Peter Rehwinkel als spreker inhuren

Peter Rehwinkel als spreker inhuren

Disasters & Crisis manager

Koppie d'r veur!”

Biografie

Peter Rehwinkel is een bekend gezicht uit de Nederlandse politiek. Hij was Tweede- en Eerste Kamerlid alsook burgemeester van Naarden en Groningen. Peter Rehwinkel was bij de facebookrellen (Project X) in Haren, gaf als voorzitter van de Veiligheidsregio leiding bij het Hoogwater Groningen en voerde in de rol van korpsbeheerder het woord na het schietincident Baflo. 

Bij zijn lezingen stelt hij met verschillende filmbeelden nu op indringende wijze aan zijn publiek de vraag: wat te doen bij crisis? Overal ter wereld treedt hij op. Voor bedrijven, organisaties en iedereen die zich realiseert: ook mij kan opeens een crisis overkomen.

Peter Rehwinkel, geboren in Groningen op 19 juni 1964 en getrouwd met Michel Zeegelaar, studeerde af in de juridische bestuurswetenschappen en promoveerde, eveneens aan de Rijksuniversiteit Groningen, op een onderzoek naar de staatsrechtelijke positie van de Nederlandse minister-president (´De minister-president - Eerste onder gelijken of gelijke onder eersten´, Zwolle, 1991). Later zou hij nog een boek schrijven over de first lady´s van Nederland (Getrouwd met de premier. Veertien first lady´s van Nederland. Van To Drees tot Truus Cals, van Liesbeth den Uyl tot Bianca Balkenende, Zutphen, 2004). Rehwinkel was 1991 tot 1994 Particulier secretaris van de minister van Onderwijs en Wetenschappen, Jo Ritzen. In 1994 was hij tijdelijk werkzaam bij de Wiardi Beckman Stichting en mede-auteur van het boek ´Regerenderwijs - de PvdA in het kabinet Lubbers/Kok, Amsterdam, 1995).

Tot de actieve landelijke politiek trad Peter Rehwinkel toe in 1995. Hij werd lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid en verkreeg vooral bekendheid door zijn woordvoerderschap op het terrein van het staatsrecht en koninklijk huis. Rehwinkel was secretaris van de PvdA-fractie en ondervoorzitter van de Parlementaire Enquetecommissie Bouwnijverheid en de Kamercommissie, die zich boog over de uitzending van militairen naar o.a. Srebrenica.

Na zijn Tweede-Kamerlidmaatschap werd Peter Rehwinkel burgemeester van Naarden. Daar voltrok hij het huwelijk van prins Floris en Aimée Söhngen. Ook verzette hij zich als burgemeester van Naarden fel tegen de ondertunneling van het Naardermeergebied. Peter Rehwinkel combineerde het burgemeesterschap van Naarden met het lidmaatschap van de Eerste Kamer.

Dit gaf hij op, toen hij in 2004 burgemeester van Groningen werd. In Groningen kreeg Rehwinkel te maken met een situatie van hoog water, waarbij hij als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen fungeerde. Ook een schietincident in Baflo en de facebookrellen in Haren (project X) kregen veel (inter)nationale aandacht. Peter Rehwinkel was gastheer van het Glazen Huis in Groningen en wist de landelijke intocht van Sinterklaas naar de stad te halen. Hij trad per 1 november 2009 terug als burgemeester van Groningen, om zich te gaan wijden aan Disaster and Crisis Management. Rehwinkel was als burgemeester al erg internationaal actief, vooral ook door zijn voorzitterschap van de VNG-commissie Europa en Internationaal. Hij leidde delegaties na de Tsunami in Sri Lanka en langs de Syrisch grens vanwege de uitstroom van vluchtelingen.

Peter Rehwinkel vestigde zich in Barcelona en heeft daar zijn eigen bedrijf International Disaster and Crisis Management opgericht, met aandacht voor Consulting, Recruitment en Training. Over de hele wereld verzorgt hij lezingen over een thema dat zeer actueel is. In maart 2015 zal de Third UN World Conference on Disaster Risk Reduction worden gehouden (Sendai (Japan), en helaas zijn aardbevingen, overstromingen, maar ook terroristische aanslagen aan de orde van de dag. Een kleine crisis kan eveneens een regelrechte ramp worden. Peter Rehwinkel wil dat helpen voorkomen.

'We express our gratitude at Peter Rehwinkel for aiming at a greater recognition of the contribution of local and regional governments to the global agenda.'- Josep Roig, Secretary General United Cities Local Governments.

Volledige omschrijving

Profiel

Vakgebied

Rampen & Crisis, management, actualiteiten, communicatie, bedrijfsleven, social media, MVO, leiderschap, politiek, duurzaamheid

Talen

Nederlands, Engels

Tarief

Vanaf €3800,-

In te huren als

Spreker

Onderwerpen

Maatschappij Leiderschap Economie & Financien Ondernemen Bestuur & Beleid & Politiek Duurzaamheid & Sociaal Ondernemerschap Motivatie & Inspiratie

Interview

Wat was je eerste baantje?

IJscoverkoper.

Wat is je hoogtepunt in je carriere?

Mijn eerste week in de Tweede Kamer: ik voelde me als een vis in het water. En in Naarden was het toch wel heel leuk om een koninklijk huwelijk te organiseren en te voltrekken, dat van prins Floris en prinses Aimee.

Hoe ziet je vakgebied eruit over 10 jaar?

Dan zitten we alleen nog maar achter beeldschermen???

Voor wie heb je grote bewondering?

Mijn grootmoeder, een voorbeeld van rechtschapenheid.

Wat weet niemand van je?

Dat ik geen kersenbonbons lust.

Publicaties

  • Rehwinkel heeft last van al te kordate en loslippige collega - Volkskrant
    Bekijk publicatie
  • Waarom Peter Rehwinkel na eigen crises het crisismanagement ingaat - Adformatie
    Bekijk publicatie