Spreker & dagvoorzitter
Spreker Haroon Ali is freelance journalist voor onder meer de Volkskrant en heeft een wekelijkse column in het Noordhollands Dagblad. Hij is auteur van twee non-fictieboeken en commentator voor radio, tv en podcasts. Daarnaast is Haroon een veelgevraagde spreker, die gevoelige thema’s aankaart via persoonlijke verhalen. Deze kosmopoliete Amsterdammer stelt zichzelf vaak voor als Pakistaans-Nederlandse homoseksuele ex-moslim, omdat mensen vaak vragen waar hij nou écht vandaan komt – en hij die vraag het liefst met wat humor beantwoordt. Maar hij wil er ook mee benadrukken dat ieder mens een waaier aan identiteiten met zich meedraagt. Haroon Ali is te boeken als spreker, dagvoorzitter, interviewer, debat- en gespreksleider, presentator en panellid bij het Sprekershuys.
Als maatschappelijk betrokken duider schuift hij geregeld aan bij Spraakmakers op NPO Radio1 en bij andere talkshows en podcasts. Hij wordt ook gevraagd als panellid bij debatavonden, als auteur geïnterviewd over zijn werk, en draagt daar ook uit voor bij literaire bijeenkomsten. Haroon is daarnaast een ervaren interviewer en moderator, die graag met uiteenlopende mensen in gesprek gaat.
Het was voor Haroon niet makkelijk om op te groeien in een gezin met een Pakistaanse vader en Nederlandse moeder en in een islamitisch gezin te ontdekken dat hij op jongens valt. Over die botsende identiteiten schreef hij zijn eerste boek, Half (2020). Voor dat boek reisde hij ook twee maanden door Pakistan en zag zijn vaderland met nieuwe ogen.
Eind 2023 verscheen zijn tweede boek Spectrum, waarmee hij de Nederlandse regenbooggemeenschap in kaart brengt; wat bindt al die identiteiten en welke kwesties verdelen ons? Voor dit boek interviewde hij tientallen queer activisten. Spectrum stond op de longlist voor de Brusseprijs, voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek, en werd ook genomineerd voor Regenboogboek van het Jaar.
In 2022 maakte Haroon de veelbesproken tv-documentaire 'Het M-woord', over homoseksualiteit en homofobie binnen islamitische gemeenschappen, waarmee hij een Tegel won, de belangrijkste journalistieke prijs. Ook maakte hij samen met Yora Rienstra drie seizoenen van de podcast Opgewonden, over seksualiteit in alle vormen en maten.
Haroons inzet voor de regenbooggemeenschap werd ook erkend door lhbtiq-organisatie COC, die hem in 2021 de Bob Angelo Ster van de Toekomst uitreikte. Ook kreeg hij in 2023 de Rising Star Award bij de eerste Pan Asian Awards. In 2024 werd Haroon benoemd tot de nieuwe ambassadeur van Pride Amsterdam en had hij de eer om de jaarlijkse Mosse-lezing te verzorgen.
Haroon wil vooroordelen uitdagen, maar probeert dit altijd op persoonlijke en verbindende wijze te doen – en als het even kan met een glimlach. Hij wil bubbels doorbreken, staat open voor iedere gesprekspartner, en is ervan overtuigd dat we het meeste kunnen leren van mensen die anders denken en doen dan wij zelf.
Hij heeft een brede interesse, maar de thema’s waar hij het meeste warm voor loopt en waar hij ook een nuttige bijdrage aan probeert te leveren, zijn:
Haroon Ali is te boeken als spreker, dagvoorzitter, interviewer, debat- en gespreksleider, presentator en panellid bij het Sprekershuys. Hij spreekt over de volgende thema's: communicatie & media, creativiteit & inspiratie, diversiteit & inclusie, mens & maatschappij, persoonlijke ontwikkeling en verandermanagement.
Spreker en dagvoorzitter Haroon Ali inhuren voor jouw evenement? Neem hier contact met ons op!
Media, Inspiratie, Persoonlijke ontwikkeling, Inclusie, Diversiteit, Verandermanagement, Creativiteit, Maatschappij
€2500
In deze lezing vertelt Haroon Ali hoe zijn eigen coming-out en persoonlijke zoektocht verliepen, als Pakistaans-Nederlandse, homoseksuele ex-moslim. Hij bespreekt hoe veel mensen zich 'anders' voelen en worstelen met de normen die worden opgelegd, maar hoe zinvol zijn alle nieuwe labels en identiteiten die in deze tijd opduiken? Hij ontleedt ook de meest gehoorde aannames en vooroordelen over de regenbooggemeenschap en legt uit wanneer die schadelijk kunnen zijn. Tot slot geeft hij organisaties mee hoe ze kunnen werken aan diversiteit en inclusiviteit en hoe collega's kunnen leren van elkaars verschillen.
Haroon geeft altijd een persoonlijke en bevlogen lezing, en vermijdt daarbij afstandelijk of geforceerd managementjargon. Zijn lezingen duren gemiddeld 45 minuten en zitten vol interactieve elementen en beeldmateriaal om de aandacht vast te houden. Daarna is er altijd ruimte voor vragen en opmerkingen, omdat deze thema's veel losmaken bij deelnemers. De discussie achteraf is vaak het interessantst. Haroon probeert geen denkwijzen op te leggen, maar wil mensen prikkelen tot nadenken. Hij gebruikt hierbij ook humor om de sfeer goed te houden, en zoekt altijd naar verbinding met zijn uiteenlopende publiek.
Deze lezing is voor allerlei groepsgroottes te geven.
Haroon Ali
Neem vrijblijvend contact op met een van onze verbinders.