1. ...
  Meer dan 1050 referenties
 2. ...
  Altijd de perfecte match
 3. ...
  Offerte binnen 24 uur
 4. ...
  Creatieve (online) concepten

Dagvoorzitter & presentatrice

Esther van Rijswijk

Esther van Rijswijk is econoom met een achtergrond in beleid (ministerie van Financiën) en journalistiek (Elsevier, correspondent in Londen RTL Nieuws, presentator RTL Z). Of het nou om harde cijfers en financiële kwesties gaat, of zaken op het grensvlak van maatschappij en beleid: ze brengt helderheid in ingewikkelde thema’s. Dankzij haar enorme ervaring weet ze op een bijeenkomst de balans te vinden tussen neerzetten wat is voorbereid, en laten ontstaan wat in een zaal naar boven komt. Esther van Rijswijk is te boeken als dagvoorzitter, presentator en facilitator bij het Sprekershuys.

...Esther van Rijswijk

Over Esther van Rijswijk

Van Den Haag via Hilversum naar het podium


Esther van Rijswijk is opgeleid als econoom, leerde te denken als een beleidsmaker en werd journalist om te onderzoeken. Nu is ze dagvoorzitter en gespreksleider en als trainer-coach begeleidt ze sprekers en mensen die met de pers gaan praten. De verschillende rollen versterken elkaar. Als journalist maakt ze zelf analyses. Als gespreksleider laat ze anderen vertellen. Als trainer helpt ze mensen om hun verhaal te vinden en vorm te geven. Van Rijswijk begon haar carrière in Den Haag als beleidseconoom (ministeries van Financiën en Economische Zaken). Na vijf jaar maakte ze de overstap van naar de journalistiek en werkte onder meer voor Elsevier, RTL Nieuws en Nieuwsuur. Ze was correspondent in Londen en presenteerde bij RTL Z. Via de journalistiek kwam Van Rijswijk terecht bij De Argumentenfabriek waar ze ingewikkelde beleidskwesties terugbracht tot de kern. Ze leidde expertsessies en begon ook als dagvoorzitter gesprekken te leiden. Daarnaast geeft Van Rijswijk media- en presentatietrainingen waarbij ze mensen helpt om de dieperliggende boodschap onder hun verhaal te vinden en die op overtuigende wijze neer te zetten.


Ook zonder podium

Van Rijswijk werkt ook als facilitator, met groepen die met elkaar aan de slag moeten. Dan gaat het niet om een klassieke bijeenkomsten vanaf een podium, maar om een dag- of dagdeel dat draait om de deelnemers. Die gaan in gesprek, creëren samen, of voeden elkaar. Allemaal tegelijk, van 8 tot 80 man of meer. Aan de hand van goed doorontwikkelde en beproefde gespreks- en werkvormen ervaren gasten dit als magische bijeenkomsten waar echt iets gebeurt. Het kan gaan om expertsessies, bijeenkomsten met stakeholders of om groepen die elkaar opnieuw moeten ontmoeten om vertrouwen te herstellen. Afhankelijk van de doelstellingen wordt een bijeenkomst op maat geprogrammeerd waar iedereen van begin tot einde betrokken is.


Boek Esther van Rijswijk bij het Sprekershuys!

Esther van Rijswijk is te boeken als dagvoorzitter, interviewer, presentator, debatleider, panellid en gespreksleider en is expert op het gebied van economie, journalistiek en presenteren. Op deze pagina vind je onder de kop ‘Sessies’ meer informatie over de verschillende mogelijkheden.


Dagvoorzitter Esther van Rijswijk boeken voor jouw evenement? Neem hier contact met ons op!

Daarom kies je voor Sprekershuys

 • ...Ruim 10 jaar ervaring
 • ...Creatieve (online) concepten
 • ...Offerte binnen 24 uur
 • ...Eigen Content Studio
...Vraag offerte aan

Expertise

Presenteren, online debat en gesprek, Journalistiek

In te huren als

 • Dagvoorzitter
 • Interviewer
 • Debatleider
 • Gespreksleider
 • Presentator
 • Panellid

Tariefindicatie

Prijs op aanvraag

Sessies

Esther als online host

Met haar ervaring als tv-presentator (RTL-Z) is van Rijswijk een krachtige presentator die erg goed overkomt op camera. Dankzij haar journalistieke achtergrond is ze zeer goed inzetbaar als host online talkshow en webinars.

Esther als Dagvoorzitter

Esther kan worden ingevlogen voor een uitgewerkt programma, maar kan ook adviseren vanaf het begin. Zeker bij organisaties met weinig ervaring rondom het organiseren van een event kan dit fijn zijn. Van Rijswijk denkt dan mee over doelgroep en doelstellingen en hoe die op elk moment in het programma vorm kunnen krijgen. Daarnaast adviseert ze over ritme en afwisseling, de inzet van verschillende gespreksvormen (wanneer heeft u voor het laatst een goed panelgesprek gezien?) en het betrekken van het publiek.


Indien nodig kan Esther haar ervaring als media- communicatietrainer inzetten bij het voorbereiden van gasten. Met haar ruime podiumervaring weet ze precies wat er op elk moment moet gebeuren en zorgt ze ervoor dat iedereen zich op zijn of haar gemak voelt.

Esther als facilitator

Bijeenkomsten met groepen waar iedereen van het begin tot het einde betrokken is. Ja, dat kan echt. Geen podium, geen publiek, maar iedereen doet mee. Niet zenden en luisteren, maar meedoen. Afhankelijk van de doelstellingen gaan deelnemers elkaar beter leren kennen, adviseren, of samen oplossingen bedenken. Van Rijswijk bepaalt het tempo, de vragen en de vorm, de deelnemers leveren hun energie, kennis en creativiteit. Soms blijft de output tussen deelnemers 1 op 1 of in een klein groepje, soms wordt de groep een machine die samenwerkt. De aanpak is voor mensen die het nooit hebben meegemaakt moeilijk voor te stellen, Van Rijswijk licht e.e.a. graag toe. De gespreksvormen zijn gebaseerd op liberating structures en deep democracy. En nee, dat wordt nooit kinderachtig of frivool, maar is altijd afgestemd op het doel en de doelstellingen van de bijeenkomst. Onder meer Aan de hand van goed doorontwikkelde en beproefde gespreks- en werkvormen ervaren gasten dit als magische bijeenkomsten waar echt iets gebeurt. Het kan gaan om expertsessies, bijeenkomsten met stakeholders of om groepen die elkaar opnieuw moeten ontmoeten om vertrouwen te herstellen. Afhankelijk van de doelstellingen wordt een bijeenkomst op maat geprogrammeerd waar iedereen van begin tot einde betrokken is.

Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt
...
“Esther bereidt zich gedegen voor en toont zich betrokken bij het onderwerp van de dag. Ze is als dagvoorzitter tijdens het Vluchtelingencongres 2018 door de deelnemers met een 8,0 beoordeeld.”
Nicolette Holst, Congresbureau HOEZO!
...
"Ik heb met Esther samengewerkt aan een serie kleinschalige dinerdebatten. Los van de goede en enthousiasmerende uitvoering van het voorzitterschap, sprak mij vooral haar dienstbaarheid aan het concept aan en de flexibiliteit in de sterk inhoudelijke voorbereiding."
Lard Ortjens, Program Director - Blommestein Groep
...
"Esther leidt het KVS Miljoenennotagesprek als geen ander. Ze paart het scherpe inzicht van een econoom aan de vakkennis van een journalist en de deskundigheid van een gespreksleider."
Prof. dr. Bas Jacobs, Hoogleraar economie en overheidsfinanciën
...
"Esther is een scherpe gesprekleider die de deelnemers uitdaagt om elkaar kritisch te bevragen en niet langs elkaar heen te praten. Ze leverde daarmee een belangrijke bijdrage aan twee geslaagde Denktankdiners."
Martijn ten Brinke, Senior beleidsadviseur - Provincie Zuid-Holland
...
"Een goede dagvoorzitter is een echte meerwaarde. Zij weten je evenement naar een hoger plan te tillen. Met Esther haal je deze professionaliteit, kwaliteit en dynamiek in huis. Een bevlogen vakvrouw die haar mannetje staat!”
Annemarie de Bruyn, Projectmanager Communicatie - VNO-NCW

Advies nodig of een spreker boeken? Wij helpen je graag!

Neem vrijblijvend contact op met een van onze verbinders.