Sjaak Zonneveld

Sjaak Zonneveld (1965)

Mede-eigenaar/directeur bij startup BrightPensioen, schrijver van Het Nieuwe Werken aan je pensioen

De wereld is een boek. Wie niet reist leest slechts 1 bladzijde.”

– St. Augustinus

Biografie

Sjaak Zonneveld vervulde verschillende management- en directiefuncties bij grote softwarebedrijven. Op zijn 35ste nam hij voor het eerst een sabbatical om te gaan reizen. Sindsdien wisselt hij periodes van werken af met periodes waarin hij andere activiteiten - zoals reizen - onderneemt. Dat principe noemt hij 'Het Nieuwe Werken aan je Pensioen'. Dat is tevens de titel van een boek dat hij schreef. Naar aanleiding van dat boek rolde hij ongepland de pensioenwereld in, gaf hij lezingen en besloot hij zich in 2014 aan te sluiten bij startup BrightPensioen, dat pensioen biedt voor iedereen die zelf zijn of haar pensioen moet regelen. 

Tijdens de reizen die Sjaak maakte, is hij geïnteresseerd geraakt in het fenomeen pensioen. Vooral in de verschillende manieren waarop er in landen over pensioen gedacht wordt en voor pensioen gespaard wordt. Hij realiseerde zich dat we in Nederland op dit punt te ver zijn doorgeschoten en dat pensioen voor veel mensen een doel op zich is geworden, in plaats van een middel. De manier waarop de meeste Nederlanders hun leven op pensioen inrichten is goed beschouwd absurd, en op zijn zachtst gezegd onlogisch. Waarom besteden we onze (fysiek) beste jaren uitsluitend aan werk en gaan we pas in de herfst van ons leven onze uitgestelde dromen verwezenlijken? Welke risico’s nemen we hiermee? Waarom doen we het niet anders?

Door zich te verdiepen in het Nederlandse pensioenstelsel en de stelsels van een aantal andere landen, ontdekte Sjaak dat de grote meerderheid van de Nederlanders gegijzeld is door ons pensioenstelsel. De meeste Nederlanders hebben geen enkele keuzevrijheid op gebied van pensioen. Dit is in veel andere landen beter geregeld, maar ondertussen wordt ons verteld dat Nederland één van de beste pensioenstelsels ter wereld heeft.

Tijdens zijn laatste sabbatical, schreef Sjaak het boek ‘Het Nieuwe Werken aan je Pensioen’ met als ondertitel ‘Reis rond de wereld in je beste jaren’. Dit boek legt uit hoe ons pensioenstelsel werkt en wat daar mis mee is, en bovenal wat er mis is met ons denken over pensioen. Het neemt de lezer mee op reis rond de wereld, en laat zien dat je ook op een andere, veel logischer manier aan je pensioen kunt werken. Het boek is tevens een roep tot hervorming van ons pensioenstelsel, want zijn doel voorbijgestreefd en Sjaak legt uit hoe een toekomstbestendig pensioenstelsel er wél uit ziet. Door zijn boek kwam Sjaak in aanraking met Karin en Annemieke van BrightPensioen en BrightPensioen voldeed aan het plaatje dat Sjaak in zijn boek schetste van een ideale pensioeninstelling. Daarom besloot hij zich bij BrightPensioen aan te sluiten.

Sjaak kan zijn mening overtuigend brengen en zijn betoog krijgt kleur door anekdotes en verhalen uit zijn eigen ervaringen in binnen- en buitenland. Het onderwerp pensioen mag dan saai klinken: dat is het verhaal van Sjaak beslist niet.

Volledige omschrijving

Profiel

Vakgebied

Pensioenstelsels, werken en pensioen

Talen

Nederlands, Engels

Tarief

Vanaf €1500,-

In te huren als

Spreker Presentator Dagvoorzitter Panellid

Onderwerpen

Bedrijfsleven & Management Maatschappij

Interview

Wat was je eerste baantje?

Anjers plukken in het Westland.

Wat is je hoogtepunt in je carriere?

De lancering van mijn boek.

Hoe ziet je vakgebied eruit over 10 jaar?

Geen enkel idee want ik hoop over 10 jaar weer heel iets anders te doen. Maar wat…

Voor wie heb je grote bewondering?

Na de dood van Nelson Mandela is dat de Dalai Lama geworden.

Wat weet niemand van je?

Dat wat ik voor mezelf hou :-)

Twitter

Boeken

Het nieuwe werken aan je pensioen

Een leuk boek over pensioen. Dat lijkt onmogelijk, maar Sjaak Zonnevel...

Bestel

Reis rond de wereld in je beste jaren

Sjaak Zonneveld bezocht meer dan zestig landen. Maar noem hem geen lan...

Bestel

Direct boeken

Ik wil graag informatie over de tarieven en beschikbaarheid van Sjaak Zonneveld

Velden met een * zijn verplichte velden

bedankt voor uw reactie

We zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Er is iets mis gegaan

Er is iets mis gegaan tijdens het verzenden
van uw bericht. Probeert u het nog eens.

probeer opnieuw