Renze Klamer: “Mensen denken al snel dat je een verborgen agenda hebt.”

Christel Loggers

Christel Loggers

Renze Klamer blauwe achtergrond

Talkshowhost Renze Klamer over lekkere scheldwoorden en vooroordelen.

Renze Klamer is dagvoorzitter en presentator bij RTL. Bij het grote publiek is hij bekend van het tv-programma De Vooravond, maar hij heeft nu zijn debuut gemaakt met zijn eigen late-night talkshow bij RTL4. De talkshow keert vanaf november in de weekenden terug.

Als je huysgenoot en talkshowhost Renze vraagt om drie lekkere scheldwoorden op te noemen, kan hij daarom lachen. “Wat een grappige vraag!” Al snel komen de eerste twee scheldwoorden naar voren. “Dat is toch wel tyfus en kut. Maar als Rotterdammer kan het woord tering niet ontbreken.”

Dilemma: 10 dagen woestijn of 10 dagen zee

Over het dilemma “10 dagen woestijn of 10 dagen zee” hoeft Renze ook niet lang na te denken. “Tien dagen op zee met een boot! Daar zou ik voor betalen.” Zijn opa is immers kapitein geweest van een binnenvaartschip.

Waar erger je je het meest aan bij je collega’s?

“Op dit moment heb ik echt het beste talkshowteam van Nederland, dus ik heb niets aan te merken op deze collega’s. Maar in het verleden heb ik best vaak meegemaakt dat iemand bijvoorbeeld vergeet om details goed te checken bij research naar een gast. Dat lijkt iets kleins, maar als ik daardoor iemands naam net verkeerd zeg aan het begin van het gesprek in de uitzending, is dat meteen ontzettend vervelend. De gast voelt zich miskend, ik schaam me en dat zet dan meteen een vervelende toon voor de rest van het gesprek.”

Wat zijn vooroordelen over jezelf?

“Mensen denken al snel dat je een verborgen agenda hebt. Als ik een vertegenwoordiger van de boeren kritisch ondervraag, zien sommige mensen me meteen als handlanger van de overheid. Terwijl ik een minister net zo kritisch zou aanpakken. Of mensen denken dat ik een verborgen christelijke agenda heb, omdat ik lang bij de EO gezeten heb. Ik kan je vertellen: Ik heb precies 0 verborgen agenda’s.”

Meer weten over Renze Klamer als dagvoorzitter en talkshowhost? Je leest het in deze blog! Of bekijk zijn sprekersprofiel.