Vakgebied

Sport

Thema's

Sport & Motivatie

In te huren als

Talen

Nederlands

Tarief

Vanaf € 2.000

Biografie

Biografie

Mario van der Ende debuteerde als scheidsrechter in het betaald voetbal nadat hij eerst acht jaar wedstrijden in het Nederlands amateurvoetbal leidde. Hij floot 135 internationale duels, waaronder wedstrijden op het EK 1996, WK 1994, WK 1998, twee Europese Supercups (Manchester United – Rode Ster Belgrado en Arsenal – AC Milan) en 54 interlands. In 1999 moest hij zijn werkzaamheden op de velden noodgedwongen zes maanden staken vanwege een vorm van keelkanker. Hierdoor miste hij de in het vooruitzicht gestelde Champions Leaguefinale en het EK 2000 in Nederland en België. Illustratief voor zijn rentree was de opmerking: "De wedstrijd FC Zwolle 2 - FC Volendam 2 op 1 april 2000 is voor mij, na die zeer pittige revalidatieperiode, toch de allerbelangrijkste in mijn carrière geweest."

Mario speelde als actief voetballer zelf bij GONA en ADO Den Haag. Vervolgens haalde hij trainersdiploma's D, C en B, waarna hij trainer werd van onder meer ADO Den Haag, Westerkwartier, VUC en V.V. Rijswijk (nu Haaglandia). Hij was scout, begeleider en trainer van het KNVB Jeugd Plan Nederland en docent arbitrage bij de KNVB en FIFA.

In 2005 bracht Mario een boek uit, genaamd 'Gebroken Doelpalen'. In maart 2009 verscheen het boek 'Hé Scheids !' dat hij samen schreef met journalist Vincent Ronnes. Tijdens zijn actieve scheidsrechtersloopbaan was hij tevens leraar Nederlands en Maatschappijleer, schooldecaan in het middelbaar en hogerberoepsonderwijs in Den Haag en Delft en studieadviseur bij de Sporters Business Class van Schoeversopleidingen. Aansluitend werkte hij van 1998 tot medio 2007 bij de Afdeling Competitiezaken Betaald Voetbal en de Afdeling Scheidsrechterszaken van de KNVB.

Mario is een veelgelezen columnist die over actuele voetbal- en arbitragezaken schrijft. In juni 2008 tekende hij een contract bij de Australische voetbalbond (FFA) als National Referees Technical Director voor het seizoen 2008/2009. In juni 2009 werd hij door de Saoedi-Arabische Voetbalbond gevraagd de arbitrage aldaar door te lichten en van advies te voorzien. Later wordt Mario ook nog door de FIFA geëerd met de 'Referee's Special Award'. Dit is de hoogst mogelijk onderscheiding.

Mario van der Ende is te boeken als spreker, interviewer en pannellid en geeft lezingen over de onderwerpen sport en motivatie. Op deze pagina kun je onder de kop 'Sessies' meer informatie vinden over de verschillende mogelijkheden.

Lees meer
“Kakelen kan iedereen, maar het gaat om het eieren leggen”
Suzanne

Advies
nodig?

De juiste spreker boeken of invulling van je event kiezen kan een uitdaging zijn. Hierover denken we graag persoonlijk met je mee. Neem vrijblijvend contact op voor advies, óók als je nog in de oriënterende fase zit.

Contact opnemen

Nieuws

Bekijk meer