Vakgebied

Kunst & Cultuur
Cabaret

Thema's

Mens & Maatschappij
Cabaret & Entertainment

In te huren als

Spreker
Cabaretier

Talen

Nederlands

Tarief

Op aanvraag

Biografie

Biografie

Waarom Martijn?: ‘Mensen laten lachen. Daartoe is Martijn Koning op aard. Niks meer en niks minder. Als hij zijn absurde fantasie laat reageren met de werkelijkheid, zit er ook echt niks anders op. Hoewel de actualiteit zijn belangrijkste inspiratiebron is, vind je bij hem geen verstopte meningen of geheven vingertjes. Energiek, vrolijk, gevat en snel. Geen ontkomen aan.’

Martijn Koning is geboren in Zwolle in 1978. Hij begint aan een studie Engels, maar ontdekt al snel dat hij niet geprikkeld wordt. Met gezonde tegenzin stapt hij over naar een studie Rechten. Hier wordt hij snel afgeleid door iets anders; een ‘open bak’ in een comedycafé. Zonder te twijfelen schrijft hij zich in en begint kort daarna aan zijn eerste optreden.

Stand-up comedy begint voor Martijn in 2004 bij het Comedy Café. Nog datzelfde jaar weet hij de finale te bereiken van de Culture Comedy Award. Hij sluit zich aan bij de Comedy Explosion en wint de persoonlijkheidsprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival. Dit kan geen toeval zijn. Het podium heeft hem naar zich toegetrokken en hij grijpt de kansen met beide handen aan. In november 2010 haalde Martijn Koning de finale van het Camerettenfestival.

“Hij is zijn eigen dolgedraaide doventolk” (Volkskrant).

Toomler

Martijn laat het publiek duizelen van zijn ideeën, zijn hersenspinsels, zijn gedachtekronkels. Met flair weet hij in 2006 toe te treden tot Comedytrain en speelt vervolgens wekelijks in Toomler. Hij ontwikkelt zich als schrijver en weet actualiteit perfect in zijn verhalen te verwerken.

Televisie

In seizoen 2015/2016 was hij teamcaptain bij Dit Was Het Nieuws (het satirische tv-programma waar hij eerder jarenlang tekstbijdragen aan leverde). En hij maakte dat seizoen voor het tweede opeenvolgende jaar ‘Sint&Nieuw’, een eindejaarsconference speciaal voor de VARA.

In 2017 verving Martijn Marieke Elsinga met een column bij RTL Late Night en presenteerde hij voor het tweede seizoen Celebrity Stand-Up bij Comedy Central.

In 2018 is hij gast-teamcaptain bij het TV-programma Beste Kijkers en eind juni van dit jaar staat hij met Ali B, Najib Amhali en Roue Verveer in het Ziggo Dome met Gabbers RTL.

Martijn maakte voor BNNVARA 2 Sinterklaas conferences en had als eerste comedian een Netflix special in 2019. In 2018 en 2019 is hij te zien in ‘Praat Nederlands met Me, Wie ben ik, Is er een dokter in de zaal… etc. Hij is een graag geziene gast bij Pauw en Jinek waar hij de actualiteit graag van commentaar voorziet. Naast dit alles is hij nog steeds elk seizoen in het theater te zien met steeds weer een nieuwe show. En de energie is nog lang niet op.

Lees meer
Ik heb een niet te stoppen drang om mijn hart te luchten
Advies nodig Blok Team SH

Advies
nodig?

De juiste spreker boeken of invulling van je event kiezen kan een uitdaging zijn. Hierover denken we graag persoonlijk met je mee. Neem vrijblijvend contact op voor advies, óók als je nog in de oriënterende fase zit.

Contact opnemen

Nieuws

Bekijk meer