Charles Groenhuijsen | Amerikaanse verkiezingen

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Charles Groenhuijsen glimlachend in pak bij beige achtergrond

De Amerikaanse verkiezingen

Huysgenoot Charles Groenhuijsen werkt vanuit Nederland & de V.S. als schrijver, columnist, consultant en spreker. Daarom hebben wij Charles gevraagd een blog te schrijven over de Amerikaanse Verkiezingen, waar hij natuurlijk veel van mee krijgt tijdens zijn tijd in de V.S.:

Veel Nederlanders kijken met afgrijzen naar het nieuws uit Amerika: draconische abortuswetten, het drastisch terugdraaien van milieuwetten, razzia’s om vluchtelingen op te pakken, steeds meer racistische incidenten, de zoveelste “mass shooting”.

En dan is er een president die naar hartenlust tegenstanders beschimpt en beledigt, internationale verdragen aan zijn laars lapt, vreselijke dingen over vrouwen en immigranten zegt en intussen gemiddeld tien keer per dag een loopje neemt met de waarheid.

Het is waar dat de sfeer in het land verhardt. Als de vertrouwde dreun van CNN, Fox of MSNBC met “Breaking News” door de Amerikaanse huiskamers dendert, is het heel soms goed nieuws (over de florerende economie en lage werkloosheid bijvoorbeeld) maar veel vaker slecht nieuws: Over conflicten en ruzies, beledigingen en scheldpartijen. Het is the Greatest Political Show on Earth. En ik vertel daar graag over in mijn lezingen in het land.

Maar die verslavende 24-uurs nieuwsfabriek vertelt ons níet over de minstens even spannende en hoopgevende ontwikkelingen in de Amerikaanse samenleving die zich over jaren uitstrekken. En ja, dan is er hoop.

Amerika wordt snel een progressiever land. Het zijn Stille Revoluties. Een paar voorbeelden: ik had in mijn beginjaren als NOS-correspondent (1986-1989) niet durven voorspellen dat Amerika nog eens het homohuwelijk zou legaliseren. Toch is het gebeurd en de meeste Amerikanen – zelfs veel Republikeinen - vinden dat nu prima.

Na vele jaren van hysterische opsluitgekte denken Democraten én Republikeinen - ja, gelukkig ook Donald Trump- eindelijk een beetje nuchter na over een minder bruut en racistisch gevangenissysteem. Marihuana is in steeds meer staten legaal. Amerika heeft Nederland al lang links ingehaald.

We moeten ook hoognodig ons beeld bijstellen van Amerika als een fanatiek godsdienstig land. De kerken lopen leeg. Vooral jongeren vertrekken. Gods kudde dunt snel uit

Ontkerkelijking, die in West-Europa in de vorige eeuw het fundament onder veel kerken verpulverde, heeft nu Amerika in zijn greep. De gevolgen voor politiek en samenleving zijn vergaand. En niet terug te draaien. Zelfs niet door Donald Trump en zijn companen.

De jonge generatie van Millennials (1981-1996) en de nog jongere Generation Z zijn nu samen al de grootste groep kiezers. Ze willen een ánder Amerika: duurzamer, socialer, minder ongelijk. De kritiek van jonge kiezers op Amerika en zijn merendeels bejaarde leiders is diepgaand. Zij zijn de energieke, creatieve en veelal progressieve leiders van morgen.

De kans op een Democratische meerderheid in het land wordt dus met het jaar groter. Tenzij de Democraten het opnieuw voor zichzelf verknallen. Donald Trump doet zijn uiterste best om de progressieve agenda verdacht te maken. Hij brengt liever zijn rumoerige angstagenda aan de man. Dat lukte hem in 2016 wonderwel. In 2020 weer?

De verkiezingscampagne zal deze keer vast wéér harder en duurder zijn dan de vorige keer. Het zal opnieuw niet heel beschaafd en fijngevoelig zijn. Maar Zo’n verkiezing is voor politieke junkies - in al zijn banaliteit – ook een niet te versmaden traktatie.

In 2020 zien we het állemaal en in mijn lezingen vertel ik er graag over: “The good, the bad & the ugly”. Ik kan niet wachten. Misschien tot ziens!

Meer weten over Charles Groenhuijsen als spreker? Bekijk hier zijn sprekersprofiel!