Een soepel verloop van jouw evenement

Dagvoorzitters zijn onmisbaar op ieder event. De dagvoorzitter leidt een evenement in goede banen, weet de juiste vragen te stellen en de perfecte sfeer neer te zetten. 

De kracht van een dagvoorzitter

Wat is een dagvoorzitter?

Bij het organiseren van een evenement of zakelijke bijeenkomst, ligt de focus al snel op het kiezen van de sprekers, maar de inzet van een dagvoorzitter is van minstens zo grote waarde! Een dagvoorzitter neemt je publiek mee door het inhoudelijke programma van je event.

Een goede dagvoorzitter tilt je event naar een hoger niveau. Hij of zij is tijdens het je event het gezicht van jouw bijeenkomst en daarmee het visitekaartje van je bedrijf of organisatie. Het is dus belangrijk dat je een goede dagvoorzitter selecteert die past bij het doel van jouw evenement.

Pauline de Wilde Dagvoorzitter

Wat doet een dagvoorzitter?

Een goede dagvoorzitter is onmisbaar op je evenement. En wel om de volgende redenen:

 • Een dagvoorzitter behoudt de rode draad gedurende het event en zorgt ervoor dat het format bewaakt wordt.

 • Een dagvoorzitter weet de juiste vragen te stellen. Hij of zij zorgt daardoor dat je event qua inhoud ook naar een hoger plan getild kan worden.

 • Een dagvoorzitter bewaakt de tijd, zorgt voor orde en structuur, maar weet ook ruimte te creëren voor spontaniteit.

 • Een dagvoorzitter weet om te gaan met onvoorziene situaties. Een dagvoorzitter kan improviseren en zorgt er dus voor dat - hoe het evenement ook loopt – er altijd iemand is die de leiding kan pakken en beslissingen kan nemen wanneer nodig.

 • Een dagvoorzitter zorgt voor sfeer. Hij of zij zet de gewenste toon, zorgt voor interactie met het publiek en de sprekers en maakt het event tot een event met impact.

Waarom een dagvoorzitter inhuren nóg belangrijker is bij online en hybride events

Bij een online en hybride event moet er harder gewerkt worden om de aandacht van de bezoekers vast te houden. De spanningsboog van de kijker is immers korter, dus het is van groot belang dat er voldoende afwisseling en interactie is. Bij een hybride events heb je zelfs meerdere doelgroepen op één event: de mensen die live aanwezig zijn en de kijkers vanuit huis. Een dagvoorzitter met camera-ervaring tilt je event dan naar een hoger level. Presentatieskills zijn dus van groot belang.

Een online dagvoorzitter wijst het publiek de weg vanuit een online platform. Zeker bij een groter event met verschillende subsessies is het belangrijk om gezamenlijke momenten te creëren, waarin het publiek weer bij elkaar komt. Ook netwerksessies kunnen door een dagvoorzitter begeleidt worden.

En zeker niet onbelangrijk: het tempo van een online event ligt een stuk hoger. De dagvoorzitter zorgt voor actie en discussie, kondigt aan en vat samen, maar vooral: betrekt zijn of haar publiek. Het is belangrijk dat zij zich gezien en gehoord voelen. Een dagvoorzitter kan multitasken en ingaan op de vragen en bijvoorbeeld uitslagen van polls.

Nog even alles op een rijtje:
Waarom een dagvoorzitter boeken?

 • Behoudt de rode draad en bewaakt het concept
 • Zorgt voor orde en structuur, bewaakt de tijd, maar creëert ook ruimte voor spontaniteit
 • Behoudt de aandacht van je publiek, zet de gewenste toon en zorgt voor sfeer en humor
 • Kan omgaan met onvoorziene situaties, durft beslissingen te nemen en te improviseren wanneer nodig
 • Wijst het publiek de weg op een online platform
 • Zorgt voor interactie met het publiek en weet in te gaan op uitslagen van polls en vragen vanuit de kijker
 • Houdt het tempo hoog en verbindt alle onderdelen aan elkaar
Marijke Roskam Dagvoorzitter
inspiratie
Kim Coppes glimlachend met een bordeaux blazer

De dag van de dagvoorzitter met… Kim Coppes

Huysgenoot Kim Coppes is een veelgevraagd dagvoorzitter. In deze blog vertelt ze alles over haar dagvoorzitterschap!

...Meer