1. ...
  Meer dan 1050 referenties
 2. ...
  Altijd de perfecte match
 3. ...
  Offerte binnen 24 uur
 4. ...
  Creatieve (online) concepten

Spreker & dagvoorzitter

Rob de Wijk

Rob de Wijk is een toonaangevend expert en hoogleraar op het gebied van internationale betrekkingen, geopolitiek, internationale en nationale veiligheid en terrorisme. Hij verwerkte zijn interesse in wereldpolitiek ook in verschillende boeken en artikelen, waaronder 'De nieuwe wereldorde' (2019) en het meest recente boek 'De slag om Europa' (2021). Tijdens zijn lezingen schetst Rob een beeld van de rol van grootmachten zoals de VS en China in de huidige wereldpolitiek en neemt hij zijn publiek mee in de uitdagingen van vandaag. Rob de Wijk is te boeken als spreker, dagvoorzitter, interviewer, presentator en panellid bij het Sprekershuys.

...Rob de Wijk

Over Rob de Wijk

Rob de Wijk zet de huidige wereldpolitiek om in belangrijke en complexe vraagstukken. Zowel als hoogleraar op o.a het gebied van internationale betrekkingen en als spreker of dagvoorzitter weet hij het publiek te informeren over de uitdagingen van vandaag. In zijn lezingen staat het creëeren van bewustzijn en dialoog centraal, want op deze manier kunnen we de toekomst van Europa waarborgen.


Van hoogleraar tot columnist

In oktober 1989 werd Rob de Wijk op het Ministerie van Defensie benoemd tot hoofd Conceptuele Zaken. Hij adviseerde de CDS inzake strategische planning en beleid. In 1997 werd hij vanuit het Ministerie gedetacheerd bij het Clingendael Institute om de militaire aspecten van internationale veiligheid te bestuderen. Van 1992 tot 2006 was hij lid van de Raad voor het Defensie Onderzoek (RDO) van TNO. Van 1999 tot 2008 was hij hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA).


Prof. dr. Rob de Wijk is een toonaangevend expert en hoogleraar op het gebied van internationale betrekkingen, geopolitiek, internationale en nationale veiligheid en terrorisme. Hij deelt zijn kennis op verschillende vlakken. Zo is hij tevens de non-executive director van het ‘Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS)’. Het centrum is door Rob de Wijk opgericht op 1 februari 2007 en richt zich op nationale en internationale veiligheid, inclusief terrorisme en defensie. Van 2015-2017 was hij strategisch adviseur bij HSD.


Daarnaast heeft Rob de Wijk verschillende nevenfuncties, waaronder voorzitter Denktank Nationale Veiligheid, voorzitter van het Holland Space Cluster, lid van de ‘Strategic Advisors Group’ van ‘The Atlantic Council’ in Washington en de ‘Senior Steering Group’ van het ‘NATO Special Forces Headquarters’ in Mons. Hij verwerkt zijn kennis over wereldpolitiek ook als columnist bij Dagblad Trouw en Energiepodium.nl.


Auteur

De afgelopen jaren publiceerde hij talloze artikelen en boeken, waaronder het boek 'De nieuwe wereldorde' (2019) en het meest recente boek 'De slag om Europa' (2021). In 'De nieuwe wereldorde' (2019) gaat hij in op de machtspositie van China en hoe dit de westerse economie, democratie en burgelijke vrijheden zou kunnen

beïnvloeden. 'De slag om Europa' (2022) stelt de lezer de vraag "Is Europa sterk genoeg om zaken zoals Brexit, de coronapandemie en financiële crisissen aan te kunnen?". Met zijn boeken maakt hij de lezer bewust van de huidige stand van zaken en creëert hij ruimte voor een dialoog over de geopolitieke speelveld van morgen.


Lezingen

Rob de Wijk weet tijdens zijn lezingen de rol van grootmachten zoals de VS, China en Rusland op een duidelijke manier te belichten. Hij koppelt hun machtsposities aan de toekomst van Europa. Is de EU in staat om aanvallen van binnen- en buitenaf te overleven? Zullen andere landen in de voetstappen van het Verenigd Koninkrijk (Brexit) volgen? Rob maakt ruimte voor een uitwisseling van kritische blikken en denkt graag mee aan hoe we ervoor kunnen zorgen dat we de toekomst van Europa waarborgen. Hij nodigt het publiek uit om bewust te worden van de geopolitieke situatie en het belang van een verenigd Europa in te zien.


Boek Rob de Wijk bij het Sprekershuys!

Rob de Wijk is te boeken als spreker, dagvoorzitter, interviewer, presentator en panellid en is expert op het gebied van internationale betrekkingen, geopolitiek, veiligheid en terrorisme. Op deze pagina vind je onder de kop ‘Sessies’ meer informatie over de verschillende mogelijkheden.


Spreker Rob de Wijk boeken voor jouw evenement? Neem hier contact met ons op!

Daarom kies je voor Sprekershuys

 • ...Ruim 10 jaar ervaring
 • ...Creatieve (online) concepten
 • ...Offerte binnen 24 uur
 • ...Eigen Content Studio
...Vraag offerte aan

Expertise

Geopolitiek, Europese Unie, Internationale betrekkingen

In te huren als

 • Spreker
 • Dagvoorzitter
 • Interviewer
 • Presentator
 • Panellid

Tariefindicatie

Prijs op aanvraag

Sessies

Dagvoorzitterschap Rob de Wijk

Rob de Wijk is naast spreker ook in te huren als dagvoorzitter op thema's als internationale betrekkingen, geopolitiek, internationale veiligheid en maatschappelijke vraagstukken.

Door zijn ervaring en gedegen kennis weet hij snel te schakelen en scherpe vragen te stellen aan de sprekers in het programma of het publiek. Rob zorgt ervoor dat het event in goede banen geleid wordt en voegt hierbij ook zijn eigen kennis toe zodat het inhoudelijke programma naar een hoger niveau getild wordt.

De slag om Europa

Ditmaal staan Europa en Nederland centraal. In De slag om Europa beschrijft Rob hoe ons continent continu van buiten en van binnen wordt aangevallen. De Chinese president Xi Jinping ziet Europa als een wingewest. Met zijn nieuwe zijderoutes, het Belt and Road Initiatief, is hij al jaren bezig invloed op de Balkan en de rest van Europa te kopen en probeert hij de Europese Unie uit elkaar te spelen. Rusland voelt zich bedreigd door de NAVO en president Poetin voert voortdurend geheime operaties uit om het bondgenootschap te ontwrichten. President Trump maakte het de Russen en Chinezen gemakkelijk door zich van zijn trouwste bondgenoten af te keren en zelf ook de aanval op Europa te openen. Premier Johnson dacht buiten de Europese Unie beter af te zijn en de Hongaarse en Poolse leiders ondermijnen met hun illiberale beleid de democratische rechtsstaat. Ze menen alle vier dat een sterke Europese Unie hun ambities in de weg staat.

Lezing Rob de Wijk

Rob de Wijk is een toonaangevend expert op het gebied van internationale betrekkingen, geopolitiek, internationale en nationale veiligheid en terrorisme. Tijdens zijn lezingen gebruikt hij zijn gefundeerde kennis en ervaring. Hij signaleert wereldwijde trends die ervoor zorgen dat de wereldorde waarin de huidige generaties zijn opgegroeid onderdruk staat. Hij neemt hierin de rol van grootmachten zoals de VS en China mee en schetst een overkoepelend beeld. Hij ziet het grotere geopolitieke geheel en neemt zijn publiek mee in de uitdagingen van vandaag de dag.

Kennis staat altijd voorop

Werken de sancties tegen Rusland eigenlijk wel? ‘Kernwapendreiging kan decennia duren’ | Big Five

Rob de Wijk over het Oekraïense offensief in de oorlog tegen Rusland. Is dit een keerpunt? | Op1

Advies nodig of een spreker boeken? Wij helpen je graag!

Neem vrijblijvend contact op met een van onze verbinders.