Praktische tips van Eva Brouwer voor de vrouwelijke dagvoorzitter

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

...3 minuten leestijd

Eva Brouwer presenteert in rode jurk

Onderstaande tips zijn allemaal door schade en schande geleerd. Ik heb gegiebeld en mijn microfoon is uit mijn handen getrokken… Maar mensen, die tijd is voorbij. Hier zijn mijn 10 gouden regels voor de vrouwelijke dagvoorzitter.

10 gouden regels voor de vrouwelijke dagvoorzitter

Onderstaande tips zijn allemaal door schade en schande geleerd. Ik heb in bloemetjesjurken gepresenteerd, in te blote gevalletjes, of met pijnlijke voeten. Ik heb meegemaakt dat het publiek al smachtte naar de uitgestalde snacks en glazen wijn, maar dat ik nog even drie stellingen wilde doornemen. Ik heb gegiebeld en mijn microfoon is uit mijn handen getrokken…
Maar mensen, die tijd is voorbij. Hier zijn mijn 10 gouden regels voor de vrouwelijke dagvoorzitter.


1. Flodderjurkjes zijn verboden. Als je een jurkje draagt, zorg dan dat de stof van fatsoenlijke kwaliteit is. Alle ogen zijn op je gericht en zeker als je de zaal in gaat ben je van alle kanten te bewonderen. Zorg daarom voor een dikke stof die oneffenheden verhult. Het best te combineren met corrigerend of naadloos ondergoed, voor een naadloos optreden.

2. Kies je voor een broekpak, voorkom dan dat je wordt verward met iemand van de afdeling beveiliging. Kies voor een slank gesneden broek met een zogeheten sigarettenpijp die je enkels bloot laat, met een kek hakje eronder.

3. Kleed je niet te sexy. Als je voor een jurkje gaat, zorg er dan voor dat die tot over de knie valt. Dat voorkomt ook de fameuze ‘upskirt’ als je aan tafel zit. Te blote benen leiden af. Dat geldt ook voor een decolleté. Je hebt het niet nodig.

4. Besteed aandacht aan haar en make up. Op een podium mag je altijd meer hebben dan als je, pak ‘m beet, naar de supermarkt holt voor de laatste boodschappen. Win advies in hoe je een fatsoenlijke oog-make up kan maken, met je zogeheten arcadeboog. Maar hou je in met de kleurtjes. Je gaat niet stappen.

5. Met de “out-of-bed-look” win je geen punten. Liever Beatrix dan Floortje Dessing. Voor dit werk wil je zelfvertrouwen uitstralen en ook een beetje autoriteit.

6. Zorg voor een zenderzakje. Technici zijn (vrijwel) altijd mannen en die denken niet aan jurkjes. Een zenderzakje zit helaas niet standaard in het arsenaal. De eerste suggestie die ze doen is om het kastje aan je BH te hangen. Trap hier niet in. Je ziet eruit als Quasimodo. In nood haal je bij de inschrijfbalie een of twee keycords (die worden vaak uitgedeeld bij congressen) je knipt ‘m open, bindt ‘m om je taille, hangt daar het kastje aan, et voila! Je zender is onzichtbaar.

7. Neem een reservepaar schoenen mee, die comfortabel zijn voor de doorloop. Vlak voor aanvang kun je switchen naar je show heels.

8. Niet rebbelen en klessebessen. Hou ’t rustig en zakelijk, je bent niet met je vriendinnen. Maar dat wil niet zeggen dat er niet gelachen mag worden!

9. Wees niet te lief. Jij hebt de controle. Vrouwen willen misschien graag pleasen, maar het is jouw verantwoordelijkheid dat de zaak niet uitloopt en dat mensen niet te lang praten. Geef nooit, maar dan ook nooit, de microfoon uit handen.

10. En last but not least: bereid je heel goed voor. Want hoewel je na bovenstaande tips misschien anders zou denken, het draait om de inhoud.

Geschreven door: Eva Brouwer