1. ...
  Meer dan 1050 referenties
 2. ...
  Altijd de perfecte match
 3. ...
  Offerte binnen 24 uur
 4. ...
  Creatieve (online) concepten

Spreker & dagvoorzitter

Rudy van Belkom

Rudy van Belkom is directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT). Hij spreekt en schrijft over de impact van technologie op onze samenleving. Daarnaast ontwikkelde hij de Technologie Kieswijzer, die in kaart brengt hoe we denken over privacy, fake news en de macht van Big Tech. Als spreker weet Rudy analytische inzichten te verbinden aan creatieve oplossingen, gepaard met de nodige dosis humor en nuchterheid. Zijn expertise wordt regelmatig ingezet door RTL, BNR en NOS. De vraag is volgens hem niet welke toekomst we krijgen, maar welke toekomst we willen. Rudy is te boeken als spreker en dagvoorzitter bij het Sprekershuys.

...Rudy van Belkom

Over Rudy van Belkom

Rudy van Belkom zet het publiek aan het denken en geeft ze de handvatten om de toekomst vorm te geven. Hij weet de impact van technologie op onze samenleving vol inhoudelijke kennis, empathie en een gezonde dosis humor over te brengen. Zo wordt jouw event gegarandeerd een unieke (én interactieve) belevenis.


Achtergrond

Rudy van Belkom is van jongs af aan gefascineerd door de veranderende omgeving en de rol van technologie hierin. In 1999 schreef hij voor het vak Maatschappijleer al over de gevolgen van het internet: ‘Het internet, een vloek of een zegen?’. Met onderwerpen als ‘privacy’ en ‘cyber bullying’ was dit onbewust zijn eerste toekomstverkenning. Jaren later schreef hij zijn masterscriptie over de maatschappelijke acceptatie van radicale technologische innovaties. Inmiddels heeft hij van zijn passie zijn werk kunnen maken en is hij directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT). Samen met bedrijven, overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties werkt hij hier aan gefundeerde toekomstverkenningen die ons helpen om geïnformeerde keuzes te kunnen maken voor een betere toekomst. Momenteel richt hij zich op de toekomst van de democratie. In april verschijnt zijn nieuwste boek: Alive & Clicking, waarin hij inzichten uit wetenschappelijk onderzoek combineert met inspirerende voorbeelden wereldwijd die de deur openen voor een hoopvolle toekomst.


Een betere toekomst

Hoe kunnen we met behulp van technologie een betere wereld creëren? Rudy van Belkom combineert in zijn onderzoek theorie altijd met praktijk. Zo ontwikkelde hij in aanloop naar de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen de Technologie Kieswijzer, om in kaart te brengen hoe politieke partijen en burgers denken over tech-gerelateerde onderwerpen, zoals privacy, fake news en de macht van Big Tech. Maar liefst 30.000 mensen maakten gebruik van deze stemhulp. Hij deed eerder onderzoek naar de impact van Artificiële Intelligentie (AI) op de toekomst van besluitvorming en publiceerde naast zijn boek (AI heeft geen stekker meer) een Ethisch Ontwerpspel voor AI. Ook in zijn vrije tijd zet hij zich in voor een betere samenleving. Zijn concept voor een nieuw politiek kiesstelsel (Het Nieuwe Kiezen) werd genomineerd voor een internationale design award (The Index Project) en werd tentoongesteld in Design Museum Holon in Israël (State of Extremes).


Rudy als spreker

Volgens Rudy moeten we onszelf gaan afvragen voor welk doel we technologie willen inzetten, in plaats van het als doel op zichzelf te zien. Hoe kunnen we met behulp van technologie een betere wereld creëren? En wat is een betere wereld precies? Als spreker weet hij analytische inzichten te verbinden aan creatieve oplossingen, gepaard met de nodige dosis humor en nuchterheid. Zijn expertise wordt regelmatig ingezet door de media (RTL, BNR, NOS etc.) en zijn opiniestukken verschijnen o.a. in Trouw en Het Parool. ‘Geen standaard plaatjes en praatjes over drones en robots, maar een inhoudelijk onderbouwd verhaal dat je aan het denken zet’, aldus een van zijn opdrachtgevers.


Boek Rudy van Belkom bij het Sprekershuys!

Rudy van Belkom is te boeken als spreker en dagvoorzitter bij het Sprekershuys en is expert op het gebied van mens & maatschappij, impact van corona, strategie en innovatie & trends. Op deze pagina vind je onder de kop ‘Sessies’ meer informatie over de verschillende mogelijkheden.


Spreker Rudy van Belkom boeken voor jouw evenement? Neem contact met ons op!

Daarom kies je voor Sprekershuys

 • ...Ruim 10 jaar ervaring
 • ...Creatieve (online) concepten
 • ...Offerte binnen 24 uur
 • ...Eigen Content Studio
...Vraag offerte aan

Expertise

(sociale) Innovatie, Gedragsverandering, Technologie, Ethiek, Verkiezingen, Technologie en ICT

In te huren als

 • Spreker
 • Dagvoorzitter
 • Interviewer
 • Presentator
 • Panellid

Tariefindicatie

Prijs op aanvraag

Sessies

Rudy van Belkom Lezing: We ontwerpen de toekomst

De toekomst. Een onderwerp dat ons allemaal bezighoudt. Voor sommigen een vaag begrip vol onzekerheden, voor anderen een heldere visie vol mogelijkheden. Toch zijn we het over het algemeen wel over eens dat is belangrijk is om vooruit te kijken. Maar hoe doe je dat precies? Welke methoden kun je hiervoor inzetten? En hoe vertaal je deze inzichten naar de werkvloer? De vraag is niet zozeer hoe we de toekomst kunnen voorspellen, maar hoe we deze kunnen vormgeven. In een interactieve lezing gaat toekomstonderzoeker Rudy van Belkom in op de kunst van het vooruitkijken. Hij inspireert mensen hun verbeeldingskracht te gebruiken en meer open te staan voor verandering. Hij biedt tools zodat uw organisatie en medewerkers aan de slag kunnen met de toekomst.

Rudy van Belkom Lezing: Democratie in een digitaal tijdperk

‘De democratie verkeert in crisis’, wordt vaak gezegd. Experts vrezen zelfs dat de democratie het digitale tijdperk niet zal overleven. Nepnieuws maakt de democratie kapot en de politieke onverschilligheid onder jongeren neemt alsmaar verder toe. Maar wat als de democratie veel levendiger is dan we denken? Zonder dat we het doorhebben vindt er wereldwijd een democratische revolutie plaats. Niet in de stembureaus, maar op straat én online. Op basis van zijn nieuwe boek ‘Alive and clicking’ neemt Rudy van Belkom u mee langs inspirerende verhalen en voorbeelden wereldwijd die de deur openen voor een hoopvolle toekomst. Naast analyses en wetenschappelijk onderzoek draagt hij oplossingen aan voor een meer inclusieve democratie met meer burgerinspraak en betrokkenheid.

Rudy van Belkom Dagvoorzitterschap

Ben je op zoek naar een inhoudelijk betrokken en bevlogen dagvoorzitter? Dan ben je bij Rudy aan het juiste adres. Geen showman met gladde praatjes, maar een nieuwsgierige en analytische vragensteller. Rudy heeft een passie voor de inhoud en weet dit aanstekelijk over te brengen. Hij is daardoor in staat om complexe materie verteerbaar te maken voor het publiek. Rudy heeft veel ervaring met onderwerpen op het snijvlak tussen technologie en samenleving, maar door zijn achtergrond als onderzoeker weet hij zich elk onderwerp eigen te maken. Wanneer je Rudy als dagvoorzitter boekt krijg je er een uitgebreide voorbereiding bij. Hij leest zich niet alleen in, maar organiseert tevens een voorgesprek met alle sprekers en panelleden.

Rudy van Belkom Lezing: Wat jongeren ons leren over nieuwe technologieën

Jongeren van nu zijn verwend, slecht geïnformeerd, verslaafd aan hun telefoon en geobsedeerd door selfies. Althans, dat is het beeld dat sommige volwassenen van jongeren hebben. Maar kloppen deze aannames wel? Rudy van Belkom deed jarenlang onderzoek naar de mogelijke invloed van technologie op de toekomst van de democratie. Uit zijn onderzoek blijkt dat jongeren veel bewuster omgaan met informatietechnologieën dan vaak wordt gedacht. Zo zijn ze veel beter dan hun ouders in staat om nepnieuws te herkennen en nemen ze niet alles klakkeloos over wat ze horen of lezen. In zijn lezing gaat Van Belkom dieper in op zijn onderzoek en laat hij zien wat we van jongeren kunnen leren als het aankomt op het gebruik van nieuwe technologieën.

Rudy van Belkom Lezing: De Toekomst van AI

Artificiële intelligentie (AI) lijkt een van de meest besproken, maar misschien wel minst begrepen technologieën van dit moment. Op welke wijze gaat AI zich in de toekomst ontwikkelen? Wat is de mogelijke impact van AI op onze samenleving? En welke toekomst willen we eigenlijk met AI? Van Belkom heeft een eigenzinnige kijk op de toekomst van AI en zijn opiniestukken verschijnen onder andere in Trouw. Eerder publiceerde hij een boek over ethiek in het ontwerpproces: ‘AI heeft geen stekker meer’. Het boek geeft ontwikkelaars, beleidsmakers, filosofen en eigenlijk iedereen met interesse in AI handvatten om ethiek te integreren in het ontwerpproces van AI. Daarnaast ontwikkelde hij een ethisch ontwerpspel voor AI dat, geïnspireerd door het scrumproces, kan worden gebruikt om de discussie over ethiek beter te stroomlijnen

Rudy van Belkom Lezing: Het internet in 2050

Verschillende experts zijn het erover eens: het internet is toe aan een upgrade. Maar het is nog niet zo eenvoudig om een democratisch internet te realiseren. De vraag is namelijk waar we onze aandacht op moeten focussen. De enorme macht van Big Tech en de beperkte concurrentiemogelijkheden? Het data-rovende en polariserende ontwerp van de platforms als gevolg van de perverse verdienmodellen? Of de beperkte kennis en kunde van gebruikers die zich te eenvoudig laten misleiden en verleiden? In een interactieve lezing schets Rudy van Belkom de contouren voor een nieuw internet: open, toegankelijk en democratisch.

Zonder wrijving geen glans
...
Rudy hield vorige week tijdens de Summit: Technologie in het Onderwijs georganiseerd door CELTH in samenwerking met Reiswerk en de NTG Alliantie een inleiding over AI. Zijn verhaal gaf de talrijke aanwezigen een goede doorkijk op de toekomst met bijzondere aandacht voor LTH context. Zijn bijdrage daagde alle aanwezigen uit om met het vraagstuk van wat en hoe technologie relevant te maken in het beroepsonderwijs.
Guido Aerts, Programma Manager, Breda University
...
Ik heb Rudy ingeschakeld als spreker voor de opening van onze nieuwe vestiging van Building Heroes in Breda. Ik was op zoek naar een prikkelende spreker die mensen kon enthousiasmeren voor de toekomst. Rudy overtrof hierin al mijn verwachtingen. Met zijn inspirerende verhaal weet Rudy mensen niet alleen te boeien, maar maakt hij ook echt impact. Geen standaard plaatjes en praatjes over drones en robots, maar een inhoudelijk onderbouwd verhaal dat je aan het denken zet. Dit maakt Rudy een unieke spreker.
Willem Molengraaf, Managing Partner, Building Heroes
...
De buitenruimte verandert door de opkomst van nieuwe technologie. Daarom is het belangrijk dat de dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag de vaardigheid ontwikkelt om na te kunnen denken hoe de toekomstige buitenruimte vorm kan krijgen. Als aftrap van deze opgave hebben wij Rudy gevraagd om ons mee te nemen in de wereld achter kunstmatige intelligentie. Juist zijn vermogen om op een toegankelijke manier een inspirerend gesprek met de groep aan te gaan was voor ons een meerwaarde.
Martijn Peltenburg, Beleidsadviseur Digitale Buitenruimte, Gemeente Den Haag
...
Rudy van Belkom heeft in de afgelopen jaren voor EURIB diverse masterclasses verzorgd, onder meer in het EURIB-programma ‘Master of Science in Brand, Design en Reputation Management’ en in de opleiding 'Building Strong Brands'. Daarbij blijkt steeds weer dat Rudy geen traditionele denker is. Hij weet zijn analytisch vermogen te combineren met creativiteit. Met behulp van veel praktijkvoorbeelden is hij in staat om mensen een andere kijk op dingen te geven. Dit maakt dat hij lastig in een 'hokje' te plaatsen is, maar dat is tevens zijn kracht. Door zijn energieke houding en heldere presentatie is hij een gewaardeerd spreker. Rudy is punctueel, betrouwbaar en houdt zich aan zijn afspraken.
Rik Riezebos, Algemeen directeur, EURIB
...
As an ambassador for the Dutch Design Week I approached Rudy to join the politics talk as part of the 'Good Design for a Bad World' series. Rudy is a visionary thinker and has a unique view of the future of democracy and the role that design can play in it. He has a lot of knowledge, switches quickly and knows how to make complex matters understandable to the public. That makes him a great speaker and panel member.
Marcus Fairs, Founder and editor-in-chief, Dezeen
...
Rudy heeft voor de werkgroep digitale transformatie van het Executive Gobal Network (EGN( de workshop ‘ toekomstbeelden met Artificial intelligence’ verzorgd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zijn presentatie was helder en uitdagend, ook voor de deelnemers met ruime ervaring op het gebied van digitalisering. Hij was ook uitstekend in staat om ons tijdens de discussie in een kleine groep te prikkelen tot een beeld over de toekomst. De feedback van de deelnemers was zeer positief.
Marieke van Putten, Senior Innovation Manager, Ministerie van Binnenlandse Zaken
...
Tijdens onze Technologie & Innovatie bijeenkomst Evides futureproof was Rudy de keynote speaker. Rudy nam de meer dan honderd aanwezigen in een inspirerende presentatie mee in de kunst van het vooruitkijken. Hierbij lag focus vooral ook op de sociale aspecten van de technologische ontwikkelingen. Niet zozeer het voorspellen van technologische innovaties, maar het voorstellen van een toekomst mét die technologische innovaties. Het verhaal van Rudy werd door de aanwezigen gezien als een waardevolle bijdrage aan de Technologie & Innovatie bijeenkomst.
Dirk Mathijssen, Programma Manager, Evides

Advies nodig of een spreker boeken? Wij helpen je graag!

Neem vrijblijvend contact op met een van onze verbinders.