Yes Man! Wat Jim Carrey te maken heeft met jouw werkdag

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Marijke Roskam lachend in zwarte vest met witte achtergrond

Als dingen je niet meer raken, je je leven een 7 geeft en alles “zijn gangetje” gaat, moet je misschien wat meer een Danny zijn, oftewel een Yes-man.

Overal ja! op zeggen

Wat heeft Jim Carrey te maken met jouw werkdag? Alles! Hij speelde de hoofdrol in Yes Man, een filmkomedie uit 2008 onder regie van Peyton Reed. Het verhaal is gebaseerd op het autobiografische boek Yes Man van Danny Wallace, die een jaar lang overal ja op zei.

Danny beleefde namelijk niet zoveel. De prik was uit de cola, kun je een beetje smalend zeggen. Als je merkt dat dingen je niet meer zo raken, je je leven een 7 geeft en het allemaal “zijn gangetje” gaat, moet je misschien wat meer een Danny zijn, oftewel een Yes-man.

Hoe je dat doet? Overal ja! op zeggen. Op het verzoek van een column. Ja! Op de vraag of je gehuld in feestjurk een moppie wilt zingen voor een bedrijfsvideo. Eh, ja!
Of de boeking voor een compleet Engelstalig programma met allemaal sjeiks en andere dubbele titels op de Tweede Maasvlakte, terwijl je die ‘English business course’ pas volgend jaar van plan was. Yes!

Krijg je het dan niet heel erg druk? Ja! Je krijgt ook voor aanvang van al die evenementen een enorme paniek en licht chagrijn te verwerken met daarbij de vraag: Waarom doe ik dit?
Omdat magie en endorfine een heel eind verder liggen dan je comfortzone. Omdat nieuwe mensen en vaardigheden leren enorm veel plezier oplevert. Omdat je thuis nog eens iets leuks wilt vertellen. Omdat je misschien wel talenten hebt die onontdekt zijn. Daarom!

Kijkwijzer en disclaimer.
Het kan zijn dat je hierdoor een woester, maar leuker bestaan krijgt. Je belandt ineens op een cursus “Fotograferen tijdens yoga”, ontmoet de liefde van je leven achterop een scheurende brommer, neemt ontslag, vindt een betere baan en jezelf terug op een Harry Potter-themafeest. Aldus Jim Carrey.

Geschreven door: Marijke Roskam