Deel dit artikel...

Renaldo Ishaak over leiderschap, samenwerken en mentale gezondheid

Daniëlle van der Schoot

Daniëlle van der Schoot

Renaldo Ishaak met armen over elkaar poserend bij groene achtergrond

"De wereld verandert snel en nieuwe thema’s treden steeds vaker op de voorgrond. Denk aan stress, burn-out en de druk van social media. Thema’s die veel van onze mentale kracht vragen. Ook de COVID-pandemie heeft ervoor gezorgd dat we steeds meer durven te praten over ons mentale welzijn. Tegelijkertijd zie je dat mensen assertiever zijn en sneller van baan wisselen. Hoe geef je succesvol leiding aan je team te midden van deze veranderingen? Hoe stimuleer je goede samenwerking en het durven tonen van kwetsbaarheid? Deze situaties vragen om een vernieuwde aanpak van leiderschap."

Spreker Renaldo Ishaak, oud-teamleider van de Koninklijke Marechaussee, deelt in deze blog hoe je groeit in jouw leiderschap en werkt aan sterke en weerbare teams.

Cultuurverandering en uitdagingen voor leiders

Moderne leiders staan voor uitdagingen die vroeger minder zichtbaar waren. Er lijkt altijd iemand te zijn die kritiek heeft op jouw manier van leidinggeven. Het omgaan met tegenstand en groepsdruk kan veel zorgen met zich meebrengen.

Als voormalig leidinggevende bij Defensie, heb ik deze cultuurveranderingen moeten omarmen. De wereld is veranderd van een plek waar mensen langdurig bij één werkgever blijven, naar een omgeving waar mensen sneller nieuwe uitdagingen kiezen. En soms voor zichzelf kiezen boven het teambelang. Natuurlijk ligt dit wat genuanceerder, maar het zijn wel dilemma’s waar leidinggevenden mee te maken hebben. Om deze zaken het hoofd te bieden, is het belangrijk dat je als leidinggevende zelf weet wie je bent. Pas dan kan je goed leidinggeven. Houd jezelf een spiegel voor en sta stil bij wat je drijfveren en ontwikkelpunten zijn. Dat zijn geen makkelijke vragen, maar neem de tijd om ze te beantwoorden en eraan te werken.

Effectieve samenwerking

Om een succesvol team te leiden, moet je een transparante leider zijn. Deel je doelen, valkuilen en achtergrond met je teamleden, zodat ze jouw visie begrijpen en je met elkaar vertrouwen kunt opbouwen. Vraag actief om feedback, neem mensen mee in je gedachten en het belangrijkste: vraag om hulp! Het opbouwen van vertrouwen kost tijd. Deel daarom je reis en je zult zien dat er iets moois ontstaat. 

Hoe zorg je ervoor dat je je team goed laat samenwerken en dat zij er alles aan doen om het belang van het bedrijf tot een succes te maken? Jarenlang heb ik gewerkt aan effectieve samenwerking binnen teams. Voor mij was het belangrijk om naar iedereen in de groep te luisteren. Waar is behoefte aan? Wat hebben ze van mij nodig en wat heb ik van hen nodig? Samenwerken kan op meerdere vlakken. Denk aan teambuilding, gezamenlijke pauzes of een leuke break verzinnen tijdens het werk. Mensen die betrokken zijn, willen graag meedenken over doelen en beslissingen en kunnen tot goede en verrassende inzichten komen. Wanneer je hier als team mee aan de slag gaat, vergroot je de betrokkenheid. 

Teamwork

Vergeet niet om je mensen ook voldoende persoonlijke aandacht te geven. Iedereen draagt individuele uitdagingen met zich mee. Als leidinggevende dien je daar oog voor te hebben. Ik zie zelf nog dagelijks de heftigheid van situaties die mensen meemaken. Empathie is een sleutelwoord in leiderschap. We zijn allemaal mensen met gevoelens en emoties. Daarom is het essentieel om oog te hebben voor de mentale gezondheid van je teamleden en hen de steun te bieden die ze nodig hebben. Vraag hoe je kunt helpen, en biedt een luisterend oor zonder te oordelen.

Persoonlijke groei

Inspirerend leiderschap

Mijn ervaringen als leidinggevende in verschillende rollen bij Defensie hebben me geleerd dat inspirerend leiderschap, effectieve samenwerking en aandacht voor mentale weerbaarheid de sleutel zijn tot succesvolle teams. Door open communicatie, begrip en empathie te omarmen, kunnen moderne leiders een positieve invloed uitoefenen op hun teams en gezamenlijk tot buitengewone resultaten komen. Onthoud, doe ook leuke activiteiten met je team, want een team dat samen plezier heeft, werkt beter samen!

Over de auteur

Renaldo Ishaak lezing

Renaldo Ishaak was teamleider bij Defensie / Koninklijke Marechaussee en is o.a. bekend van Hunted, Hunted VIPS en de 6-delige serie ‘De Politieachtervolging’ van StukTV. Hij was als teamleider verantwoordelijk voor alle incidenten die zich op en rond Schiphol voordoen. Een man met een ontzettend belangrijke functie dus. Ook weet hij als geen ander hoe je goed moet samenwerken. Het ingrijpende aspect van zijn werk maakt dat hij altijd aanstaat. In zijn lezingen praat hij ook over samenwerken en omgaan met tegenslagen.

Terug naar overzicht

Laatst gewijzigd 15 augustus, 09:41
Deel dit artikel...