1. ...
  Meer dan 1050 referenties
 2. ...
  Altijd de perfecte match
 3. ...
  Offerte binnen 24 uur
 4. ...
  Creatieve (online) concepten

Spreker & Dagvoorzitter

Sofie van de Waart

Sofie van de Waart is begonnen als juf, maar nu is ze columnist voor Trouw, ondernemer in het onderwijs en projectleider in het onderwijs voor onder andere de Gelijke Kansen Alliantie. Sofie zet zich in voor projecten over hoogbegaafdheid en kansengelijkheid. Een dynamische wervelwind die de zaal inspireert en aan het denken zet op humoristische en doortastende wijze. Sofie van de Waart is te boeken als spreker en dagvoorzitter bij het Sprekershuys.

...Sofie van de Waart

Over Sofie van de Waart

Sofie van de Waart staat op onregelmatige basis nog steeds met veel plezier voor de klas. Daarnaast geeft ze graag haar mening over onderwijs, middels haar columns in Trouw en op social media. Ze heeft veel ervaring als projectleider in het onderwijs, voor onder andere de Gelijke Kansen Alliantie. Zo heeft ze voor een samenwerkingsverband een voorziening opgezet voor langdurig hoogbegaafde thuiszitters, waarin zorg en onderwijs samenwerken. En heeft ze diverse parttime hoogbegaafde voorzieningen opgezet. Bij één daarvan heeft ze kansrijke en kansarme kinderen met elkaar weten te verbinden door middel van een hoogbegaafdenklas: Explora Breda.Utopie van Sofie

Twee jaar geleden won Sofie de tweede prijs bij Omroep Max “Jouw Idee op TV”. Op 7 december zal bij Omroep Max de documentaire "Utopie van Sofie” te zien zijn, gemaakt door Paul Rigter, waarin Sofie gevolgd wordt bij het opzetten van Explora Breda: een klas om hoogbegaafde kinderen onderwijs te bieden op hun eigen niveau. Voor de problemen waar zij tegenaan lopen is weinig aandacht in het schoolsysteem.


Sofie trekt zich het lot van ieder kind aan, maar in de loop van het schooljaar wordt duidelijk dat ze zelf ook tegen problemen aanloopt. Vanuit de organisatie is er weerstand tegen haar snelle denken en handelen, waardoor het onzeker wordt of Sofie wel kan blijven bij Explora. Aan het eind van het schooljaar is de uitkomst voor de kinderen een andere dan voor Sofie.Sofie als spreker en dagvoorzitter

Sofie zit graag op professionele wijze uw heidag of congres voor. Ze is scherp op de tijdbewaking, kan met een grapje improviseren bij onverwachte gebeurtenissen en altijd 100 % ingelezen en voorbereid. Maak er een prettige, persoonlijke en vlot verlopende dag van door haar bij jouw evenement te betrekken.


In haar lezingen neemt Sofie het publiek mee in onderwerpen als hoogbegaafdheid en kansengelijkheid. Ook vertelt Sofie welke interventies helpend zijn om het onderwijs wél passend te maken. Het publiek wordt aan het denken én aan het werk gezet aan de hand kennis en praktische handvatten.


Voorbeelden van opdrachtgevers:


 • Vaste dagvoorzitter Sectorraad Praktijkonderwijs
 • Gemeente Tilburg ( Inspiratiesessie nieuwe onderwijsinitiatieven)
 • PABO Breda: inspiratiesessie vierdejaars “Wat is er nog meer mogelijk met een PABO diploma”
 • Diverse samenwerkingsverbanden, schoolbesturen, diverse scholen PO en VO, VSO

Boek Sofie van de Waart bij het Sprekershuys!

Sofie spreekt graag op congressen of bijeenkomsten. Kansengelijkheid, hoogbegaafdheid en passend onderwijs zijn thema's waar ze met kennis van zaken over spreekt. Maar ook als je haar vraagt als dagvoorzitter tref je een professional met humor en flair die de groep op een prettige manier ondersteunt. Op deze pagina vind je onder de kop 'Sessies' meer informatie over de verschillende mogelijkheden.


Spreker en dagvoorzitter Sofie van de Waart boeken voor jouw evenement? Neem hier contact met ons op!

Daarom kies je voor Sprekershuys

 • ...Ruim 10 jaar ervaring
 • ...Creatieve (online) concepten
 • ...Offerte binnen 24 uur
 • ...Eigen Content Studio
...Vraag offerte aan

Expertise

Onderwijs, Kansenongelijkheid, Hoogbegaafdheid

In te huren als

 • Spreker
 • Dagvoorzitter
 • Interviewer
 • Debatleider
 • Gespreksleider
 • Presentator
 • Panellid

Tariefindicatie

€1600

Sessies

Ondernemen binnen het onderwijs

Zelfs als je een stabiel beroep als juf hebt gekozen zijn er nog genoeg mogelijkheden om je te ontwikkelen. Sofie van de Waart is misschien wel de meest ondernemende juf van Nederland en heeft een huiswerkinstituut opgezet én verkocht, twee boeken uitgegeven en diverse projecten opgezet rondom hoogbegaafdheid. 


Bij deze sessie is haar boek met gebundelde columns “De wereld van juf Sofie” met korting te bestellen waardoor de luisteraars een passende herinnering hebben aan jouw evenement. Sofie kan de boeken desgewenst ter plaatse signeren.

Dagvoorzitterschap

Sofie zit graag op professionele wijze uw heidag of congres voor. Ze is scherp op de tijdbewaking, kan met een grapje improviseren bij onverwachte gebeurtenissen en altijd 100 % ingelezen en voorbereid. Maak er een prettige, persoonlijke en vlot verlopende dag van door haar bij jouw evenement te betrekken.

Kansengelijkheid & talent

Kansengelijkheid en talent is een onderwerp waar Sofie zich graag voor inzet. Bij het project Explora Breda ( waarover op 7 december een documentaire verschijnt bij Omroep Max) heeft ze een klas opgezet voor hoogbegaafde leerlingen uit Breda Noord en Breda Zuid opzetten. De leerlingen wonen slechts een paar kilometer van elkaar vandaan maar groeien op in totaal verschillende werelden. Talent signaleren op scholen met een hoge weging, de valkuilen en vooroordelen waar leerlingen met een migratie achtergrond mee te maken hebben en praktische tips en tricks deelt Sofie graag in deze sessie. Ook haar kennis en ervaring vanuit de Gelijke Kansen Alliantie neemt ze hierin mee.


Bij deze sessie is haar boek met gebundelde columns “De wereld van juf Sofie” met korting te bestellen waardoor de luisteraars een passende herinnering hebben aan jouw evenement. Sofie kan de boeken desgewenst ter plaatse signeren.

Hoogbegaafdheid

In deze lezing neemt Sofie het publiek mee naar de basiskenmerken van hoogbegaafdheid en legt Sofie uit hoe het komt dat ons onderwijs voor deze groep leerlingen niet passend is. Ook vertelt Sofie welke interventies helpend zijn om het onderwijs wél passend te maken. Het is een lezing waarbij het publiek met humor ook zelf aan het werk gezet wordt en met meer kennis en praktische handvatten. 


Bij deze sessie is haar boek met gebundelde columns “De wereld van juf Sofie” met korting te bestellen waardoor de luisteraars een passende herinnering hebben aan jouw evenement. Sofie kan de boeken desgewenst ter plaatse signeren.

 

Iedere crisis is een kans.

Sofie van de Waart

...
Sofie is een bevlogen spreker die de vierdejaars studenten van de pabo van Avans Hogeschool in een keynote enthousiasmeerde over haar projecten én over haar oondernemerschap in het onderwijs. Het contact met Sofie verliep vlot en ze bereidt zich goed voor. Ze spreekt kordaat en betrekt haar publiek op een interactieve wijze. Ze speelt goed in op vragen vanuit het publiek en bewaakt de tijd én het onderwerp. Het publiek verveelde zich niet door het vlotte tempo en de wijze waarop Sofie hen betrok door o.a. boeken uit te delen en afwisseling in stellingen, afbeeldingen etc. Sofie komt hopelijk vaker onze studenten maar ook andere doelgroepen inspireren,het publiek gaat vol energie en nieuwe inspiratie verder!
Suzan van Brussel, Associate lector
...
Normaal gesproken geldt: "Those who can, do. Those who can't, teach." Sofie is een van de weinigen die het kan én daar aanstekelijk over kan vertellen. In haar geval over hoogbegaafdheid, ADHD/neurodiversiteit en onderwijs(vernieuwing). Als moderator van een event over hoogbegaafdheid heb ik Sofie leren kennen als een gedreven spreker die professioneel te werk gaat, zonder dat ze van haar presentatie zelf een kunstje of verplicht nummer maakt. Ik kijk er naar uit weer met haar samen te werken en raad haar van harte aan als spreker.
Dirk Anton van Mulligen, Consultant voor het ontwikkelen van begaafde (jong)volwassenen, beter leiderschap en gezondere organisaties.
...
Sofie is een enthousiaste, open en inspirerende dagvoorzitter. Ze verstaat de kunst om het moeilijke gesprek niet uit de weg te gaan, en toch een open sfeer in een groep te houden. Ze heeft een groot repertoire aan interventie- en begeleidingsstrategieen wat maakt dat ze bij veel verschillende soorten groepen past. Ook de verbinding tussen theorie en haar praktische ervaring is heel fijn!
Nicole Teeuwen, bestuurder Sectorraad Praktijkonderwijs
...
Sofie was onze eerste spreker op de inspiratiedag over meer- en hoogbegaafdheid in het onderwijs die we hebben georganiseerd als startpunt van een subsidietraject. Haar positieve energie, tempo, humor, er-geen-doekjes-omwinden-mentaliteit en vele praktijkvoorbeelden maakt dat de luisteraar van begin tot eind geboeid is en met een hoop nieuwe inzichten verder kan. Sofie weet waar ze het over heeft en baseert zich op zowel onderzoek als ook haar ruime eigen ervaring. Ik kan Sofie van harte aanbevelen!
Kim Castenmiller, FlowCreations

Advies nodig of een spreker boeken? Wij helpen je graag!

Neem vrijblijvend contact op met een van onze verbinders.