Renze Klamer trapt af met de eerste uitzending van eigen talkshow

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Renze Klamer presenteren

We stelden Renze direct na zijn eerste show een paar vragen.

Aangezien we veel met Renze als dagvoorzitter werken, zaten we gisteravond met spanning te wachten op de eerste uitzending van zijn late-night talkshow RENZE op RTL 4. En zonder te overdrijven: wat deed hij het goed! Totaal zichzelf. Een combinatie van inhoud, flair en humor. Wij zijn om! Ook hijzelf heeft ervan genoten. We stelden hem direct de ochtend na zijn eerste show een paar vragen.

En.. Heb je de vertrouwelijke huiskamersfeer kunnen creëren, zoals je wilt?

Dat kun jij als kijker het beste beoordelen. ;) Maar, ik denk wel dat ze dachten; daar zit gewoon Renze. Ook mijn omgeving gaf aan: je bent jezelf en daardoor wordt het herkenbaar. Dat vind ik belangrijk. Het zal per avond verschillen of het iets serieuzer zal zijn of iets vrolijker, maar dat hangt af van de onderwerpen.

Last gehad van een slapeloze nacht of totaal geen spanning ervaren?

Nee, ik ben ermee gezegend dat ik hier niet zoveel last van heb. Wél wat gezonde wedstrijdspanning, maar ik krijg geen buikpijn en tril niet. Het interview met Federer vond ik spannender, ook omdat ik gebonden was om het over de Foundation te hebben, maar ook omdat dit toch één van mijn idolen is en zoveel heb ik er niet!

Er komt wel erg veel op je af. Een nieuwe studio, nieuwe mensen, heel veel mensen die succesberichten sturen, dus je moet op zo’n dag kiezen waar je je op focust en sommige dingen even loslaten. Op dag twee wordt dit iets minder en makkelijker om op de show te focussen. Het is wel echt super lief dat je zoveel aandacht krijgt, ik voel me een bevoorrecht mens.

Was het makkelijk om aan gasten te komen voor aan tafel?

Ja, dit ging wel redelijk makkelijk, ook omdat de redacteuren een groot netwerk hebben. Deels wordt gepland, zoals Meau en Racoon, dit was ver van te voren. De opening is een actueel onderwerp en dan ben je afhankelijk van wie er kan. De meest actuele onderwerpen, daar moet je het meeste over schakelen en bellen op de dag zelf. Ik volg uiteraard het nieuws, maar lees me dan pas op de dag zelf goed in dus deze voorbereiding is vrij ad hoc. De opbouw van de talkshow? Eigenlijk kun je stellen: hoe verderop in de uitzending, hoe meer vooruit gepland en andersom.

Maar ook zijn er tafelgasten die zichzelf aanmelden in plaats van dat wij ernaar moeten zoeken. Voor vanavond heeft Ilse DeLange zich aangemeld met een nieuw talent. Dat is natuurlijk superleuk!

Ok en even… Hoeveel heeft Peggy betaald voor deze zendtijd om haar prachtige tuincentrum te laten zien? ;)

Haha, die heeft niets betaald. Het gaat echt om het actuele onderwerp waar veel bedrijven mee kampen: personeelstekort. Voor bedrijven een mooie tool.

Wat is er anders aan jouw talkshow dan die van Eva Jinek, Beau van Erven Dorens of Humberto Tan?

Ik zit er, dat is het grote verschil. ;) Nee, maar zonder grappen: het zit hem in de host voornamelijk. Bij Eva, Beau en Humberto krijg je iets anders. Het zijn andere soort presentatoren en iedereen vliegt een gesprek anders aan. Ik probeer wel om klein beetje de regels van de talkshow op te rekken, zoals met de reclames waarbij ik dan zelf een stukje op me neem. Beetje avontuur en uitproberen!

Foto: RTL