Mario van der Ende als spreker inhuren

Mario van der Ende als spreker inhuren

Nederlands oud-voetbalscheidsrechter

Kakelen kan iedereen, maar het gaat om het eieren leggen”

Biografie

Van der Ende debuteerde als scheidsrechter in het betaald voetbal, nadat hij eerst acht jaar wedstrijden in het Nederlands amateurvoetbal leidde (1977-1985). Hij floot 135 internationale duels, waaronder wedstrijden op het EK 1996, WK 1994, WK 1998, twee Europese Supercups (Manchester United – Rode Ster Belgrado en Arsenal – AC Milan) en 54 A-interlands. In 1999 moest hij zijn werkzaamheden op de velden noodgedwongen zes maanden staken vanwege een vorm van keelkanker. Hierdoor miste hij de hem in het vooruitzicht gestelde Champions League-finale en het EK 2000 in Nederland en België. 

Illustratief voor zijn rentree was de opmerking: "De wedstrijd FC Zwolle 2 - FC Volendam 2 op 1 april 2000 is voor mij, na die zeer pittige revalidatieperiode, toch de allerbelangrijkste in mijn carrière geweest."

Van der Ende speelde als actief voetballer zelf bij GONA (1964-1966) en ADO Den Haag (1966-1977). Vervolgens haalde hij trainersdiploma's D, C en B, waarna hij trainer werd van onder meer ADO Den Haag, Westerkwartier, VUC en v.v. Rijswijk (nu Haaglandia). Hij was scout, begeleider en trainer van het KNVB Jeugd Plan Nederland en docent arbitrage bij de KNVB en FIFA. Van der Ende bracht in 2005 een boek uit, genaamd 'Gebroken Doelpalen'. In maart 2009 verscheen het boek 'Hé Scheids !' dat hij samen schreef met journalist Vincent Ronnes.

Tijdens zijn actieve scheidsrechtersloopbaan was hij tevens leraar Nederlands en Maatschappijleer en schooldecaan in het middelbaar- en hogerberoepsonderwijs in Den Haag en Delft en studieadviseur bij de Sporters Business Class van Schoevers-opleidingen. Aansluitend werkte hij van 1998 tot medio 2007 bij de Afdeling Competitiezaken Betaald Voetbal en de Afdeling Scheidsrechterszaken van de KNVB. Van der Ende is een veelgelezen columnist die over actuele voetbal- en arbitragezaken schrijft. In juni 2008 tekende hij een contract bij de Australische voetbalbond (FFA) als National Referees Technical Director voor het seizoen 2008/2009. In juni 2009 werd hij door de Saoedi-Arabische Voetbalbond gevraagd de arbitrage aldaar door te lichten en van advies te voorzien.

Volledige omschrijving

Profiel

Vakgebied

Sport

Talen

Nederlands

Tarief

Vanaf €2000,-

In te huren als

Panellid Interviewer Spreker

Onderwerpen

Sport

Interview

Wat was je eerste baantje?

Als jongen van de middelbare school ging je naar Westland naar de grote bloemenveiling en mocht je bloemen naar handelaren brengen.

Wat is je hoogtepunt in je carriere?

Ik heb 2 Wereld Kampioenschappen mogen fluiten. Dat is echt hét summum als je op zo’n groot toernooi actief mag zijn.

Hoe ziet je vakgebied eruit over 10 jaar?

Ik hoop totaal veranderd. Allereerst dat als je praat over arbitrage, dat er gebruik gemaakt gaat worden van alle hulpmiddelen die over 10 jaar voor handen zijn. Ten tweede hoop ik dat de arbitrage wordt losgekoppeld van de nationale en internationale bonden en dat het een zelfstandig opererende beroepsgroep gaat worden.

Voor wie heb je grote bewondering?

Mijn moeder en mijn partner. Die hebben het op kunnen brengen om van mij te houden, dat is heel knap! Daarnaast heb ik bewondering voor iedereen die het beste uit zichzelf probeert te halen.

Wat weet niemand van je?

Laten we dat maar zo houden. Iets mysterieus is altijd wel leuk toch?

Twitter