Mediatraining: de camera draait.

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Pauline van Aken poserend in grijze blazer leunend tegen boom

''Wat een goede leerschool, hier zal ik nog veel op moeten oefenen.''

Recent stond ik voor de camera om een interview te geven. Camera, licht, microfoon en lastige vragen, dat is nog best een uitdaging. Ik weet dat politici en topmannen uit het bedrijfsleven er vaak een training voor volgen, zou een mediatraining ook iets voor mij zijn?
Ik besluit om bij een echte professional een tweedaagse mediatraining te volgen. Op dinsdag 29 september ben ik op weg naar Pauline van Aken. Pauline is TV presentatrice, stemcoach, auteur en communicatietrainer.

Na een korte kennismaking gaan we aan de slag. We luisteren samen naar een radio-interview van mijzelf met Diana Matroos van BNR Nieuwsradio. Al snel komt Pauline erachter dat er nauwelijks sprake was van voorbereiding en er ook weinig begeleiding was van de redactie en productieleiding. Volgens Pauline is dit een beginnersfout “Ga niet zonder voorbereiding naar een mediaoptreden en zorg altijd dat je voor jezelf een duidelijk doel en heldere boodschap hebt geformuleerd”. Pauline vertelt over het arriveren op de set en de manier waarop je de omstandigheden naar je hand kan zetten. Het is van groot belang om zelf de regie te hebben over je optreden, ook als het gaat om kleine details. We analyseren zaken als stemgebruik, taalgebruik, tempo en ademhaling.

Ik krijg enorm veel tips en ben blij met het notitieboek dat ik heb meegenomen. We bespreken hoe de interviewster een bepalende rol kan hebben met tempo en toonzetting, waarbij je als geïnterviewde snel de neiging hebt om dit over te nemen. Na een kort onderbreking gaan we aan de slag met praktische oefeningen, te beginnen met ademhalingstechnieken. Daarna oefenen we diverse interview settings met camera. Zittend in een comfortabele stoel met een vriendelijk lachende Pauline als interviewster, gaat het me best redelijk af. Misschien ben ik een snelle leerling, denk ik ietwat voorbarig. In de 2e oefening verdwijnt de lach van Pauline en ineens is ze een onvriendelijke en uitermate kritische journaliste. In een moordend tempo vuurt ze messcherpe vragen af, onderbreekt mijn antwoorden en is de sfeer om te snijden. Oef, nu ineens blijkt het helemaal niet eenvoudig om rustig te blijven, ik krijg het warm en zoek naar antwoorden. Wat een goede leerschool, hier zal ik nog veel op moeten oefenen.

Samen kijken we de opnames terug en opnieuw geeft Pauline veel tips en verbeterpunten. Met haar boek ‘Present yourself with power’ en een notitieboek vol tips keer ik huiswaarts. Kijk voor meer informatie over media- en presentatietrainingen op www.boeiendpresenteren.nl.