Entertainment met een serieuze ondertoon

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Joep van Deudekom en Rob Urgert in zwart pak die twee vingers opsteken bij grijze achtergrond

''Het smakelijk serveren van de wetenschap is toch iets wat indruk op mij heeft gemaakt. In mijn ogen zijn er niet veel mensen die dit zo professioneel doch luchtig kunnen brengen als Rob en Joep!''

Lezing Rob Urgert en Joep van Deudekom

Daar ging ik dan, op mijn eerste stagedag bij het Sprekershuys. Op naar een interessante lezing van huysgenoten Rob Urgert en Joep van Deudekom. De setting was zakelijk, en in het begin vond ik het nog wat lastig om mezelf een houding te geven, maar door beide heren – die mij openlijk ontvingen – voelde ik me al snel op mijn gemak.

Hoe word ik succesvoller dan mijn collega? Dat is de vraag die centraal stond tijdens deze interessante presentatie. Rob en Joep zijn beiden zeer inspirerend. Het publiek moest in het begin nog even in de stemming komen, maar door een luchtige opening, interactie en de enorme drive van beide heren, was het ijs al snel gebroken.
Vragen zoals: ‘Wat is succes?’ en ‘Wanneer ben je het meest succesvol?’ werden aan de hand van luchtige doch wetenschappelijke voorbeelden behandeld. Door middel van een leuke slide – waarop drie baby’s te zien waren – moest het publiek kiezen welke van de drie in de toekomst het meest succesvol zou worden. Door deze interactieve manier van presenteren, hielden de heren makkelijk de aandacht erbij.

‘Wie is nou succesvoller, mijn buurman of ik?’ Deze vraag werd beantwoord door onder andere het publiek met elkaar te laten communiceren. Omdat de meeste mensen elkaar nog niet kende, was dit het moment waarop het ijs brak. Ook werden er – ter beantwoording van deze vraag – een aantal grappige dilemma’s geserveerd, waarbij het publiek een keuze moest maken tussen twee mogelijkheden.

Beide heren hebben door hun humoristische, maar vooral ook educatieve ‘quiz-methodiek’ de aandacht van het publiek er gedurende de gehele presentatie volledig bij weten te houden. Het smakelijk serveren van de wetenschap is toch iets wat indruk op mij heeft gemaakt. In mijn ogen zijn er niet veel mensen die dit zo professioneel doch luchtig kunnen brengen als Rob en Joep!

Geschreven door: Stagiair Tim Vinke