Het geheim van succes

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Michael Pilarczyk glimlachend kijkend naar zijkant in blauw pak bij zwarte achtergrond

''Succes is een filosofie, een levensinstelling. Of het nu gaat om roem en rijkdom, zakelijk succes, financiële onafhankelijkheid, grote sportprestaties, gezondheid, of het leiden van een gelukkig leven, alles begint met een gedachte. Het gaat om de juiste mindset. ''

Succes is een kwestie van doen en doorgaan totdat het gelukt is

Mensen vragen mij regelmatig wat het geheim van succes is. Er is niets geheimzinnigs aan. Succes is het resultaat van een duidelijke bestemming en een strategisch plan. Succes is een filosofie, een levensinstelling. Of het nu gaat om roem en rijkdom, zakelijk succes, financiële onafhankelijkheid, grote sportprestaties, gezondheid, of het leiden van een gelukkig leven, alles begint met een gedachte. Het gaat om de juiste mindset. Ik leg het tot in detail uit tijdens mijn maandelijkse masterclass. Succes is een kwestie van doen en doorgaan totdat het gelukt is. Zelf stop ik nooit tot ik mijn doel heb bereikt. Haak je echter voortijdig af, dan is je missie mislukt. Het is geen hogere wiskunde, maar in de praktijk lijkt het voor veel ondernemers toch algebra.

‘Mislukking is overigens relatief.’ In de periode van mijn naïeve hoogmoed vertelde ik een keer in een loslippige bui aan een journalist van een zakenmagazine dat mijn doel was om binnen tien jaar 100 miljoen te verdienen. Dat werd een groot fiasco, want verder dan 10% ben ik nooit gekomen. Laat de boodschap duidelijk zijn. Als je het geestelijk aankunt, kun je zakelijke doelen beter zo hoog mogelijk stellen. Het zit wel eens tegen.

De voornaamste vraag die ik stel tijdens mijn maandelijkse masterclass is: hoe ziet jouw perfecte leven eruit als je vanaf nu je leven geheel opnieuw mag vormgeven, zonder enige beperking. Dit vergt doorgaans bedenktijd en de antwoorden verzanden helaas veelal in algemeenheden als: gewoon een leuk leven, dingen doen die ik leuk vind, dat mijn onderneming succesvol wordt en een veel gehoorde is financiële onafhankelijk. Dit zijn geen heldere doelstellingen. Waar het om gaat als je helder inzicht wilt krijgen in jezelf als mens en ondernemer, is het stellen van vragen. Inzicht en wijsheid gaat niet om het zoeken naar antwoorden, maar om het stellen van de juiste vragen. Wat is het dat je écht wilt?

Tot slot wil ik je het volgende meegeven: onthoud dat er in onze wereld voldoende geld is, maar tijd is niet te koop. Je toekomst wordt elke dag korter. Waarom zou je nog een dag verspillen met zaken die je niet dichterbij je doel brengen, waarom zou je tijd verdoen met mensen die je niet leuk vindt? Waarom doe je niet gewoon wat je écht leuk vindt? En kun je een eerlijk antwoord aan jezelf geven, zonder excuses? Leef het mooiste leven dat je kunt leiden en doe het nu, want morgen is het wellicht te laat. En om de wereld rond te reizen heb je overigens geen dikke tas met geld nodig, maar moed, lef, een glimlach, verdraagzaamheid en dankbaarheid. Ik wens je geluk en wijsheid.

Geschreven door: Michael Pilarczyk