In de huidige samenleving worden we constant overspoeld met prikkels. We leven in een wereld die steeds sneller gaat, waar de informatie die we ontvangen als een waterval op ons afkomt. Mark Tigchelaar, schrijver van het boek 'Focus aan/uit', bespreekt hoe we hiermee om moeten gaan, zowel op persoonlijk als op organisatorisch niveau. Het begint bij jezelf, zegt hij, maar organisaties en overheden hebben een cruciale verantwoordelijkheid in het faciliteren van focus. Zo pleit Mark bijvoorbeeld voor de regulering van social media voor jongeren, vergelijkbaar met de regels voor alcohol en sigaretten.
Voor organisaties ligt de verantwoordelijkheid in het ondersteunen van hun medewerkers bij het behouden van focus. Mark maakt de vergelijking tussen een kenniswerker zonder focus en een schilder zonder verf. Als je als organisatie geen ruimte biedt voor ongestoord werk, dan kan het eindresultaat simpelweg niet de kwaliteit leveren die gewenst is. Organisaties zouden als het ware de juiste tools en de ruimte moeten creëren zodat hun medewerkers ongestoord kunnen werken, iets wat essentieel is voor succes in een wereld die steeds sneller draait.
In zijn werk maakt Mark gebruik van zijn achtergrond in cognitieve neuropsychologie, met een focus op het onderwerp afleiding. Hij heeft meer dan twintig jaar ervaring in het onderzoeken van hoe je meer uit je hersenen kunt halen, door stress en werkdruk effectief aan te pakken. Zijn aanpak is wetenschappelijk onderbouwd en vertaalt zich naar concrete oplossingen voor de praktijk. In plaats van lange, theoretische presentaties, kiest hij voor een interactieve benadering, waarin humor en praktische voorbeelden centraal staan. Dit maakt het mogelijk om complexe ideeën toegankelijk te maken voor een breed publiek.
De boodschap van Mark is duidelijk: om productief en gezond te blijven in een snel veranderende wereld, moeten we leren hoe we onze focus behouden. Dit geldt zowel voor het individu als voor organisaties en overheden. Als we in staat zijn om onze aandacht goed te sturen en onze werkomgeving dienovereenkomstig aan te passen, kunnen we niet alleen onze productiviteit verhogen, maar ook ons welzijn verbeteren. Het is een uitdagend maar noodzakelijk proces, waarin zowel persoonlijke verantwoordelijkheid als collectieve actie een belangrijke rol spelen.