Vakgebied

Wetenschap
Neurologie
Spiritualiteit
Neuropsychiatrie
Bewustzijn
Hersenonderzoeker
Brein

Thema's

Wetenschap
Creativiteit & Inspiratie

In te huren als

Talen

Nederlands
Engels

Tarief

Vanaf € 3.150

Biografie

Biografie

Dick Swaab is arts en hoogleraar Neurobiologie te Universiteit van Amsterdam (AMC). Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam, promoveerde tijdens zijn studie in 1970 en was Directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek van 1978 tot 2005 en oprichter en Directeur van de Nederlandse Hersenbank tot 2005.

Dick is momenteel teamleider in het Nederlands Herseninstituut van de onderzoeksgroep 'Neuropsychiatrische stoornissen', Qiu Shi (= Op Zoek naar de waarheid), Professor in de Zhejiang Universiteit, Hangzhou, China en Gast hoogleraar bij 3 andere universiteiten in China. Hij publiceerde meer dan 590 wetenschappelijke SCIartikelen, 200 hoofdstukken in boeken, redigeerde 80 boeken en was promotor van 85 promovendi waarvan er nu 20 hoogleraar zijn geworden.

Hij publiceerde de uit 2 delen bestaande monografie ‘The Human Hypothalamus’, die in de Handbook of Clinical Neurology serie verscheen, Elsevier, Amsterdam en de bestseller: ‘Wij zijn ons Brein” die nu vertaald is in 16 talen en waarvan meer dan 450.000 exemplaren verkocht zijn. In zijn bestseller beschrijft Dick dat onze keuzes en voorkeuren van de ‘baarmoeder tot aan alzheimer, vast liggen in onze hersenen. Eén van zijn conclusies is derhalve dat seksuele geaardheid geen keuze is, maar een kwestie van aanleg. Vanuit de filosofie en psychologie kreeg de hoogleraar de nodige kritiek te verduren, maar binnen de hersenwetenschappen is hij een gevierd onderzoeker.

Een kinderversie van dit boek, "Jij bent je brein", is in 2013 verschenen en in het Russisch en Vietnamees vertaald. Op 21 september 2016 is zijn nieuwe publieksboek uitgekomen: "Ons Creatieve Brein. Swaab's Hfactor is 100".

Naast zijn interesse voor hersenen ligt Dick zijn interesse ook bij de onderwerpen als psychiatrie, bewustzijn en spiritualiteit.

Met zijn ruimschootse ervaring is Dick een veel gevraagd spreker en dagvoorzitter op congressen, seminars en andere events.

Lees meer
Als je niet slim bent, moet je hard werken
Suzanne

Advies
nodig?

De juiste spreker boeken of invulling van je event kiezen kan een uitdaging zijn. Hierover denken we graag persoonlijk met je mee. Neem vrijblijvend contact op voor advies, óók als je nog in de oriënterende fase zit.

Contact opnemen

Nieuws

Bekijk meer