Deel dit artikel...

De opkomst van AI-gestuurde cybercriminaliteit

Daniëlle van der Schoot

Daniëlle van der Schoot

Gina Doekhie glimlachend in geel shirt bij zwarte achtergrond

"De wereld wordt steeds digitaler. Deze technologische vooruitgang heeft ons ongetwijfeld veel voordelen gebracht, maar het heeft ook nieuwe deuren geopend. En dan vooral voor criminelen. Met de snelle digitale vooruitgang hebben criminelen hun methoden aangepast om te profiteren van de groeiende mogelijkheden en kwetsbaarheden van de digitale wereld. Waarom? Omdat het eenvoudiger wordt om cybercriminaliteit te plegen."

Cybercrimespecialist en digitaal detective Gina Doekhie, deelt haar inzichten over de impact van ChatGPT en andere AI-tools op de wereld van cybercriminaliteit. Meer sprekers over AI en ChatGPT.

De impact van AI in de wereld van cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit omvat een breed scala aan misdaden die plaatsvinden in de digitale sfeer. Dit kunnen onder andere phishing-aanvallen, identiteitsdiefstal, ransomware-aanvallen en hacking zijn. De opkomst van AI-tools zoals ChatGPT heeft het speelveld van cybercriminaliteit drastisch veranderd. Deze tools stellen zelfs niet-technisch onderlegde mensen in staat om geavanceerde en overtuigende aanvallen uit te voeren. Er is namelijk een overvloed aan informatie beschikbaar over hoe men te werk kan gaan. Er zijn zelfs technisch onderlegde criminelen die hun diensten aanbieden om anderen te helpen succesvolle cyberaanvallen op te zetten! Ze ontwikkelen code, creëren phishing kits en ransomware kits, en verkopen deze met handleidingen aan geïnteresseerde criminelen. 

Echter, met de opkomst van ChatGPT en andere AI-tools hebben criminelen zelfs deze diensten niet langer nodig. ChatGPT kan namelijk code genereren, zelfs als je zelf nooit eerder hebt leren programmeren. Je kunt zelfs phishingmails in meer dan 95+ talen schrijven! Naast phishingmails kan je met ChatGPT een telefoonscript maken om helpdesk fraude of bank helpdesk fraude te plegen. Je kunt een dating profiel maken om datingfraude te begaan, of zelfs een romantisch chatbericht opstellen als onderdeel van een oplichtingspraktijk. Je kunt een e-mail schrijven namens de CEO om met spoed een betaling te verzoeken (ook wel bekend als CEO-fraude). Én je kunt malware ontwikkelen om ransomware uit te voeren of een DDoS-aanval te lanceren. Kortom: AI heeft een grote impact op de wereld van cybercriminaliteit en zo ook op ons.

De opkomst van geavanceerde phishingaanvallen

Phishingaanvallen vormen een belangrijk onderdeel van de moderne cybercriminaliteit. Met behulp van AI kunnen criminelen hun aanvalstechnieken perfectioneren en personaliseren. Dit maakt het voor potentiële slachtoffers moeilijker om verdachte e-mails, telefoontjes en berichten te identificeren. De complexiteit en overtuigingskracht van phishingmails zijn aanzienlijk toegenomen, waardoor zelfs de meest waakzame gebruikers in de val kunnen lopen.

Voorbeeld pishing mail
Voorbeeld van een pishing mail, geschreven door ChatGPT

Het belang van bewustwording en bescherming

In deze steeds digitalere wereld is het cruciaal dat individuen en organisaties zich bewust zijn van de bedreigingen die AI-gestuurde cybercriminaliteit met zich meebrengt. Naast het investeren in geavanceerde beveiligingsmaatregelen moeten we onze kennis en vaardigheden op het gebied van cyberveiligheid vergroten. Het herkennen van verdachte patronen, het kritisch evalueren van ontvangen berichten en het regelmatig updaten van software en systemen zijn slechts enkele stappen die we kunnen nemen om onszelf te beschermen.


Het is van essentieel belang dat we ons bewust zijn van deze nieuwe dreiging en ons voorzien van kennis en middelen om onszelf te beschermen. Door gezamenlijke inspanningen kunnen we de digitale wereld veiliger maken en de risico's van cybercriminaliteit minimaliseren.

Over de auteur

Gina Doekhie

Gina Doekhie heeft een missie om de online wereld veiliger te maken, mensen te beschermen tegen online gevaren en bewust te maken. Ze deelt al meer dan tien jaar haar inzichten over cybercriminaliteit, privacy en cybersecurity met het grote publiek, board members, etc. Daarnaast heeft ze dagelijks te maken met het technische domein van cybercriminaliteit. In haar lezing 'ChatGPT & Cybercrime' neemt Gina jou mee in de donkere wereld van ChatGPT en cyber.

Meer experts over AI en ChatGPT?

Vind hier inspirerende sprekers en dagvoorzitters

AI en ChatGPT

Terug naar overzicht

Laatst gewijzigd 15 augustus, 10:01
Deel dit artikel...