Deel dit artikel...

Hoe stel je een goede Q&A op tussen spreker en dagvoorzitter?

Beau Klein

Grote vraagtekens op een kartonnen achtergrond

Een succesvolle Q&A-sessie tussen een spreker en dagvoorzitter vergt een zorgvuldige planning en voorbereiding. Dit blog biedt een gedetailleerde uitleg om een effectieve Q&A te organiseren, gebaseerd op ervaringen van onze ervaren spreker en interviewer, Karim Amghar.

Een goede voorbereiding is cruciaal volgens Karim: “Het klinkt cliché, maar het is wel de werkelijkheid. Een goede voorbereiding is het halve werk.” Het is belangrijk om de doelstellingen van de Q&A duidelijk te definiëren. Wat wil je bereiken met deze sessie? Wil je informeren, inspireren, amuseren of een combinatie van deze drie? Begrijp je publiek en doe onderzoek naar de achtergrondinformatie van de spreker. Karim benadrukt: “Ik probeer te achterhalen wat de dynamiek van het gesprek moet zijn. Zijn de onderwerpen urgent of wil degene die ik interview juist wat humor verwerken?” Via sociale media, enquêtes of eerdere interviews met de spreker kan er vooraf onderzoek gedaan worden naar de vragen. Karim voegt toe dat hij degene die hij interviewt niet te veel laat nadenken over wat ze exact willen zeggen, maar na te denken in grote lijnen over het antwoord.

Goede voorbereiding
"Cliché maar waar, een goede voorbereiding is het halve werk”

Een duidelijke structuur en vorm zijn essentieel voor een soepele Q&A. Begin met een sterke openingsvraag die de toon zet voor de sessie. Stel vervolgens gestructureerde vragen die logisch op elkaar volgen. Varieer tussen open en gesloten vragen om diepgang in het gesprek te brengen. Het is belangrijk om, wanneer dit mogelijk is, het publiek bij de sessie te betrekken: “Bij voorkeur betrek ik de zaal. Dit bespreek ik wel altijd met de organisatie, want soms zijn bepaalde onderwerpen gevoelig en doen ze dit liever niet.” Sluit de sessie af met een slotvraag die de sessie samenvat en de belangrijkste punten herhaalt. Dit kan bijvoorbeeld: “Wat zou je de zaal willen meegeven?” of “Wat gun je de mensen in de zaal?” zijn. Karim sluit afwisselend af, soms met een concrete vraag of gewoon door de geïnterviewde te bedanken.

Gebruik verschillende vraagtypes en -technieken om het gesprek interessant te houden. Open vragen stimuleren uitgebreide antwoorden en geven de spreker ruimte om hun verhaal te vertellen. Terwijl gesloten vragen juist nuttig zijn om specifieke informatie te verkrijgen en focus aan te brengen tijdens het gesprek. Doorvragen is belangrijk voor diepgang. Karim: “In de antwoorden vraag ik altijd door naar voorbeelden, die spreken de zaal meer aan dan als antwoorden in algemeenheden blijven.” Zorg voor een balans tussen brede vragen die context bieden en diepe vragen die de kern van het onderwerp raken.

“Voorbeelden spreken meer aan dan algemeenheden”

De dynamiek van de Q&A bepaalt hoe betrokken het publiek blijft. Actief luisteren toont respect en interesse, het helpt ook om relevante vervolgvragen te stellen. Door het gebruik van non-verbale communicatie wordt er interesse en betrokkenheid getoond en dit draagt bij aan een positieve sfeer. Houd de timing en flow van het gesprek in de hand. Blijf de baas van het gesprek dus neem de regie in eigen hand. 

Een goede afsluiting zorgt ervoor dat de belangrijkste punten blijven hangen en geeft het publiek een duidelijke call to action. Een goede afsluiting bevat een korte samenvatting van de belangrijkste punten van het gesprek, een bedankje aan de spreker en het publiek voor hun deelname en sluit af met een call to action die gebaseerd is op de vooraf bepaalde doelstellingen.

Voorbeeldvragen Q&A

  • Algemeen: “Kan je ons vertellen waarom je bent begonnen in je vakgebied?”

  • Diepgang: “Welke uitdagingen ben je tegengekomen bij … en hoe heb je deze overwonnen?”

  • Persoonlijk: “Wat motiveert je om in deze branche te blijven werken?”

  • Actueel: “Hoe denk je dat recente ontwikkelingen in je vakgebied de toekomst zullen beïnvloeden?"

  • Praktisch: “Welke tip zou je willen meegeven aan professionals die willen beginnen in jouw branche?”

  • Toekomst: “Wat zie je als volgende grote trend in jouw vakgebied?”

  • Slot: “Wat is de grootste les die je wil meegeven aan het publiek/de kijkers?”

Met deze richtlijnen en tips van Karim Amghar kun je een boeiende en informatieve Q&A organiseren die zowel de spreker als het publiek betrokken houdt. Onthoud: “Spontaniteit is erg inspirerend en aanstekelijk.” Zorg dus voor een balans tussen een goede voorbereiding en spontane interactie.

Terug naar overzicht

Laatst gewijzigd 6 september, 07:17
Deel dit artikel...