Interview Renze Klamer: “Ik vind het fijn als mijn programma een herkenbare sfeer heeft.”

Christel Loggers

Christel Loggers

Renze Klamer kijkend naar camera

Alles over zijn talkshow bij RTL.

Vorige week is huysgenoot Renze Klamer gestart met zijn eigen talkshow bij RTL. Daarmee wordt het team van de late avond uitgebreid. Hoe is hij hierin gerold? Wat wil hij bereiken met zijn eigen late-night talkshow? Wat is het verschil met dagvoorzitter zijn? Wij spraken hem hierover.

Renze vond de mediawereld altijd al interessant, maar hoefde hier zelf niet per se in te werken. Pas toen hij als marketeer bij de EO kwam te werken, ontwikkelde hij hier steeds meer interesse voor. Tijdens een evenement was hij verantwoordelijk voor de online content. “Er was niemand die verslagfilmpjes over dit evenement kon maken, dus besloot ik om zelf wat te proberen. Ik heb een cameraman geregeld en ik ben zelf de filmpjes gaan maken en presenteren”, vertelt Renze. Hiermee zette hij zijn eerste stappen richting presentator.

Een eigen late-night talkshow

Ondertussen heeft Renze zijn debuut in de mediawereld gemaakt. Hij startte als presentator bij de radio, heeft meerdere tv-programma’s gepresenteerd en was met De Vooravond, samen met Fidan Ekiz, de opvolger van De Wereld Draait Door. “In een duo een talkshow hosten is iets totaal anders dan wanneer je dit in je eentje doet. De kracht van Fidan en mij was de chemie tussen ons. Alleen presenteren biedt de kans om meer kanten van jezelf te laten zien.”

Renze Klamer Talkshow

Op de vraag ‘Waarom een eigen late-night talkshow?’ heeft hij een duidelijk antwoord. “Het is natuurlijk een voorrecht om een eigen talkshow te hebben, waar je belangrijke en soms ook vermakelijke onderwerpen kunt bespreken. Qua vorm lijkt een talkshow eigenlijk best veel op wat ik op de radio heb gedaan, maar een talkshow op tv heeft gewoon veel meer impact. En je zit met een tafel vol gasten, terwijl de radio meestal meer 1-op-1 is.

Met die impact wilt Renze verschillende thema’s onder de aandacht brengen. “Je hebt een goede mix nodig van onderwerpen. Je wilt namelijk kunnen verrassen en je wilt iets bespreken waar mensen al mee bezig zijn.”

Met de start van zijn eigen talkshow hoopt Renze te bereiken dat het een programma is waarin gasten graag aan tafel aanschuiven, waar kijkers naar willen kijken en wat hij met plezier maakt. “Een programma moet altijd inhoud hebben, maar ik houd ook van sfeer en gezelligheid. Ik vind het fijn als mijn programma een herkenbare sfeer heeft.”

Dagvoorzitter op zakelijke evenementen

Toch is Renze niet alleen presentator en talkshowhost, ook is hij dagvoorzitter op zakelijke evenementen. Ondanks dat deze twee rollen veel overeenkomsten hebben, ziet hij een duidelijk verschil. “Bij televisie is de opdrachtgever de zender, maar televisie is voor een breed publiek. Bij een dagvoorzitter ben je iedere keer met een specifiek gezelschap bezig.”

Als presentator is Renze gewend om veel te lezen en zich ergens helemaal in te verdiepen. “Ik vind het fijn om de connectie met de zaal op te zoeken. Om luchtige en scherpe vragen te stellen. Eigenlijk ben ik als dagvoorzitter het maatje van het publiek. Verhalen die te lang duren, stop ik en ik voer een scherp gesprek met de deelnemers als zij daarvoor open staan.”

Op de vraag welke tip hij anderen wilt meegeven, heeft hij direct een antwoord klaar: “Wat je ook wilt doen in je leven, probeer het! Wacht niet tot iemand zegt dat jij dat eens moet doen. Maar ga er zelf mee aan de slag!”

Wil jij graag Renze Klamer boeken voor jouw zakelijke evenement? Neem dan contact met ons op via info@sprekershuys.nl of bel 030 - 304 0025.