Sprekershuys logo

Vakgebied

Technologie
Duurzaamheid
Politiek
Artificiële Intelligentie
(sociale) Innovatie
Gedragsverandering
Technologie & ICT
Verkiezingen

Thema's

Mens & Maatschappij
Impact van corona
Wetenschap
Strategie
Innovatie & Trends
Creativiteit & Inspiratie
Bestuur, Beleid & Politiek
Verandermanagement

In te huren als

Kracht van deze spreker

Toekomstonderzoeker
Transitie ontwerper

Talen

Nederlands
Engels

Tarief

Op aanvraag

Biografie

Biografie

Rudy van Belkom is onderzoeker en ontwerper van verandering. Zijn concept voor een nieuw politiek kiesstelsel (Het Nieuwe Kiezen) werd genomineerd voor een internationale design award (‘The Index Project’) en werd tentoongesteld in Design Museum Holon in Israël (‘State of Extremes’). De Kieswijzer die hij samen met De Persgroep ontwikkelde werd tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 door meer dan 1,2 miljoen Nederlanders gebruikt. Het was wereldwijd de eerste stemhulp zonder stellingen, maar met genuanceerde antwoordmogelijkheden per thema. De rode draad in zijn werk is de overtuiging dat alles om ons heen ooit is ontworpen en daarom ook opnieuw ontworpen kan worden. Niet alleen de tafels en stoelen, maar ook de maatschappelijke structuren en systemen. Hij gelooft dat 'slecht gedrag' uiteindelijk wordt veroorzaakt door een slecht systeem, niet door slechte mensen. En aangezien mensen vaak de voorkeur geven aan gemak boven verandering, is het zijn missie om het voor mensen gemakkelijker te maken om te veranderen.

Hij is van mening dat de toekomst iets is dat we samen kunnen vormgeven, in plaats van iets dat ons overkomt. Ook als het over disruptieve technologieën gaat. Namens Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) onderzoekt hij de impact van technologieën op onze samenleving. De hamvraag van zijn onderzoek is altijd: welke toekomst willen we? We moeten onszelf volgens hem gaan afvragen voor welk doel we technologie willen inzetten, in plaats van het als doel op zichzelf te zien. Hoe kunnen we met behulp van technologie een betere wereld creëren? En wat is een betere wereld precies? Van Belkom heeft een eigenzinnige kijk op de toekomst van technologie en zijn opiniestukken verschijnen onder andere in Trouw. Eerder onderzocht hij de impact van artificiële intelligentie (AI) op de toekomst van besluitvorming.

Hij zet zijn ervaring in om organisaties te ondersteunen bij transities die nodig zijn voor een betere toekomst. Samen onderzoekt hij welke toekomst gewenst is, welke strategie voor deze toekomst nodig is en hoe er intern draagvlak gecreëerd kan worden voor deze verandering.


Boek Rudy van Belkom bij het Sprekershuys!

Rudy van Belkom is te boeken als spreker bij het Sprekershuys en is expert op het gebied van mens & maatschappij, impact van corona, strategie en innovatie & trends. Op deze pagina vind je onder de kop ‘Sessies’ meer informatie over de verschillende mogelijkheden.


Spreker Rudy van Belkom boeken voor jouw evenement? Neem hier contact met ons op!

Lees meer
Zonder wrijving geen glans
Thumbnail rudy van belkom
Suzanne

Advies
nodig?

De juiste spreker boeken of invulling van je event kiezen kan een uitdaging zijn. Hierover denken we graag persoonlijk met je mee. Neem vrijblijvend contact op voor advies, óók als je nog in de oriënterende fase zit.

Contact opnemen

Nieuws

Bekijk meer