Vakgebied

Politiek
Geschiedenis
Verenigde Staten

Thema's

Leiderschap
Mens & Maatschappij
Wetenschap
Economie & Financien

Talen

Nederlands
Engels

Tarief

Op aanvraag

Biografie

Biografie

De relativering in hoogsteigen persoon, zo kan je Maarten van Rossem gerust noemen. Geen onderwerp is te groot voor zijn ontnuchterend nuchtere kijk erop. Het heeft allemaal te maken met wat hij in het dagelijkse is: historicus. Het beroep historicus heeft zijn manier van kijken op de wereld bepaald. Maarten heeft een brede interesse en een zeer uitgebreide expertise op diverse vlakken waaronder (inter)nationale politiek, Europa, de ontwikkeling van Nederland en de Verenigde Staten. In zijn kijk op de wereld steekt hij zijn mening over de ontwikkelingen niet onder stoelen of banken. Door zijn nuchtere houding en relativerende kijk op de wereld, weet hij altijd een reactie teweeg te brengen bij het publiek.

Toen hij keuzes moest maken voor een opleiding besloot hij Farmacie te gaan studeren. Na een paar maanden schrijft Maarten zich toch stiekem in voor een geschiedenisopleiding. In het begin anders dan verwacht; oninteressante onderwerpen, geen diepzinnige gesprekken met medestudenten en natuurlijk een familie die zijn keuze afkeurde. Maar na acht jaar studeert hij cum laude af. Zijn doctoraalscriptie over de historiografie van de Koude Oorlog schrijft Maarten bij Hermann von der Dunk. Na een paar keer van onderwerp te zijn veranderd kiest Maarten als thema voor zijn dissertatie het tijdschrift Partisan Review.

Kort daarna schreef hij zijn bekende boek: ‘De Verenigde Staten in de Twintigste Eeuw’. Zijn boek leidt ertoe dat hij uit wordt genodigd voor meerdere televisieoptredens. In meerdere programma`s is hij te zien als Amerikadeskundige en historicus. Door dwars commentaar, nuchtere reacties en relativerende uitspraken krijgt Maarten al snel een naam in de media- en televisiewereld. Sommige mensen zouden willen dat hij helemaal van de buis verdween, anderen kunnen zijn nuchtere kijk op de wereld juist zeer waarderen. Hieruit voortkomend ontstaat het historisch nieuwsblad ‘Maarten!’ waarin actualiteit, relativering en eigenzinnigheid de kernwaarden van het blad zijn. Tegenwoordig is Maarten met pensioen maar echt stil zitten zal hij nooit.

Maarten van Rossem is te boeken als spreker, dagvoorzitter, interviewer en presentator en geeft lezingen over de onderwerpen politiek, geschiedenis, de Verenigde Staten en wetenschap. Op deze pagina vind je onder de kop 'Sessies' meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

Lees meer
“Het is maar net hoe je het bekijkt”
Maarten van Rossem header video sprekersprofiel
Suzanne

Advies
nodig?

De juiste spreker boeken of invulling van je event kiezen kan een uitdaging zijn. Hierover denken we graag persoonlijk met je mee. Neem vrijblijvend contact op voor advies, óók als je nog in de oriënterende fase zit.

Contact opnemen

Nieuws

Bekijk meer