1. ...
  Meer dan 1050 referenties
 2. ...
  Altijd de perfecte match
 3. ...
  Offerte binnen 24 uur
 4. ...
  Creatieve (online) concepten

Spreker & dagvoorzitter

Rutger Castricum

Rutger Castricum is bekend geworden als luis in de pels met de roze microfoon en heeft zich daarna ontwikkeld tot een veelzijdige televisie-interviewer. Zijn bijzondere rol in het medialandschap en de oprichting van een eigen omroep brengen vele verhalen met zich mee. Als dagvoorzitter of interviewer brengt hij wat peper op het podium, waarbij een lach zeker niet zal ontbreken. Lastige vraagstukken gaat hij (desgewenst en in gezamenlijk overleg) niet uit de weg. Speels en met humor, maar nooit zouteloos, benadert hij elk onderwerp. Rutger Castricum is te boeken als spreker en dagvoorzitter via het Sprekershuys.

...Rutger Castricum

Over Rutger Castricum

Rutger Castricum is een Nederlandse journalist en presentator. Na zijn opleiding aan de School voor Journalistiek in Zwolle, begon hij zijn tv werk bij TV Rijnmond en het programma 'De 8ste Dag', dat hij maakte onder leiding van Frans Bromet. Rutger kreeg landelijke bekendheid als verslaggever voor de website GeenStijl en de publieke omroep PowNed.


Jeugd en eerste baantjes in de journalistiek

In 2002 rondde Rutger zijn studie af aan de School voor Journalistiek in Zwolle. Zijn carrière begon met een stage bij RTV Rijnmond, waarna hij in 2005 en 2006 voor dezelfde zender het programma 'Rutger Leert Stappen' creëerde. Dit programma bood een inkijkje in het uitgaansleven van uiteenlopende groepen. Bij TV Rijnmond ontwikkelde hij vervolgens de programma's 'Wat is hier het nieuws', 'Rutger haalt de krant' en 'Geloof 't of niet', en presenteerde hij 'Branie voor twee' op Radio Rijnmond. De landelijke aandacht die het programma 'Rutger Leert Stappen' ontving, lanceerde Castricum in de schijnwerpers van het grote publiek, waardoor hij niet lang daarna bij de weblog GeenStijl aan de slag ging.


GeenStijl

Van 2006 tot 2010 was Rutger actief bij het weblog GeenStijl, waar hij verantwoordelijk was voor het maken en monteren van filmpjes en reportages. Zijn werk daar trok zowel bewonderaars als critici aan, met weinig middengrond. Reflecterend op die periode, merkt Rutger op: "In die tijd werden sommige onderwerpen liever vermeden, vooral door politici. Tegen de vele heilige huisjes schopte ik graag aan, niet enkel voor amusement, maar ook vanuit de overtuiging dat open en eerlijk debat essentieel is. Zwijgen of negeren vergroot immers alleen maar de problemen. Mijn benadering was vaak provocatief en humoristisch, en hoewel ik soms over de schreef ging, genoot ik er enorm van. Nu focus ik op het maken van mijn eigen programma's, waarbij ik scherpte in inhoud combineer met een serieuzere toon, zonder het belang van humor uit het oog te verliezen."


Zijn doorbraak bij GeenStijl kwam in 2008 met een interview met Ella Vogelaar, de toenmalige minister, over haar zogenaamde 'Spindoctor'. Terwijl Vogelaar veelal zweeg, drong Castricum aan met herhaalde vragen. Dit interview werd bekroond als 'Het politieke moment van 2008' en behaalde de derde plaats in het tv-programma 'Het TV-moment van het jaar 2008'.


PowNed

In 2010 speelde Rutger een sleutelrol bij de oprichting van de publieke omroep PowNed, een initiatief van GeenStijl. Hij was een van de creatieve breinen achter PowNews, een dagelijks nieuwsprogramma dat bekend stond om zijn humor en scherpe blik. Het programma wist een breed publiek aan te spreken, waarbij het zowel bewondering als kritiek ontving.


Zijn primaire rol bij PowNews was het verslaan van politieke gebeurtenissen, maar hij was ook regelmatig in de straten te vinden, in gesprek met burgers. Hij benadrukt het belang van deze interacties: 'De kloof tussen politiek Den Haag en de rest van Nederland is soms groot. Als journalist is het essentieel om de pols van het volk te voelen – hun gedachten, hun gesprekken. Deze inzichten gebruik ik om politici uit te dagen, vaak met de letterlijke stem van het volk. Dit stimuleert politici om direct te reageren op wat er leeft in de samenleving, terwijl ik altijd streef naar redelijkheid in mijn benadering', aldus Rutger.


Nu

Rutger is al negen seizoenen de drijvende kracht achter het succesvolle programma 'De Hofbar' op NPO2, een programma waarin burgers hun bezorgdheid delen over hoe Haagse beleidskeuzes de samenleving beïnvloeden. Hij brengt deze zorgen onder de aandacht van verantwoordelijke ministers, waarbij hij diepgaand en kritisch doorvraagt. Sinds maart 2020 is hij ook de stem achter de NPO Radio 1 podcast 'De Nacht van Rutger', waarin hij thuis gesprekken voert met vooraanstaande actuele gasten. In 2022 lanceerde hij 'Inclusief Rutger', een show die inzichten biedt over inclusiviteit met een scala aan gasten.


2023 bracht nieuwe projecten voor Rutger, waaronder een optreden in 'De gevaarlijkste wegen' met Roxane Knetemann. Dat jaar was hij ook te zien als presentator van de spelshow 'De Bluffer' en het programma 'Taxi Castricum', waar hij in gesprek gaat met bekende Nederlanders. Zijn documentaireserie over nationalisme in Nederland, getiteld 'Rutger en de Nationalisten', behaalde een indrukwekkende tweede plaats bij de Sonja Barend Award.


Kar

In het vierde seizoen van zijn programma 'Kar' combineert Rutger twee concepten: hij rijdt zowel met de klimaatkar als de hofkar. Tijdens de internationale klimaatweken initieert hij gesprekken met belanghebbenden. Gasten zoals Gerrit Hiemstra, Rob Jetten, en zelfs de sceptische Van Haga worden uitgenodigd voor een lift en een diepgaand, maar humoristisch, gesprek. Wanneer er verkiezingen aankomen, maakt Rutger zijn Hofkar klaar voor actie. Lijsttrekkers en kandidaten van gemeenteraads- of provinciale verkiezingen worden uitgenodigd voor een openhartig gesprek tijdens een ritje.


Boek Rutger Castricum bij het Sprekershuys!

Rutger is te boeken als spreker, dagvoorzitter, presentator, interviewer, debatleider, gespreksleider en panellid bij het Sprekershuys. Hij spreekt over Leiderschap, Communicatie & Media, Lifestyle & Health, Bestuur, Beleid & Politiek, Creativiteit & inspiratie en Maatschappij. Op deze pagina vind je onder de kop ‘Sessies’ meer informatie over de verschillende mogelijkheden.


Spreker en dagvoorzitter Rutger Castricum boeken voor jouw evenement? Neem hier contact met ons op!

Daarom kies je voor Sprekershuys

 • ...Ruim 10 jaar ervaring
 • ...Creatieve (online) concepten
 • ...Offerte binnen 24 uur
 • ...Eigen Content Studio
...Vraag offerte aan

Expertise

Nieuws

In te huren als

 • Spreker
 • Dagvoorzitter
 • Interviewer
 • Debatleider
 • Gespreksleider
 • Presentator
 • Panellid

Tariefindicatie

€5000

Sessies

Rutger Castricum Lezing

De bijzondere rol en ontwikkeling in het medialandschap. Van luis in de pels, etter, provocateur naar meerzijdig journalist, interviewer, docu maker en gesprekspartner. Maar nog altijd met anarchistische inslag zonder de drang om ergens bij te willen horen.

Wie lacht wie niet huilt, so far so good

Advies nodig of een spreker boeken? Wij helpen je graag!

Neem vrijblijvend contact op met een van onze verbinders.