Lach eens wat vaker... in je webcam!

Daniëlle van der Schoot

Daniëlle van der Schoot

Eva Brouwer voor een stand

De kracht van lachen volgens huysgenoot Eva Brouwer

"Wow, in ben altijd zó blij dat ik in Nederland mag spreken. Jullie zijn echt mijn favoriete publiek!”

Met een grote grijns van oor tot oor kwam de beroemde Amerikaanse gedragswetenschapper Robert Cialdini op het podium. De schrijver van de bestseller 'Invloed' was in Nederland tijdens het seminar 'de psychologie van overtuigen' van DENK Producties en ik was ook één van de sprekers. Cialdini of 'Dr Bob' zoals hij genoemd wordt, had die grote smile niet zomaar op zijn gezicht. Die was er doelbewust!

In zijn verhaal deelde hij één van zijn kernprincipes om invloed uit te kunnen oefenen: Sympathie of 'liking'. Hoe zorg je ervoor dat mensen je aardig vinden? Geef ze een compliment, zorg dat je zoekt naar gemeenschappelijkheden én kom met die glimlach over de brug! Het kan zelfs subtiel: zo liet Cialdini 4 flessen shampoo zien, waarbij een omhoog krullende boog op de verpakking had staan. Inderdaad, net een glimlach! Niet zo gek dat die fles veruit de populairste was!

Aansluitend hield ik mijn verhaal op het podium over dé manier om met autoriteit en sympathie tegelijk over te komen: met Happy High Status. Ik vertelde over mijn principes over L.O.S. presenteren. Inderdaad los als in 'losjes' en relaxt, op basis van je Lijf, positieve overtuiging ('Wees als een koekhappende Maxima!') en stressmanagement.

Waarom is dat belangrijk? Omdat in deze tijd van werkplek onafhankelijk werken je meer moeite moet doen om goed contact te houden met je medewerkers, klanten en collega's. Ik deelde hoe veel webinars tegenwoordig helaas niet heel empathisch overkomen, doordat er veel te weinig expressie is, te weinig contact met de kijker en verkeerde verhaalkeuze: te veel jargon, te weinig persoonlijk. En hoe je dat met een aantal simpele ingrepen kunt aanpassen. Onder andere, je raadt het al, lachen! Als je het van mij niet aanneemt, neem het dan aan van 'Dr Bob'! ;)

Dus wat kun je vandaag al doen? Maak goed contact met de webcam en begin je presentatie met een gemeende lach! Smile en Pak je Podium!

Eva Brouwer als spreker op jouw event? Ze spreekt over het thema “Online Overtuigen” of “Van verveling naar vervoering: het geheim van overtuigen met autoriteit en sympathie.” Uiteraard kan het live, maar Eva kan uiteraard ook online helemaal uit de voeten! ;)