1. ...
  Meer dan 1050 referenties
 2. ...
  Altijd de perfecte match
 3. ...
  Offerte binnen 24 uur
 4. ...
  Creatieve (online) concepten

Spreker & dagvoorzitter

Irma Sluis

Irma Sluis is tolk Nederlandse Gebarentaal en daarnaast trainer, consultant, mentor en spreker. Irma werd een nationale bekendheid door het tolken van de persconferenties over de coronacrisis naar Nederlandse Gebarentaal. Ze geeft (samen met een dove deskundige) interactieve lezingen en trainingen. Met deze lezingen wil ze een podium geven aan doven en slechthorenden. Ze is expert op het gebied van mens & maatschappij, communicatie & media, zorg en teambuilding. Irma is te boeken als spreker en dagvoorzitter bij het Sprekershuys.

...Irma Sluis

Over Irma Sluis

Irma Sluis geeft trainingen en workshops over diversiteit, inclusiviteit en toegankelijkheid. Dit om ervoor te zorgen dat slechthorenden en doven een podium krijgen. Als spreker weet ze het publiek te inspireren over de kracht van inclusie en mee te nemen in haar pakkende verhaal.


Nederlandse Gebarentaal

Haar gebaren gaan viral en ze wordt overladen met positieve reacties. Graag zet zij haar populariteit in om meer aandacht te vragen voor de dovengemeenschap. In haar lezingen en workshops geeft zij daarom nadrukkelijk een podium aan doven en slechthorenden.

Irma Sluis groeit op in Den Haag in een horend gezin. Na het behalen van haar bachelor tolk Nederlandse Gebarentaal in Utrecht, studeert ze verder aan de Heriot-Watt Universiteit in Edinburgh. Zij werkt als tolk voor conferenties, in het academisch onderwijs en in televisieprogramma's. Sinds 2005 tolkt zij onder meer het ochtendjournaal voor de NOS.


Trainingen en workshops

Naast haar werk als tolk geeft Irma Sluis regelmatig trainingen en workshops over thema’s als diversiteit, inclusiviteit en toegankelijkheid. Zij doet dit samen met doven of slechthorenden om deze thema’s op een praktische manier inzichtelijk te maken. Zo hoopt ze ertoe bij te dragen dat de twee werelden (doof en horend) elkaar beter leren begrijpen.


Lezingen

Spreker Irma Sluis weet je tijdens haar lezingen een goed beeld te geven van wat communicatief beperkt zijn daadwerkelijk inhoudt. Door aandacht te schenken aan de dovengemeenschap pleit ze voor meer begrip voor elkaar. Het publiek verlaat de zaal met verrassende inzichten en raakt geïnspireerd door de enthousiaste spreekstijl van Irma.


Boek Irma Sluis bij het Sprekershuys!

Irma Sluis is te boeken als spreker en trainer bij het Sprekershuys. Ze spreekt over onderwerpen als diversiteit, storytelling en toegankelijkheid. Op deze pagina vind je onder de kop 'Sessies' meer informatie over de verschillende mogelijkheden.


Spreker en trainer Irma Sluis boeken voor jouw evenement? Neem hier contact met ons op!

Daarom kies je voor Sprekershuys

 • ...Ruim 10 jaar ervaring
 • ...Creatieve (online) concepten
 • ...Offerte binnen 24 uur
 • ...Eigen Content Studio
...Vraag offerte aan

Expertise

MVO, Communicatie, HR, Samenwerken, Diversiteit, Storytelling, Taal, Organisatievernieuwing, Werkgeluk, Haal het beste uit je leven

In te huren als

 • Spreker
 • Dagvoorzitter

Tariefindicatie

Prijs op aanvraag

Sessies

Irma Sluis Dagvoorzitterschap

Door haar werk als tolk Nederlandse Gebarentaal is Irma een geoefend luisteraar die de kernboodschap snel weet op te pakken en weer te geven. Vanuit haar rol is zij een neutrale gesprekspartner met het professionele overwicht om waar nodig in te grijpen. Deze ervaring weet ze goed te gebruiken als dagvoorzitter. Irma heeft een brede interesse in de wereld om haar heen en kan jouw bijeenkomst op een enthousiaste en zelfverzekerde manier voorzitten.

Irma Sluis Interactieve Sessie: "Wie is hier communicatief beperkt?"

Op 13 oktober jl. is de Nederlandse Gebarentaal erkend door de Nederlandse overheid als officiële taal in Nederland. Dit heeft grote symbolische en praktische waarde voor de Dovengemeenschap.

De Nederlandse overheid heeft door het ondertekenen van het VN verdrag voor de rechten van de mens met een handicap (2016) en de erkenning van Nederlandse Gebarentaal aangegeven de samenleving toegankelijker te willen maken voor mensen met een auditieve beperking. Een belangrijk verschil tussen doven en, bijvoorbeeld, mensen in een rolstoel is dat de beperking die doven ervaren bovenal communicatief is. Dat vereist een heel eigen aanpak, maar hoe dan? En wie is er nu eigenlijk communicatief beperkt?

Samen met een dove deskundige vertellen wij hier meer over. Het is onze bedoeling dat je na deze sessie met andere ogen kijkt naar de vraag wat omgaan met een beperking betekent, en dat niet alleen voor de mensen die een beperking hebben.

Irma Sluis Lezing: Voorbij het Irma effect

Tijdens deze lezing vertel ik mijn eigen verhaal: Hoe het tolken van veelbekeken persconferenties tijdens het jaar van de Coronacrisis een eigen leven ging leiden. Hierbij ga ik in op mijn onverwachte bekendheid, de onbedoelde en soms ongewenste gevolgen en hoe ik hiermee ben omgegaan.

Samen met een dove deskundige spreek ik ook over wat het betekent voor dove mensen dat de persconferenties getolkt worden. Tenslotte vertellen we hoe we alle aandacht voor de tolk op een positieve manier proberen te benutten zodat dit de Dovengemeenschap ten goede komt.

Irma Sluis Interactieve Sessie: "Wat gebaar je me nou?"

De laatste jaren zie je het steeds meer op televisie en op sociale media: gebarentaal. Het is voor velen leuk om te zien, al zijn er ook mensen die eraan moeten wennen. Vast staat dat gebarentaal steeds dieper geworteld raakt in de samenleving en dat roept vragen op.

Samen met een dove deskundige ga ik hier nader op in en bespreek onder meer:


 • Waarom het woord doventolk echt fout is
 • Nederlandse gebarentaal (NGT), structuur en opbouw
 • Doof in de samenleving
 • Een tolk inzetten tijdens een sollicitatie en op de werkvloer

Wij hopen dat de presentatie antwoord geeft op de vele vragen rond het thema gebarentaal en leidt tot nieuwe, soms verrassende, inzichten.

Dove en slechthorende kinderen zijn blij met Irma

FRINGS THINGS - HET PERSOONLIJKE VERHAAL VAN IRMA SLUIS!

Advies nodig of een spreker boeken? Wij helpen je graag!

Neem vrijblijvend contact op met een van onze verbinders.