Voorstelblog Mark Schadenberg

Daniëlle van der Schoot

Daniëlle van der Schoot

Mark Schadenberg glimlachend in zwarte koltrui bij zwarte achtergrond

Slaapcoach en huysgenoot Mark Schadenberg vertelt in zijn voorstelblog wie hij is, wat hij doet als hij niet kan slapen en meer! Mark is te boeken als spreker bij het Sprekershuys.

Wie is Mark?

Ik ben Mark Schadenberg: slaapcoach, auteur, dromenvanger, oud-militair, sportfanaat, maar bovenal; levensgenieter! En vanaf september 2021 mag ik mijzelf ook 'vader' noemen. Vanaf mijn 17de ben ik bij defensie gaan werken. Dit heb ik 14 jaar gedaan met meerdere missies, waar ik uiteindelijk als militaire verpleegkundige op de helikopter in december 2017 defensie verlaat. Om mijn nieuwe missie te gaan volgen, niemand hoeft meer wakker te liggen van slapeloosheid.

Omschrijf jezelf in drie woorden

Humor, avontuur en grensverleggend.

Hoe ben je bij het belang van slapen terechtgekomen?

Tijdens trainingen werd er bewust gericht op het verstoren van slaap als onderdeel van oefeningen. Mede hierdoor heb ik zelf te maken gehad met een onveilig gevoel wat resulteerde in slaapproblemen. Dit kwam door een raketaanval tijdens mijn eerste missie in Afghanistan. Later heb ik in 2015 een training gedaan om te ervaren hoe het is om krijgsgevangen te zijn. Hoe maak je iemand krijgsgevangenen? Door zijn/haar slaap te verstoren, weinig daglicht, weinig tot geen eten en weinig beweging. Dit resulteert in angst, onrust, onzekerheid en twijfel. Na het behalen van deze opleiding/training wist ik het zeker! Zijn mensen dit niet ook niet in hun dagelijks leven aan het doen, jezelf krijgsgevangen maken? Daarnaast kreeg ik het inzicht dat slapeloosheid het topje van de ijsberg is. Iets onderwater gaat er niet helemaal lekker, denk aan de verkeerde baan, financiële onrust, relatie verstoring et cetera. Na studies en veel coaching van cliënten vond ik het dromenvangertraject uit om mensen te helpen en weer beter te leren slapen, en vooral om een mooi en waardevol leven te creëren.

Wat doe jij als je niet kunt slapen?

Ik vind een avondroutine enorm belangrijk. Door dit dagelijks in te zetten, krijgt mijn brein en lichaam een seintje om de dag af te bouwen. Tijdens deze routine sluit ik alles af, leg ik alles klaar om vervolgens te kunnen genieten van persoonlijke hygiëne. Ik eindig mijn routine met ademhaling/mindfulness-oefeningen en zeg dan welterusten. Ik slaap over het algemeen goed!

Wat kan jij voor een klant betekenen?

Met mijn achtergrond als militaire, verpleegkundige en coach kan ik de klant enorm helpen met een presentatie over het belang van slaap. Want door beter te slapen gaan mensen beter functioneren. Wist je dat een werkgever gemiddeld €2000 per werknemer kwijt is in verband met slecht slapen? Hiernaast kan ik het ook hebben over gedrag en controle; allemaal punten die ervoor zorgen dat mensen wakker liggen.

Dilemma's

  • 's Nachts of overdag? Overdag want ik wil altijd vroeg naar bed, rond 21:00-22:00 uur hahaha!
  • Zomer of winter? Zomer, heerlijk de zon!
  • Spreken of slapen? Spreken over slapen ;). Ik hou van spreken daar krijg ik energie van, dat zorgt ervoor dat ik ook lekker kan slapen.
  • Spontaan of structuur? Tijdens mijn militaire tijd structuur, nu is alles lekker spontaan.

Wil je meer weten over Mark? Bekijk hier zijn sprekersprofiel!