Janneke Jager als spreker inhuren

Janneke Jager als spreker inhuren

Cabaretière

Grappig, eigenzinnig, gedurfd. Ook als podiumbeest weet ze de gevoelige snaar te raken – LEVEN! Magazine Utrecht”

– LEVEN! Magazine

Biografie

Tussen babyboomers en millennialmonsters 
Een cabareteske lezing door Janneke Jager

Maandagochtend, 8.00 uur in de kantoortuin. De grijzende babyboomer sluipt in zijn beige pantalon zijn domein binnen, op zoek naar een plek om zijn macht te laten gelden. Vol zelfverzekerde routine begint hij met het afzetten van zijn territorium. Een versleten broodtrommel, een thermoskan en een appel krijgen hun vaste plek op zijn bureau. Een vaalbruine aktetas met onbestemde documenten wordt gestald aan zijn in loafers gestoken voeten. De computer gaat aan, waar hij straks dicht opgeplakt met opgetrokken neus, gekromde rug en open mond dicht zijn dag zal slijten.

Rond half 10 wordt plots zijn rust verstoord: er komt een nieuw mannetje zijn gebied binnen. Een jonkie nog. Met, tot zijn ontsteltenis, op zijn hoofd een pet, onder zijn arm een laptop en in zijn handen een plastic bakje met ondefinieerbaar voedsel. ´Quinoasalade, ouwe´, grijnst de jongen al kauwgomkauwend.  Hij heeft erover gehoord, deze soort. Millennials heten ze, en veroveren langzaam grond, op hun skateboards en badslippers. De Babyboomer rilt een beetje bij de gedachte dat hij straks óók buiten moet vergaderen en dat zijn wekelijkse slagroomtaart zal worden vervangen door glutenvrij notenbrood…Vroeger was echt alles beter.

In deze lezing schetst cabaretière Janneke Jager een hilarisch beeld van verschillende generaties op de werkvloer. Aan de ene kant de Babyboomers, met hun geloof in het poldermodel en eindeloze vergadercultuur. De ´oudere witte man´ die maar amper het digitale tijdperk kan bij bijbenen en hecht aan tradities en zekerheden. Aan de andere kant de Millennials, de generatie die zich snel verveelt, door het leven zapt en vertrouwd is met een 24-uurs informatiemaatschappij. Maar ook de verantwoordelijkheid bij ouders of overheid laat. En daar tussenin? Generatie ´Nix´, de ´verloren´ of ´patat´-generatie. Precies, Janneke dus. De aangewezen persoon om de verschillen op pijnlijke wijze bloot te leggen…

Wie?

De roots van Janneke Jager liggen in Groningen. Met een brutale blik bekijkt ze de wereld en vertelt of zingt hierover met een ontluisterende opmerkzaamheid. Inmiddels heeft ze al flink wat jaren geleden de Noordelijke klei van haar roze laarsjes geschud en timmert ze aan de weg in cabaretland. Dit doet ze vanuit haar thuisstad Utrecht, waar het begon met de publieksprijs van het Utrechts Cabaretfestival (2013). Janneke stond in de kwartfinale van het Leids Cabaretfestival (2015) en rondde in 2017 de Playground for Professionals af aan de Koningstheateracademie in Den Bosch. Ze maakt ‘entertainment met een rauw randje’, waarin ze uitdaagt om na te denken over oude patronen en geijkte paden. Brutaal en ontwapenend. Wervelend en gretig, volgens Jacques d’Ancona in het Dagblad van het Noorden. Maar altijd met de wens om te raken.

Behalve bovenstaande lezing, maakt Janneke op verzoek ook maatwerk-comedy intermezzo´s of presenteert uw bijeenkomst. Janneke studeerde Engels aan de Universiteit Leiden en is daardoor perfect in staat om een evenement in deze taal te hosten.

Reacties opdrachtgevers

“We hebben het plezier gehad om Janneke inmiddels drie keer als gastvrouw te mogen ontvangen tijdens ons TEDx event. Ondanks de korte voorbereidingstijd, slaagde Janneke er in om de events vol enthousiasme en humor in het Engels aan elkaar te praten. Voor ons was Janneke de perfecte persoon om tussen de sprekers door het energiepijl in de zaal hoog te houden.”
– Ole Lagatie, Johnson & Johnson Farmaceutical, België

“Janneke verzorgde een muzikaal intermezzo tijdens het symposium van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten in de Jaarbeurs. Voor een kleine 300diëtisten zong ze met haar ukelele twee keer een liedje ingeleid door cabaret. In ons geval een geinig stukje over imago en een kritisch liedje over detoxen. Zeker toegespitst en een tikje controversieel. Janneke is een welkome afwisseling op een programma vol kennisoverdracht. Terwijl de tafelgasten op het podium bleven zitten, nam Janneke bescheiden en zonder al teveel poespas haar plek op het podium met haar ukelele.” 
– Anja Evers, directeur Nederlandse Vereniging van Diëtisten

“Om de befaamde after lunch-dip te voorkomen, vroegen we Janneke een intermezzo te verzorgen op ons symposium: het werd een hilarisch kwartiertje vol verhalen over zelfhulpboeken en yoga-ervaringen in een ashram. Met haar ukelele en haiku’s zorgde Janneke voor een luchtige noot in ons programma, waardoor ons publiek met frisse blik de middag inging.” 
– Fernie Maas, Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren

Volledige omschrijving

Profiel

Vakgebied

Cabaret, kleinkunst, liedjes op maat, creatieve teksten

Talen

Nederlands, Engels

Tarief

Op aanvraag

In te huren als

Presentator Performer Spreker

Onderwerpen

Kunst & Cultuur Cabaret & Entertainment

Interview

Wat was je eerste baantje?

Kunstkaarten vouwen en samen met enveloppen in cellofaantjes doen, voor in zo’n kaarten-molen in een galerie waar mijn moeder werkte. Tien cent per stuk…en een hoop ‘paper cuts’ in mijn vingers, van die scherpe papierrandjes!

Wat is je hoogtepunt in je carriere?

Spelen voor 400 man in de Leidse Schouwburg.

Hoe ziet je vakgebied eruit over 10 jaar?

Cabaret, cabaret, cabaret. En… misschien wel dat optreden in Carré!

Voor wie heb je grote bewondering?

Barbra Streisand.

Wat weet niemand van je?

Dat ik met gemak mijn been in m’n nek kan leggen. Je hebt er niks aan, ik hoef er ook niks voor te doen (of laten), dus wat moet je er mee…Wie weet prop ik het ooit nog eens in een voorstelling.

Twitter