Vakgebied

Innovatie
Sport
Gezondheid
Omgaan met tegenslagen
Ambitie, passie en gedrevenheid
Doorzettingsvermogen
Bedrijfsleven

Thema's

Sport & Motivatie
Lifestyle & Health
Business & Management

In te huren als

Spreker

Talen

Nederlands
Engels

Tarief

Op aanvraag

Biografie

Biografie

Maarten van der Weijden is een voormalig Nederlands open water en marathon zwemmer en won in 2008 een gouden medaille op de Olympische Spelen in Beijing (10 km open water zwemmen). In 2001 kreeg Maarten de diagnose leukemie en zijn overlevingskansen waren gering. Na een behandeling in het ziekenhuis van een half jaar, waarbij Maarten vier chemotherapieën, operaties en een stamceltransplantatie onderging, had Maarten het geluk om te herstellen en begon in het kader van zijn revalidatie weer te zwemmen. In zijn jeugd was Maarten een veelbelovend zwemtalent. Als tiener deed hij mee aan Europese Jeugdkampioenschappen en in 2000 participeerde hij in het wereldkampioenschap open water zwemmen. Na zijn behandeling voor leukemie maakte Maarten zijn comeback in de nationale en internationale zwemwereld in 2003. In 2004 zwom Maarten in een recordtijd het IJsselmeer over. Hiermee zamelde hij 20.000 euro in voor KWF Kankerbestrijding. Op de Europese kampioenschappen van 2006 behaalde Maarten voor het eerst een medaille bij een titeltoernooi: hij won zilver op de 10km. Dat jaar verhuisde hij naar Eindhoven om onder begeleiding van Marcel Wouda te trainen. Maarten intensifieerde zijn trainingsregime en begon gebruik te maken van innovatieve technieken als lichttherapie en hoogtetraining om zijn kansen op succes te vergroten. Tijdens zijn comeback in 2003 had Maarten zich als doel gesteld om op een dag wereldkampioen te worden. In 2008 vervulde hij deze droom en won de 25km op de wereldkampioenschappen in Sevilla. Hier won hij eveneens een bronzen medaille op de 5km en werd hij vierde op de 10km, wat hem een startbewijs opleverde voor de Olympische Spelen van Beijing. Op 21 augustus 2008 won Maarten het goud op de 10km open water zwemmen in Beijing. Na het winnen van het goud, realiseerde Maarten zich dat hij het hoogst haalbare doel had behaald in het open water zwemmen en besloot te stoppen. In de afscheidsspeech die hij gaf, nadat hij tot Sportman van het Jaar 2008 was gekozen, zei hij: ‘Nu ik heb kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is na kanker, is de cirkel rond’. Maarten begon na zijn Olympisch succes met het geven van (bedrijfs-)presentaties.

In augustus 2009 verscheen zijn autobiografie 'Beter', een boek waarin hij eerlijk over de tegenslagen in zijn leven en de weg naar zijn gouden succes vertelt. Maarten werkte van 2010 tot 2015 als financieel manager bij Unilever. In 2017 richtte hij zijn eigen stichting op, de Maarten van der Weijden Foundation. Middels zijn stichting wil Maarten zoveel mogelijk geld inzamelen voor de (toekomstige) kankerpatiënt. In 2018 en 2019 deed hij dit door het zwemmen van de Elfstedentocht. In 2018 haalde hij de finish (200km) niet en moest op 163km stoppen vanwege gezondheidsproblemen. In 2019 zwom Maarten de route van 200km wel uit. Met deze acties werd een bedrag van meer dan 11 miljoen euro ingezameld en er kan nog steeds gedoneerd worden.. In 2017 deed Van der Weijden een poging om het wereldrecord 24 uur non-stop zwemmen te verbreken. Hij maakte de 24 uur vol maar slaagde er niet in om het record van 102 kilometer te verbreken. Met een nette 99,5 kilometer kwam hij erg dichtbij. Hij haalde door deze actie €8500,- op ten behoeve van onderzoek naar kanker. Ook volbracht hij in 2017 een dubbele kanaaloversteek in 19 uur en 4 minuten. In 2018 zwom van der Weijden 102,8 kilometer binnen 24 uur. Hiermee wist hij wél het record te verbreken. Aan deze tocht is hij in 2018 begonnen maar heeft hij helaas wegens ziekte niet af kunnen maken. Hij haalde met deze poging 5 miljoen euro op voor onderzoek naar kanker. In 2019 probeert hij het nogmaals en deze keer met succes! Maarten zet een mega prestatie neer voor zichzelf en het onderzoek naar kanker.

Lees meer
Je doelen bereiken: hard werken, goed nadenken en veel geluk hebben!
Advies nodig Blok Team SH

Advies
nodig?

De juiste spreker boeken of invulling van je event kiezen kan een uitdaging zijn. Hierover denken we graag persoonlijk met je mee. Neem vrijblijvend contact op voor advies, óók als je nog in de oriënterende fase zit.

Contact opnemen

Nieuws

Bekijk meer