Deel dit artikel...

5 tips om efficiënter te werken dankzij de schrijfkunsten van ChatGPT

Daniëlle van der Schoot

Daniëlle van der Schoot

...10 minuten leestijd

Een menselijke vinger die bijna een robot vinger aanraakt

Je hebt het op sociale media ongetwijfeld voorbij zien komen: de taalkunsten van ChatGPT. Deze geavanceerde chatbot kan lezen en schrijven als mensen, discussiëren, rijmen en zelfs programmeren. Maar hoe kan jij het toepassen in je dagelijkse werk? In dit artikel geeft spreker en technologie-kenner Remy Gieling vijf concrete tips om efficiënter te werken met tekstgenerator ChatGPT. Meer sprekers over AI en ChatGPT.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een geavanceerde chatbot die is ontwikkeld door de Amerikaanse organisatie OpenAI. Het is gebaseerd op een vorm van kunstmatige intelligentie die heeft leren lezen en schrijven zoals mensen dat doen.

De kracht van ChatGPT is de diversiteit aan vragen waarop het kan reageren. Het kan liedjes in de stijl van Bob Dylan schrijven, liefdesbrieven genereren, onderhandelen over energiecontracten, excuses verzinnen waarom je te laat bij een meeting was, niet-bestaande bijbel-passages verzinnen, afwijkingen in financiële cijfers analyseren, artikelen samenvatten en zelfs hele boeken mede-schrijven.

Voor wie is ChatGPT relevant?

Iedereen schrijft in zijn of haar dagelijks leven. E-mails, evaluaties, notules, recensies, blogs, artikelen, opiniestukken, rapporten en ga zo maar door. ChatGPT en soortgelijke systemen die worden ontwikkeld gaan jou helpen om tijd te besparen en beter resultaat op te leveren.

Je moet taalsystemen zoals ChatGPT niet zien als vervanger van je eigen werk of dat van tekstschrijvers, maar een handige co-piloot die je helpt om creatiever en efficiënter te zijn in je werk.

Teksten schrijven met ChatGPT

Hoe werkt ChatGPT? Hier volgen enkele voorbeelden hoe ChatGPT jou kan helpen efficiënter te werken:

1. Inspiratie voor blogs en artikelen

Een eenvoudige taak waar je ChatGPT voor kan gebruiken, is het helpen bij het schrijven van teksten. Het verzint bijvoorbeeld pakkende koptitels, deelvragen, tegenargumenten en schrijft zelfs hele stukken voor je - maar pas op - het heeft zijn beperkingen die verderop in dit artikel worden beschreven.

Vraag voor het schrijven van een blog of artikel bijvoorbeeld:

  • Bedenk tien SEO-titels voor een blog over duurzaamheid
  • Geef de hoofdstuk-indeling voor een artikel over reizen in Zuid-Afrika
    • Welke informatie zou je geven bij hoofdstuk 1?
  • Schrijf een opiniestuk in 5 alinea’s waarin je de uitbreiding van luchthaven Schiphol verdedigt
    • Geef nu 5 argumenten waarom het uitbreiden van de luchthaven geen goed idee is.

Het leuke aan ChatGPT is, dat je kunt reageren op de antwoorden die het taalmodel geeft. Je kan vragen om het te herschrijven, om het simpeler te maken, meer complex, om extra informatie te geven, om het in te korten, maar ook om extra informatie mee te nemen of juist informatie weg te laten.

De standaard antwoorden die ChatGPT geeft zijn doorgaans niet zo spannend, juist door door te vragen komt het systeem met verrassende antwoorden en passages.

Let op: SEO-experts verwachten dat Google onder het oppervlak al in de gaten houdt of teksten zijn geschreven met behulp van algoritmes. De zoekmachine zou voornemens zijn om volledige AI-teksten te ‘straffen’, waardoor jouw website lager wordt geïndexeerd. Neem dus niet klakkeloos teksten over, maar gebruik het ter inspiratie.

Google en SEO-experts over ChatGPT


2. Samenvatten van droge rapporten

Grote kans dat je in je werk rapporten van collega’s of partners moet lezen, waar moeilijk doorheen te komen is. Je kunt de tekst plakken in ChatGPT en het taal-algoritme vragen de tekst samen te vatten of in simpele taal uit te leggen. Ook complexe begrippen zoals ‘quantum computing’ kan het systeem in jip-en-janneke-taal uitleggen.

Vraag bijvoorbeeld:

  • Kan je de bovenstaande tekst samenvatten in 2 alinea’s?
    • Kan je het verder versimpelen?
  • Kan je de bovenstaande tekst uitleggen alsof je het vertelt aan een kind uit groep 8?

3. Gepersonaliseerde klantenservice

Je kunt ChatGPT gebruiken om persoonlijke berichten te schrijven aan klanten, zonder dat je zelf iedere keer alinea’s aan het volpennen bent. Hoe meer details je over iemand weet, bijvoorbeeld vanuit je CRM-systeem, op sociale media of omdat je een goede relatie hebt, hoe persoonlijker de berichten van ChatGPT worden.

Vraag bijvoorbeeld:

  • Bedank Janneke voor haar vraag over de levertijden van de teddybeer en wens haar veel plezier met de verjaardag van haar dochter Vlinder. Schrijf het vrolijk op met een grapje erin.

4. Referenties en evaluaties

  • Schrijf een brief naar de ouderraad van de school van mijn zoon Piet waarin staat dat ze het afgelopen jaar geweldig werk hebben geleverd bij de opening van het nieuwe schoolgebouw en bedank ze voor het harde werk.
  • Schrijf in 4 alinea's een evaluatie voor mijn collega Willeke die marketing manager is van DeBesteSchoenenWinkel waarin staat dat ze attent is, oplettend, oog voor detail heeft, oprechte aandacht heeft voor collega’s, leergierig is en iedere maandag lekkere koekjes meeneemt naar werk.
Referenties en evaluaties

5. Automatiseer repetitieve taken

Ook voor programmeurs gaan deze taalmodellen veel tijdswinst opleveren. Microsoft schat dat AI-assistenten voor programmeurs, zoals Github CoPilot of Amazon CodeWhisperer tot 30% tijdswinst kunnen opleveren.

Is ChatGPT ook in het Nederlands beschikbaar?

Ja, ChatGPT antwoord ook in het Nederlands, wanneer je een Nederlandstalige opdracht geeft. Je moet misschien wel een nieuw chatvenster openen, wanneer je eenmaal in het Engels bent begonnen met chatten, kan je niet zomaar van taal wisselen.

Beperkingen van ChatGPT

Hoewel de technologie achter ChatGPT zeer indrukwekkend is en de chatbot regelmatig angstvallig accurate reacties geeft, heeft het ook zijn beperkingen. Zo is de chatbot getraind met data dat het op het internet vond tot en met 2021. Recente ontwikkelingen heeft ChatGPT geen weet van. Vraag bijvoorbeeld: “Wie is de huidige president van Amerika?” en het weet het antwoord niet met zekerheid te zeggen.

Daarnaast haalt het taalmodel feit en fictie regelmatig door elkaar. Kenners noemen dit ‘hallucinaties’. Dit komt omdat het systeem geen weet heeft wat het schrijft, onder de motorkap is het slechts een wiskundig model dat voorspelt welke woorden mensen verwachten te zien, op basis van wat het eerder is tegengekomen op het internet. Vraag bijvoorbeeld naar ‘wat is zwaarder, een kilo veren of een kilo staal’ en het stelt ‘een kilo veren is lichter dan een kilo staal’.

Tot slot geeft het systeem geen broninformatie op basis waarvan het tot bepaalde conclusies komt. Je zult de antwoorden die het geeft dus altijd handmatig moeten nagaan op feitelijkheden.

Beperkingen van ChatGPT

Hoe weet ik of tekst is geschreven met behulp van een algoritme?

Er zijn verschillende methodes die verklappen of een tekst geschreven is met behulp van een algoritme. Zo kan je deze tool van het Franse bedrijf HuggingFace gebruiken, die voorspelt of teksten AI-gegenereerd zijn. Je kan daarnaast letten op een iets wat droge, zakelijke stijl en herhalend gebruik van specifieke woorden. Daarnaast verwijzen deze algoritmes zoals gezegd zelden naar bronnen, wat ook een indicatie kan zijn.

Tip: Een methode om de teksten van ChatGPT minder saai te maken, is om het taalmodel te vragen ‘Maak de tekst wat spannender’ of ‘herschrijf de alinea met meer humor’.

ChatGPT alternatieven

ChatGPT is op dit moment gratis beschikbaar omdat het in de onderzoeksfase is. Mogelijk dat ontwikkelaar OpenAI besluit om op termijn deze demonstratieversie offline te halen. Dan is het goed om te weten welke alternatieven er zijn. Bekende internationale tekstgeneratoren zijn Jasper.ai, Copy.ai en Copymatic.ai. Deze systemen hebben vaak een gratis proefperiode, waarna je een abonnement afsluit.

De eerder genoemde systemen zijn wel voornamelijk geschikt voor Engelstalige kopij. Gelukkig is ook een lokaal alternatief: de Nederlandse startup Schrijven.ai heeft haar systeem specifiek getraind op de Nederlandse taal en werkt verrassend goed.

Is ChatGPT gratis?

ChatGPT is voorlopig nog in de ontwikkelfase en is daarom gratis beschikbaar voor iedereen die een account aanmaakt. OpenAI gebruikt de feedback die gebruikers geven om het systeem te verbeteren. Achter de schermen heeft ChatGPT veel (kostbare) rekenkracht nodig om zijn werk te kunnen doen. Directeur Sam Altman heeft daarom al aangegeven het systeem niet eeuwig gratis zal zijn. Wees er dus snel bij!

Waar gaan deze ontwikkelingen naartoe?

Het komende jaar gaan we veel horen rondom generatieve AI. Meer bedrijven zullen geavanceerde taalmodellen zoals ChatGPT uitrollen en verwerken in bestaande tools zoals Google Docs, Microsoft Word, Excel en vele anderen. Notitie-app Notion heeft al een AI-assistent ingebouwd.

Op den duur zal de technologie ook in andere gangbare applicaties komen. Zo kan je in de toekomst aan de Albert Heijn-app vragen ‘verzin 3 gerechten met spinazie, avocado en truffel’ en hij verzint wat je gaat eten en bestelt de benodigde boodschappen.

Conclusie

Het is belangrijk om je te verdiepen in de mogelijkheden van tekstgeneratoren zoals ChatGPT. Je kunt hierdoor creatiever, slimmer en efficiënter werken, waardoor je meer tijd over hebt voor andere zaken. Doe je dit niet, dan doet je concurrent het wel. Onthoud het bekende gezegde: AI gaat accountants niet vervangen, maar het gaat wel accountants vervangen die niet met AI werken. Blijf je interesseren in de mogelijkheden en experimenteer met nieuwe tools, om jezelf en je bedrijf relevant te houden in de economie van morgen.

📻 Enthousiast geworden? Luister ook de podcast Baanbrekende Businessmodellen van BNR Nieuwsradio waarin Remy verder praat over de verdienmodellen achter generatieve AI.

💡 Meer weten of persoonlijk advies? Boek Remy Gieling voor een lezing over de impact van kunstmatige intelligentie op banen en bedrijven én wat ChatGPT voor jou kan betekenen of bekijk alle sprekers op het thema technologie en innovatie.

Over de auteur

Remy Gieling AI-expert

Remy Gieling is presentator bij o.a. RTLZ en spreker over disruptieve technologie. Als oprichter van ai.nl maakt hij complexe materie toegankelijk en neemt ondernemers en leiders mee naar technologie-hubs als Silicon Valley om verandering uit eigen hand te ervaren. Speciaal over generatieve AI en AI Copywriting heeft hij een nieuwsbrief op copyaiwriting.com.

Terug naar overzicht

Laatst gewijzigd 1 juni, 12:25
Deel dit artikel...