Vakgebied

Duurzaamheid
Innovatie
Storytelling
Persoonlijk leiderschap
Plastic
Campagne voeren
Activisme
Expedities

Thema's

Leiderschap
Ondernemerschap
Duurzaamheid & Klimaat

In te huren als

Spreker

Talen

Nederlands
Engels

Tarief

Vanaf € 2.250

Biografie

Biografie

Merijn Tinga zet zich in tegen plastic vervuiling door opvallende innovatieve en positieve campagnes. Hij combineert recordpogingen en expedities op surfboards gemaakt van plastic zwerfafval met creatieve juridische instrumenten, confrontaties met bedrijfsleven en beleidsmakers. Hij is opgeleid bioloog, kunstenaar en surfer. Op het podium is hij bevlogen en zoekt hij de interactie met het publiek. Door middel van bewegend beeld combineert hij de verbeelding en de snelheid van zijn surfrecords met persoonlijke leiderschap en de outofthebox campagnevoering. Een persoonlijk en inspirerend verhaal dat algemeen toepasbaar is voor eenieder die verandering en actie voorstaat. Een brede ervaring en kennis van de kunststofketen, politiek en bedrijfsleven maakt mijn presentatie bovendien zeer solide. Merijn is opgegroeid in Afrika als zoon van een ontwikkelingsarts, hij heeft biologie gestudeerd en na twee jaar als docent op een middelbare school zijn baan opgezegd om naar Marokko te fietsen met een surfboard achter zijn fiets. Teruggekomen in Nederland startte hij een kunstcollectief dat illegaal sculpturen plaatst in de stad Leiden (enkele hiervan zijn geadopteerd door de gemeente).


In 2014 combineert Merijn zijn kunstenaarschap, drang naar avontuur en biologie in het eerste zelfgemaakte surfboard van Noordzeestrand afvalplastic. Hierop heeft hij een recordpoging ondernomen door van België naar Duitsland te kitesurfen dat 350km voor de Nederlandse kust langsgaat. Dit markeert de omslag van kunstenaar naar plastic activist. Een jaar later zeilt hij 5 maanden over de Noordzee en door Scandinavië waarbij hij jaagt naar plastic afval aan de kusten en op zee. In 2016 bouwt hij zijn tweede nu draagvleugel kitesurfboard van plastic flesjes en onderneemt een recordpoging door als eerste van Scheveningen naar Engeland te kitesurfen. Dit koppelt hij aan een petitie die oproept tot de uitbreiding van statiegeld.


Bij het aanbieden van 60 duizend handtekeningen verrast hij de politici door hen ook een motie te laten ondertekenen. Deze motie wordt twee dagen later zonder stemming overgenomen door het kabinet. Deze zogeheten Plastic Soup Surfer motie zal een jaar later de basis vormen voor het nieuwe beleid waarin statiegeld wordt uitgebreid binnen 3 jaar. In 2017 ‘stand up peddelt’ hij de gehele rivier de Rijn af van de bron naar de monding, wat zo’n 1000 km is, om aan te tonen hoeveel plastic afval de rivier vanuit het binnenland naar zee vervoert. Na het voltooien van deze expeditie ging hij met een deurwaarder terug naar de bron van het plastic, de directeuren van de frisdrankbedrijven en de supermarkten. Ook in 2018 en 2019 voert hij nog steeds fel campagne voor schoner water een duurzamere leefomgeving.

One man can make a difference and every man should try
Advies nodig Blok Team SH

Advies
nodig?

De juiste spreker boeken of invulling van je event kiezen kan een uitdaging zijn. Hierover denken we graag persoonlijk met je mee. Neem vrijblijvend contact op voor advies, óók als je nog in de oriënterende fase zit.

Contact opnemen

Nieuws

Bekijk meer