Internationale Dag van de Ruimtevaart

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Mindy Howard lachend in NASA pak bij witte achtergrond

Interview met huysgenoot Amerikaans-Nederlandse astronaut Mindy Howard. Boek haar bij het sprekershuys!

Interview met Amerikaans-Nederlandse astronaut Mindy Howard

NASA Marsrover Perseverance is met succes geland op het oppervlak van Mars gisteravond. Dit is een grote stap voor de ruimtevaart. Internationale Dag van de Ruimtevaart is nu nog niet zo populair, terwijl dit best een belangrijke dag is! Ruimtevaart kan namelijk supernuttig zijn voor de maatschappij, de wetenschap of de economie. Op deze dag bedenken we namelijk wat we allemaal kunnen en willen met het ontdekken van de ruimte en staan we stil bij het belang daarvan voor de samenleving.

Voor deze speciale dag nebben wij huysgenoot en astronaut Mindy Howard geïnterviewd!

Wie is Mindy?

Mijn passie om de ruimte in te gaan streef ik al na sinds ik zes jaar oud was. Ik heb er altijd van gehouden om buitengewone dingen te doen en tegen genderstereotypen in te gaan, zoals bijvoorbeeld drummer zijn in een volledig vrouwelijke funk- en soulband.
Nu ik in 2023 daadwerkelijk de ruimte in ga, en waarschijnlijk de eerste Nederlandse en vrouwelijke astronaut ben, krijg ik zoveel leuke reacties van meisjes en vrouwen die zeggen dat ze hier trots op zijn. Ik heb me tot voor kort nooit echt de impact en het belang van vrouwelijke rolmodellen gerealiseerd. Maar nu ben ik blij dat ik zo'n rolmodel mag zijn, vooral als ik berichten krijg van jonge meisjes die me vertellen dat ze later astronaut willen worden! Woohoo!

Waarom interesseert de ruimte je?

Ik denk dat dit antwoord voor mij in de loop van de tijd is veranderd. Toen ik een klein meisje was vond ik het cool dat naar de ruimte gaan betekende dat je zonder zwaartekracht rond kon vliegen. Maar nu denk ik meer holistisch over de dingen en is het kijken op de aarde een ongelooflijke ervaring die veel astronauten hebben gehad. Ze noemen dit het 'overzichtseffect', waarbij veel astronauten het gevoel van eenheid met het universum hebben beleefd en hun leven voor altijd is veranderd. Dat is de reden waarom ik nu graag de ruimte in zou willen.

Hoe train je om de ruimte in te gaan?

De training om de ruimte in te gaan hangt af van je doel. Er is namelijk een verschil tussen een wetenschappelijke ruimtereis naar bijvoorbeeld een ruimtestation of een commerciële vlucht met bijvoorbeeld Virgin Galactic. De astronauten die trainen om het ruimtestation te bemannen, trainen twee tot drie jaar en moeten leren hoe ze G-krachten kunnen weerstaan. Verder leren ze hoe het is om te eten en naar de wc te gaan in de ruimte en daarnaast over hun specifieke missie. Om bijvoorbeeld een ruimtewandeling te maken wordt er onder water geoefend met verschillende trainingsscenario's.

De training voor het maken van een commerciële ruimtevlucht, zoals met bijvoorbeeld Virgin Galactic die slechts 90 minuten duurt, is een verkorte versie van de training om naar het ruimtestation te gaan. Deze training duurt ongeveer een week.

De volgende trainingen noem ik de heilige drie-eenheid van de commerciële ruimtevaarttraining:

  1. De fysieke training in een centrifuge waar je leert om de G-krachten te weerstaan;
  2. De fysieke training in een parabolische vlucht waar je leert navigeren zonder zwaartekracht;
  3. De mentale training die je helpt kalm en gefocust te blijven voor en tijdens de vlucht.

Wat wil je meegeven aan anderen die hun droom willen realiseren?

Ik geloof echt dat als je in je droom gelooft, en er lang genoeg aan vasthoudt, het zal gebeuren. In mijn geval heeft het 50 jaar geduurd, maar beter laat dan nooit haha! Daarnaast is het belangrijk om je droom in leven te houden en je niet te laten ontmoedigen door negatieve opmerkingen van andere mensen. Die opmerkingen heb ik mijn hele leven gehoord, maar ik ben degene die het laatst lacht wanneer mijn droom uitkomt. Geef je dromen nooit op!

Wil je meer weten over Mindy? Bekijk hier haar sprekersprofiel!