Jan Kees de Jager als spreker inhuren

Jan Kees de Jager als spreker inhuren

Voormalig Minister van Financiën en ondernemer

Erger je niet, verwonder je slechts”

Biografie

Jan Kees de Jager werd op 10 februari 1969 geboren in het Zeeuwsche Kapelle. Na zijn middelbare school voltooide hij succesvol de studie bedrijfskunde aan de Universiteit Nyenrode, om vervolgens Cum Laude af te studeren in de Economie (naast de studie bedrijfseconomie studeerde hij ook sociologische economie) en Nederlands recht in Rotterdam.

Naast zijn studies richtte hij met een studievriend het internetbedrijf ISM eCompany op. Voor zijn bijdrage aan het succes van dit bedrijf en zijn inspanningen in het Innovatieplatform en diverse ICT- en innovatiegerichte nevenactiviteiten ontving hij de ICT Personality 2006 Award van brancheorganisatie ICT~Office.

 

Na zijn werkzaamheden bij het Innovatieplatform werd hij door Minister-President Jan Peter Balkenende gevraagd als Staatssecretaris van Financiën in het kabinet Balkenende IV. In zijn belastingplannen richtte hij zich op het stimuleren van ondernemerschap, vereenvoudigen van belastingen en vergroenen van het fiscale stelsel. Na het aftreden van Wouter Bos werd hij in februari 2010 deminsionair Minister van Financiën, om aansluitend in het kabinet Rutte I terug te keren in deze functie.

Met de eurocrisis en lastige economische omstandigheden stond hij midden in de storm. Nadat het kabinet-Rutte bij de onderhandelingen over de begroting voor 2013 was gevallen, nam De Jager het initiatief om een noodbegroting op te stellen, in overleg met een aantal Tweede Kamerfracties. Dit mondde uit in het zogeheten Lenteakkoord, waarin een groot aantal bezuinigingen werden afgesproken om te voldoen aan de zogenoemde 3%-norm van de Europese Unie. Bij zijn afscheid in november 2012 was hij verreweg de populairste minister. Voormalig minister De Jager wil na zes jaar bewindspersoon te zijn geweest in crisistijd even de tijd nemen voor een volgende carriërestap. In de tussentijd is hij als zelfstandig ondernemer actief geweest met interim opdrachten. Jan Kees is momenteel CFO van KPN en geeft geregeld interessante lezingen over de thema’s:

- Economie - Economie onder een vergrootglas door een minister in crisistijd
- Innovatie – Persoonlijke ervaringen van ondernemer tot minister en vijf pijlers voor digitale innovatie
- Ondernemerschap – Persoonlijke ervaringen van ondernemer tot minister en vijf mondiale trends
- Politiek & Europa – Persoonlijke ervaringen en anekdotes van een minister in crisistijd
- Prinsjesdag – Prinsjesdag door de ogen van een ondernemer, bestuurder en minister
-Digitale valuta (Bitcoin) – Kansen en gevaren van de digitale valuta volgens een ondernemer en minister.

Naast een leerzame lezing geeft Jan Kees de Jager ook graag een interactief interview door middel van het 'zomergasten' of 'collegetour' concept.

Op basis van vele lezingen deel ik graag mijn persoonlijke ervaringen over de lezingen van Jan Kees de Jager en de reacties van het publiek en opdrachtgevers die wij mochten ontvangen. Voor het publiek biedt het bijwonen van een lezing door Jan Kees de Jager de unieke kans om zijn persoonlijke ervaringen en visie te horen. Ook omdat hij nauwelijks meer in de media verschijnt. Evenementen waar hij spreekt zijn veelal beter bezocht dan door de opdrachtgever verwacht.

In Nederland zijn er niet veel sprekers die een politieke en ondernemersachtergrond kunnen combineren tot een helder verhaal.  Zijn lezingen behandelen verscheidene onderwerpen zonder te complex te worden. De PowerPoint-presentatie met veel beeldende foto’s en enkele grafieken versterkt deze toegankelijkheid. In de voorbereiding wordt er natuurlijk ook rekening gehouden met het verwachte niveau van het publiek.

Tijdens de lezing leren ze ook andere kanten kennen van de voormalig minister. Hij stond bekend als een harde onderhandelaar in Europa, maar in zijn lezing geeft hij inzicht in zijn persoonlijke ontwikkeling van ondernemer naar minister. Dankzij unieke anekdotes toont hij een zeer humoristische kant, maar bevestigd hij ook zijn autoriteit als IT-ondernemer. Deze anekdotes worden als verrassend en herkenbaar beschouwd door het publiek.

Van een katheder maakt hij geen gebruik, want hij loopt graag over het podium en spreekt hij zonder papieren of tablet. Deze natuurlijke en informele vorm van spreken geeft rust en verkleint de afstand met de zaal. In het publiek bevinden zich altijd veel ondernemers die graag een keer hun persoonlijke vraag aan hem willen stellen. Wij geven indien mogelijk altijd de ruimte voor vragen. Het is belangrijk dat het publiek ‘s avonds aan de keukentafel zijn nieuwe inzichten en verhalen kan delen. Na afloop van de lezing is er ook de ruimte om met hem op de foto te gaan.

Door al deze elementen en keuzes is het bijwonen van een lezing van Jan Kees de Jager een bijzondere ervaring.

Volledige omschrijving

Profiel

Vakgebied

Economie, financiën, ICT, innovatie

Talen

Nederlands, Engels

Tarief

Op aanvraag

In te huren als

Spreker

Onderwerpen

Economie & Financien Maatschappij Bedrijfsleven & Management Technologie & ICT Innovatie & Trends Bestuur & Beleid & Politiek

Interview

Wat was je eerste baantje?

Op achtjarige leeftijd had ik een handeltje waarbij ik oud speelgoed van vriendjes verkocht.

Wat is je hoogtepunt in je carriere?

Het sluiten van het Lenteakkoord na de kabinetscrisis.

Hoe ziet je vakgebied eruit over 10 jaar?

Als internetondernemer zie ik meer directe communicatie. Meer verkopen zullen in toenemende mate verricht worden zonder tussenpersoon. Wat betreft de financiële sector zijn er grote veranderingen door nieuwe regels, betaalmethoden en concurrenten uit opkomende markten.

Voor wie heb je grote bewondering?

Architecten die een doorbraak weten te bereiken met innovatieve gebouwen die toch functioneel zijn voor de gebruikers.

Wat weet niemand van je?

Op mijn zestiende was ik imker. Mijn bijenkasten stonden in de kassen van mijn vader, een fruitteler in Zeeland.