheid verward met een teken van onhandige rebellie. Daardoor voelde hij zich sociaal geïsoleerd. Vervolgens begon Jimmy onbewust aan zijn zoektocht naar een plek waar hij zich comfortabel voelde. Op 18 jarige leeftijd was zijn keuze Tibet, waar volgens zijn naïeve en romantische onderzoek alle jonge mannen kaal werden. Dit was de katalysator voor zijn eindeloze reeks van een wereldwijde zwerftocht tot op de dag van vandaag.

Met deze onvermijdelijke zoektocht naar zichzelf, ontdekte hij ’s werelds meest eclectische verscheidende volkeren met eigen culturen, uiterlijk en talen. Hij besloot om hulde te brengen aan de volkeren door mensen te fotograferen die hij op zijn reizen ontmoette. Zijn werk wordt gekenmerkt door zijn romantische, iconische en feestelijke stijl, die aanvankelijk zijn gebundeld in zijn eerste boek ‘Before They Pass Away’.

Sinds 2016 heeft Jimmy 7 nieuwe reizen gemaakt. Dit is het begin van een nieuw boek, dat zal worden gepubliceerd in het najaar van 2018. Voor dit boek is Jimmy van plan om 35 unieke inheemse culturen te bezoeken van over de hele wereld. Van de noordelijke regionen van Siberië met de Khanys rendierherders tot de diepe jungle van de Amazone met de Pataxo. Van de Himalaya met de Laylap in Bhutan tot de laatst verbonden buitenposten van Afrika met de Munari in het geïsoleerde Zuid-Soedan.

Jimmy zal niet alleen fotografen, de volkeren zullen ook worden gefilmd en geïnterviewd om hun ethisch cultureel erfgoed te vieren. Voordat wordt begonnen aan deel II van de reis wordt er diepgaand onderzoek gedaan naar een etnografische discussie over de blijvende waarde en het belang van deze kostbare culturen.

Volledige omschrijving

Profiel

Vakgebied

Fotografie & creative director

Talen

Engels, Nederlands

Tarief

Op aanvraag

In te huren als

Spreker Presentator Performer

Onderwerpen

Maatschappij Lifestyle & Health Kunst & Cultuur

Interview

Wat was je eerste baantje?

Ik heb kinderen skilessen gegeven in Noorwegen en ik mengde cement op bouwplaatsen.

Wat is je hoogtepunt in je carriere?

Afgelopen weekend kwam er iemand langs die al meer dan 40 jaar kunst verzamelt. Hij had niks met fotografie, totdat hij mijn foto's zag. Het is nu de eerste keer ooit dat hij fotografie zal kopen.

Hoe ziet je vakgebied eruit over 10 jaar?

Ik wil blijven reizen tot mijn dood, als ik daar fysiek toe in staat ben. Dus ik hoop nog veel meer boeken te schrijven.

Voor wie heb je grote bewondering?

Edward S. Curtis / Carol Beckwith & Angela Fisher.

Wat weet niemand van je?

Ik hou van schoonmaken en strijken.

Twitter

Boeken

Jimmy Nelson: Homage to Humanity

The renowned photographer and author of Before They Pass Away captures...

Bestel

Before They Pass Away

Let op! Dit is de luxe hardcover editie! Ben je op zoek naar een klein...

Bestel