Vakgebied

Leiderschap
Duurzaam ondernemerschap & MVO
Klimaat
Bestuur, Beleid en Politiek

Thema's

Leiderschap
Duurzaamheid & Klimaat
Bestuur, Beleid & Politiek

Talen

Nederlands
Engels

Tarief

Vanaf € 1.500

Biografie

Biografie

"Hoe kun je zo weinig verantwoordelijkheid nemen?!" Aan het woord is Werner Schouten, de frustratie is zichtbaar en gericht op de leiders van ons land. Schouten is 21 jaar als hij besluit de mening van jongeren over klimaatbeleid te vertegenwoordigen in de politiek en het bedrijfsleven. Sindsdien spreekt hij als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging met enige regelmaat met Tweede Kamerleden, beleidsmakers, CEO’s en ministers. Hij vindt dat niet spannend nee, behalve misschien de allereerste keer. Juist omdat hij zo gelooft in de boodschap die hij op het hoogste niveau te vertolken heeft.

Als peuter is Werner extreem verlegen. Toch schrijft hij op zijn negende in een vriendenboekje dat hij Minister van Financiën wil worden. Voor vrienden en familie staat het vanaf dan vast: Schouten gaat later de politiek in. Na een technische bacheloropleiding waar hij weinig voor voelde, gaat hij in 2018 naar Zuid-Korea voor een summer school. De erbarmelijke luchtkwaliteit triggert hem. Het wringt dat hij zich kan beschermen tegen luchtvervuiling terwijl de mensen die op straat leven zonder enige vorm van bescherming de dag moeten doorbrengen. De onrechtvaardigheid daarvan dringt diep tot hem door. Hij ziet hoe groot en oneerlijk het klimaatprobleem is. “De rijkste tien procent van deze aarde stoot net zoveel uit als de overige 90 procent. Dat ging er bij mij niet in.” Hij begint een start-up die de CO2-uitstoot van consumentenproducten compenseert door te investeren in duurzame projecten in ontwikkelingslanden, zoals zonne-energie. Hij komt op dat idee wanneer hij ziet dat hij kan bijbetalen om de klimaatimpact van zijn terugvlucht te compenseren. Na een jaar lang hard werken verkoopt hij zijn aandeel in de start-up en richt hij zich volledig op zijn voorzitterschap bij de Jonge Klimaatbeweging en op zijn rol in de Maatschappelijke Adviesraad van de VNCI. ‘

’Volg je hart, gebruik je hoofd is mijn credo. Ik probeer daarom de sweetspot te vinden tussen de kennis en kunde van oude generaties en de flexibiliteit en openheid voor nieuwe ideeën van jonge generaties.’’ Met een goed verhaal mensen in beweging proberen te brengen, dat is zijn passie. Verduurzaming vraagt namelijk om veel meer dan alleen technologische innovatie. Einstein zei het al: "We can’t solve a problem with the same mindset with which we created it." Het duurzaamheidsvraagstuk vereist een frisse blik, nieuwe normen en waarden en een betere verhouding met de wereld om ons heen. Verduurzaming vereist een cultuuromslag. Jonge generaties spelen volgens Werner een sleutelrol in deze cultuuromslag. Met hun nieuwe kijk op wat van waarde is, zijn jongeren het voorportaal van een nieuwe, duurzame werkelijkheid. Als voorman van meer dan 100.000 jongeren en ‘bruggenbouwer’ tussen generaties, specialiseert Werner zich in het creëren van een duurzame cultuuromslag in de politiek en het bedrijfsleven.


Boek Werner Schouten bij het Sprekershuys!

Werner Schouten is te boeken als spreker, dagvoorzitter, interviewer, presentator, debatleider, panellid en gespreksleider bij het Sprekershuys en is expert op het gebied van leiderschap, duurzaamheid & klimaat en bestuur, beleid & politiek. Op deze pagina vind je onder de kop ‘Sessies’ meer informatie over de verschillende mogelijkheden.


Spreker Werner Schouten boeken voor jouw evenement? Neem hier contact met ons op!

Lees meer
Volg je hart, gebruik je hoofd
Suzanne

Advies
nodig?

De juiste spreker boeken of invulling van je event kiezen kan een uitdaging zijn. Hierover denken we graag persoonlijk met je mee. Neem vrijblijvend contact op voor advies, óók als je nog in de oriënterende fase zit.

Contact opnemen

Nieuws

Bekijk meer