Vakgebied

Ondernemerschap
Journalistiek

Thema's

Ondernemerschap
Business & Management
Bestuur, Beleid & Politiek
Economie & Financien
Innovatie & Trends
Webinar

Talen

Nederlands
Engels
Duits

Tarief

Op aanvraag

Biografie

Biografie

Sander Schimmelpenninck is journalist, spreker, dagvoorzitter en columnist. Hij is opgegroeid in Twente en woont nu afwisselend in Amsterdam en Zweden. Sander studeerde rechten in Rotterdam en Milaan. Na het afronden van zijn studie begon hij met frisse tegenzin als advocaat op de Zuidas. Na enige tijd verliet hij de advocatuur voor een ondernemersavontuur: twee jaar runde hij samen met Jaap Reesema (ook bekend van The X-Factor) Pink Flamingo, een pizzeria in Amsterdam.


Schrijver

Vanaf november 2016 tot en met september 2020 was Sander hoofdredacteur van het tijdschrift Quote. Hier zorgde hij voor de nodige opschudding. Zo schudde hij Amsterdam wakker voor de gevaren van Airbnb en nam het op voor het fenomeen studentencorps. Daarnaast schreef hij een aantal goed gelezen artikelen: van het gesjoemel van de Postcodeloterij en boterbouwer VanDutch tot verhalen over zwarte Bitcoins, falende startups, de valse belofte van de deeleconomie en over inzichten in gesloten wereldjes als die van INSEAD. In 2018 won hij het programma ‘De Slimste Mens’. Sinds september 2019 is Sander columnist voor de Volkskrant.


Opiniemaker

Als opiniemaker laveert Sander graag tussen de klassieke linksrechtse tegenstelling. Zo vindt hij, net als Piketty, het huidige kapitalisme disfunctioneel met een groter gat tussen rijk en arm als gevolg. Werken zou weer een manier van volksverheffing moeten worden; nu loont het echter vooral om geld te laten werken. Daar staat tegenover dat hij aan politieke correctheid een broertje dood heeft; het slachtofferdenken van veel mensen is weinig productief. Eigen verantwoordelijkheid blijft uitgangspunt voor een beter bestaan. Lang leve de selfmade (wo)men!


Programmamaker

Voor Omroep WNL maakte Sander verschillende programma’s met en over ondernemers. Zo nam hij een kijkje in de keuken bij familiebedrijven in De Opvolgers en presenteerde hij samen met presentatrice Welmoed Sijtsma de veelzijdige talkshow Op1. Na een jaar heeft Sander het stokje overgedragen aan Jort Kelder die het programma nu samen met Welmoed presenteert.


Podcasts

In 2019 is Sander samen met Jaap Reesema de populaire podcast gestart, genaamd de ‘Zelfspodcast’, waarin zij hun dagelijkse leven bespreken aan de hand van verschillende onderwerpen. De Zelfspodcast is uitgeroepen tot de best beluisterde podcast van 2020. Samen met Maarten de Gruyter bespreekt Sander in de podcast ‘Eind goed Vastgoed’ de wondere wereld van het stenenschuiven. Hoe kunnen vrije jongens nog opereren met een regelzieke overheid, waar liggen de kansen en wie zijn de mensen op wie we moeten letten?


Boek Sander Schimmelpenninck bij het Sprekershuys!

Sander Schimmelpenninck is te boeken als spreker, dagvoorzitter, interviewer, presentator en panellid. Hij spreekt over de onderwerpen ondernemerschap, politiek, journalistiek, innovaties, trends en management. Op deze pagina kun je onder de kop 'Sessies' meer informatie vinden over de verschillende mogelijkheden.


Spreker Sander Schimmelpenninck boeken voor jouw evenement? Neem hier contact met ons op!

Lees meer
Je bent zo rijk als de hoeveelheid talen die je spreekt.
Sander Schimmelpenninck boeken als dagvoorzitter bij het Sprekershuy
Suzanne

Advies
nodig?

De juiste spreker boeken of invulling van je event kiezen kan een uitdaging zijn. Hierover denken we graag persoonlijk met je mee. Neem vrijblijvend contact op voor advies, óók als je nog in de oriënterende fase zit.

Contact opnemen

Nieuws

Bekijk meer