Sprekershuys logo

De kracht van een dagvoorzitter

Als snel ligt de focus op het kiezen van de sprekers, maar de inzet van een dagvoorzitter is van minstens net zo grote waarde. En wel om de volgende redenen:

 • Een dagvoorzitter behoudt de rode draad gedurende het event en zorgt ervoor dat het format bewaakt wordt.
 • Een dagvoorzitter bewaakt de tijd, zorgt voor orde en structuur, maar weet ook ruimte te creëren voor spontaniteit.
 • Een dagvoorzitter weet om te gaan met onvoorziene situaties. Een dagvoorzitter kan improviseren en zorgt er dus voor dat - hoe het evenement ook loopt – er altijd iemand is die de leiding kan pakken en beslissingen kan nemen wanneer nodig.
 • Een dagvoorzitter zorgt voor sfeer. Hij of zij zet de gewenste toon, zorgt voor interactie met het publiek en de sprekers en maakt het event tot een event met impact.


Bekijk hier het overzicht van onze dagvoorzitters

Waar evenementen de afgelopen maanden noodgedwongen een transitie moesten ondergaan - van fysiek naar online - hebben zowel de evenementenbranche als veel organisaties inmiddels de kracht en toegevoegde waarde van een online event ontdekt. Een online event biedt namelijk ook veel mogelijkheden voor het overbrengen van jouw inhoudelijke boodschap

Waarom een dagvoorzitter nóg belangrijker is bij een online event.

Bij een online event moet er harder gewerkt worden om de aandacht van de bezoekers vast te houden. De spanningsboog van de kijker is immers korter, dus het is van groot belang dat er voldoende afwisseling en interactie is. Een dagvoorzitter met camera ervaring maakt dat het prettig is om naar het event te kijken. Presentatieskills zijn dus van groot belang.

Een online dagvoorzitter wijst het publiek de weg vanuit een online platform. Zeker bij een groter event met verschillende subsessies is het belangrijk om gezamenlijke momenten te creëren, waarin het publiek weer bij elkaar komt. Ook netwerksessies kunnen door een dagvoorzitter begeleidt worden.

En zeker niet onbelangrijk: het tempo van een online event ligt een stuk hoger. De dagvoorzitter zorgt voor actie en discussie, kondigt aan en vat samen, maar vooral: betrekt zijn of haar publiek. Het is belangrijk dat zij zich gezien en gehoord voelen. Een dagvoorzitter kan multitasken en ingaan op de vragen en bijvoorbeeld uitslagen van polls.

Nog even alles op een rijtje: Waarom een dagvoorzitter boeken bij een online event?

 • Behoudt de rode draad en bewaakt het concept
 • Zorgt voor orde en structuur, bewaakt de tijd, maar creëert ook ruimte voor spontaniteit
 • Behoudt de aandacht van de kijker, zet de gewenste toon en zorgt voor sfeer en humor
 • Kan omgaan met onvoorziene situaties, durft beslissingen te nemen en te improviseren wanneer nodig
 • Wijst het publiek de weg in het online platform
 • Zorgt voor interactie met het publiek en weet in te gaan op uitslagen van polls en vragen vanuit de kijker
 • Houdt het tempo hoog en verbindt alle onderdelen aan elkaar.


Wij zijn ervan overtuigd dat online events zullen blijven, óók wanneer fysieke evenementen met veel publiek weer mogelijk zijn. Ook dan zul je met een online event impact kunnen blijven maken, mits goed uitgedacht, opgezet en uitgevoerd. Laat je in dit proces daarom van A tot Z adviseren en ondersteunen door een professionele partij. Kunnen wij je helpen? Lees hier waarom onze ondersteuning van toegevoegde waarde is.


Uiteraard gaat het bij een event om het complete plaatje. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan een contentpakket? Ook hierbij kunnen we je helpen!

Sprekershuys team Advies nodig A

Advies nodig?

We helpen je graag bij het inhuren van een dagvoorzitter. Samen komen we tot de beste match!

Contact opnemen