Vakgebied

Social Media
Duurzaamheid
Leiderschap
Communicatie
Politiek
Actualiteiten
Management
Bedrijfsleven
Rampen & Crisis
MVO
Leiderschap

Thema's

Leiderschap
Mens & Maatschappij
Ondernemerschap
Bestuur, Beleid & Politiek
Economie & Financien

In te huren als

Talen

Nederlands
Engels

Tarief

Vanaf € 3.800

Biografie

Biografie

Peter Rehwinkel is een bekend gezicht uit de Nederlandse politiek. Hij was Eerste- en Tweede Kamerlid alsook burgemeester van Naarden en Groningen. Peter studeerde af in de juridische bestuurswetenschappen en promoveerde, eveneens aan de Rijksuniversiteit Groningen, op een onderzoek naar de staatsrechtelijke positie van de Nederlandse minister-president (´De minister-president - Eerste onder gelijken of gelijke onder eersten´, Zwolle, 1991). Later zou hij nog een boek schrijven over de first lady´s van Nederland.

Rehwinkel was 1991 tot 1994 particulier secretaris van de minister van Onderwijs en Wetenschappen, Jo Ritzen. In 1994 was hij tijdelijk werkzaam bij de Wiardi Beckman Stichting en mede-auteur van het boek ´Regerenderwijs - de PvdA in het kabinet Lubbers/Kok, Amsterdam, 1995). Tot de actieve landelijke politiek trad Peter Rehwinkel toe in 1995. Hij werd lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid en verkreeg vooral bekendheid door zijn woordvoerderschap op het terrein van het staatsrecht en koninklijk huis. Peter was secretaris van de PvdA-fractie en ondervoorzitter van de Parlementaire Enquetecommissie Bouwnijverheid en de Kamercommissie, die zich boog over de uitzending van militairen naar onder andere Srebrenica.

Na zijn Tweede-Kamerlidmaatschap werd hij burgemeester van Naarden. Daar voltrok hij het huwelijk van prins Floris en Aimée Söhngen. Ook verzette hij zich fel tegen de ondertunneling van het Naardermeergebied. Peter combineerde het burgemeesterschap van Naarden met het lidmaatschap van de Eerste Kamer. Dit gaf hij op toen hij in 2004 burgemeester van Groningen werd. In Groningen kreeg Rehwinkel te maken met een situatie van hoog water, waarbij hij als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen fungeerde. Ook een schietincident in Baflo en de Facebookrellen in Haren (Project X) kregen veel (inter)nationale aandacht. Peter was gastheer van het Glazen Huis in Groningen en wist de landelijke intocht van Sinterklaas naar de stad te halen.

Hij trad per 1 november 2009 terug als burgemeester van Groningen om zich te gaan wijden aan Disaster and Crisis Management. Rehwinkel was als burgemeester al internationaal actief, vooral ook door zijn voorzitterschap van de VNG-commissie Europa en Internationaal. Hij leidde delegaties na de Tsunami in Sri Lanka en langs de Syrisch grens vanwege de uitstroom van vluchtelingen. Peter vestigde zich in Barcelona en heeft daar zijn eigen bedrijf International Disaster and Crisis Management opgericht, met aandacht voor Consulting, Recruitment en Training. Over de hele wereld verzorgt hij lezingen over een thema dat zeer actueel is, want helaas zijn aardbevingen, overstromingen, maar ook terroristische aanslagen aan de orde van de dag. Een kleine crisis kan eveneens een regelrechte ramp worden. Peter wil dat helpen voorkomen.

Peter Rehwinkel is te boeken als spreker en geeft lezingen over de onderwerpen mens en maatschappij, leiderschap en beleid en politiek. Op deze pagina kun je onder de kop 'sessies' meer informatie vinden over de verschillende mogelijkheden.

Lees meer
Koppie d'r veur!
Thumbnail Peter Rehwinkel
Suzanne

Advies
nodig?

De juiste spreker boeken of invulling van je event kiezen kan een uitdaging zijn. Hierover denken we graag persoonlijk met je mee. Neem vrijblijvend contact op voor advies, óók als je nog in de oriënterende fase zit.

Contact opnemen

Nieuws

Bekijk meer