1. ...
    Meer dan 1050 referenties
  2. ...
    Altijd de perfecte match
  3. ...
    Offerte binnen 24 uur
  4. ...
    Creatieve (online) concepten

Spreker

Natascha van Weezel

Natascha van Weezel (1986) is schrijfster, filmmaker en columnist. Als kleinkind van vier Holocaust overlevenden ging het bij haar thuis vaak over de Tweede Wereldoorlog. Daardoor raakte ze al op jonge leeftijd geïnteresseerd in thema's als racisme, antisemitisme en polarisatie. Sinds een aantal jaren geeft ze dan ook lezingen over bruggen bouwen in een verdeelde samenleving. Ook geeft ze workshops over maatschappelijke thema's als uitsluiting, complottheorieën en de Holocaust. De belangrijkste vraag is altijd: hoe kunnen we leren van het verleden? En wat kan ieder individu daaraan bijdragen? Natascha van Weezel is te boeken als spreker en interviewer bij het Sprekershuys.

...Natascha van Weezel

Over Natascha van Weezel

Natascha van Weezel is geboren in 1986. Al zo lang als ze zich kan herinneren speelt de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in haar leven. Dat is niet zo gek: ze is de kleindochter van vier Joodse Holocaustoverlevenden. In haar familie werd er, anders dan in de meeste families, wél gepraat over hun oorlogservaringen. 


Jarenlang wilde Natascha er weinig mee te maken hebben, totdat ze op haar 16e een bezoek bracht aan voormalig concentratiekamp Auschwitz. Op dat moment veranderde haar leven. Ze besefte daar namelijk dat de Holocaust niet alleen verschrikkelijk was, maar dat concentratiekampen met gaskamers niet zomaar uit de lucht kwamen vallen. Er gingen verschillende stappen aan vooraf, zoals propaganda, racisme en uitsluiting. Stappen die ook vandaag de dag nog voorkomen in onze samenleving. Ze bedacht dat als er één les te trekken viel uit de verschrikkingen van de jaren ’40-45, die moest zijn dat dit nóóit meer mocht gebeuren. Niet alleen met Joden, maar met niemand. En dat we onze huidige verworven vrijheden niet als valzelfsprekend gezien mogen worden. Een democratie heeft voortdurend onderhoud nodig, en daar moet de hele maatschappij bij helpen. 

 


Bezigheden & TV programma's

Een aantal jaar na deze ontdekking studeerde Natascha af als scenarioschrijver aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Niet veel later regisseerde ze haar eerste documentaire Elke dag 4 mei (KRO-NCRV, 2014), over kleinkinderen van Holocaustoverlevenden. Een jaar later publiceerde ze over datzelfde onderwerp het boek De Derde Generatie (Uitgeverij Balans, 2015). In de tussentijd ging ze zich meer bezighouden met polarisatie in Nederland. Hoe kon het dat verschillende groepen of mensen met andere meningen lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan? Ze deed hier ervaring mee op bij het project Leer Je Buren Kennen van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam. Natascha gaf lessen over ‘Jodendom’ aan alle klassen van het ROC in Amsterdam. Vaak waren deze lessen veel breder van opzet en gingen ze over racisme en discriminatie in het algemeen. Deze ervaringen vatte ze uiteindelijk samen in het boek Thuis bij de Vijand (Uitgeverij Balans, 2017). Qua film scheef ze het scenario voor Anne Frank het videodagboek, een YouTube serie van Every Media en de Anne Frank Stichting, die overal ter wereld aandacht trok, twee Loavie Awards won en o.a. werd besproken in The New York Times. Ze maakte twee seizoenen van de serie Doorbreek het zwijgen, over intergenerationeel trauma voor War Child en in mei 2023 kwam haar nieuwste documentaire Broertje (EO, 2023) uit, over de familiegeschiedenis van de broers Micha en Harry de Winter. Deze film kreeg prachtige recensies en werd zeer positief ontvangen. 


In de tussentijd ging Natascha zich ook verdiepen in het Israël-Palestina conflict. Ze deed mee aan veel vredesprojecten tussen Israëli’s en Palestijnen. Uiteindelijk resulteerde dit in haar 4-delige televisieserie Natascha’s beloofde land (VPRO, 2018). Hierin gaat ze op de fiets opzoek naar hoop onder Israëlische en Palestijnse jongeren. Meer recent was ze de researcher voor Coen Verbraaks 6-delige televisieserie Het beloofde land (BNNVARA, 2023), over 75 jaar Israël. 

 

Sinds tien jaar is Natascha een veelgevraagd spreker over de onderwerpen: Tweede Wereldoorlog, het Midden-Oostenconflict, herdenkingscultuur, intergenerationeel trauma en polarisatie in Nederland. Mijn opdrachtgevers zijn o.a. Vrijheids Colleges, War Child, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Wageningen 45, Provincie Zeeland, Bibliotheek Heerlen, Nationaal Monument Kamp Vught, Anne Frank Stichting, Partij van de Arbeid, SPUI 25, Protestantse Kerk Nederland, College voor de Rechten van de Mens, Hogeschool van Amsterdam, PAX, ROC van Amsterdam, Gouvernement Limburg, Pakhuis de Zwijger, Debatcentrum De Balie, Debatcentrum Arminius. 

 


Media

Ook in de media spreekt Natascha met enige regelmaat over deze onderwerpen, dus je mag haar inmiddels wel een specialist noemen op dit gebied. Zo trad ze onder andere op bij: Op1, Pauw, Jinek, De Vooravond, M, Tijd voor Max, NOS, Jacobine op Zondag, De Nieuws BV, Met het Oog op Morgen, Langs de Lijn en Omstreken, Dit is de Dag, Onze man in Deventer, Radio 1 Journaal, Spraakmakers, Kunststof en Nooit meer Slapen. Ook schreef ze stukken/gaf ze interviews voor onder meer NRC, Het Parool, De Volkskrant, Trouw, De Nieuwe Revu, De Telegraaf, Nederlands Dagblad, Vrouw, JAN Magazine, Vogue en Knack. 

 

Sinds 2019 is Natascha bovendien vaste columnist voor Het Parool, waar ze elke week een column voor schrijft. Momenteel is ze ook lid van de Adviescommissie Versterken Weerbaarheid Democratische Rechtsorde, die het demissionair kabinet heeft ingesteld om advies te geven over het tegengaan van polarisatie en extremisme in de huidige maatschappij. Ze werkt aan twee nieuwe boeken: de biografie van haar vader, de bekende journalist Max van Weezel, en een reisverhaal over haar grootouders die in 1938 door heel Europa vluchtten. 

 


Onderwerpen

Mochten klanten op zoek zijn naar iemand die vol passie en mét persoonlijke voorbeelden spreekt over onderwerpen als De Tweede Wereldoorlog, herdenkingscultuur, het Midden-Oostenconflict, Polarisatie in Nederland of hieraan gerelateerde onderwerpen, dan is Natascha degene die je zoekt. Ook is ze beschikbaar als dagvoorzitter of debatleider over dergelijke maatschappelijk relevante thema’s

 

Boek Natascha van Weezel bij het Sprekershuys!

Natascha van Weezel is te boeken als spreker, panellid, interviewer en gespreksleider. Zij geeft lezingen over de onderwerpen, kunst & cultuur, onderwijs, zorg, bestuur, beleid & politiek, maatschappij en persoonlijke ontwikkeling. Op deze pagina kun je onder de kop 'Sessies' meer informatie vinden over de verschillende mogelijkheden.


Spreker en interviewer Natascha van Weezel boeken voor jouw evenement? Neem hier contact met ons op!

Daarom kies je voor Sprekershuys

  • ...Ruim 10 jaar ervaring
  • ...Creatieve (online) concepten
  • ...Offerte binnen 24 uur
  • ...Eigen Content Studio
...Vraag offerte aan

Expertise

Herdenkingscultuur, Uitsluiting, Complottheorieën, Oorlog, Holocaust, Schrijven, Film

In te huren als

  • Spreker
  • Interviewer
  • Gespreksleider
  • Panellid

Tariefindicatie

€2000

Sessies

De toekomst van herdenken

Wat betekent het vandaag de dag, om ‘de derde generatie’ na de Holocaust te zijn? 

Natascha van Weezel (1986) is schrijfster, columnist en filmmaker. Zij is de dochter van de bekende (in 2019 overleden) parlementair journalist, radiopresentator en schrijver Max van Weezel en van Annet Bleich, die jarenlang voor de Volkskrant schreef. Natascha is ook de kleindochter van vier Joodse grootouders, die door vlucht en onderduiken de oorlog overleefden. 

Over wat het betekent om een kind te zijn van ‘de derde generatie’, schreef zij in 2015 het aangrijpende boek ‘De derde generatie – kleinkinderen van de Holocaust.” Ook op deze avond begint het verhaal bij de haar bewogen familiegeschiedenis. Dit linkt ze aan de actualiteit. Met name aan de manier waarop het extremen op het politieke spectrum steeds meer aan terrein winnen – met felle confrontaties op publiek terrein als gevolg. 

Natascha vertelt in deze lezing over haar eigen ervaringen als kleinkind van Holocaust overlevenden. Kan zo'n oorlog wel invloed op je hebben, als je het zelf helemaal niet hebt meegemaakt? Ze trekt het verhaal van de Holocaust en haar eigen grootouders echter veel breder. De Tweede Wereldoorlog was helaas bepaald niet de laatste. Ook nu weer woedt er een oorlog op ons continent . Hoe zal het later gaan met de mensen die dat nu meemaken? En wat kunnen wij als samenleving doen om te helpen? 

Ook deelt Natascha haar kennis over wetenschappelijk onderzoek naar inter-generationeel trauma. Wist u bijvoorbeeld dat er onderzoek is gedaan naar de nazaten van herten die rond 9 november 1989 in de buurt waren van de Berlijnse Muur? Ook zeven generaties later reageren de herten schrikachtiger dan hun soortgenoten. 

Ten slotte besteedt Natascha aandacht aan de herdenkingscultuur. De Tweede Wereldoorlog is 'al' 80 jaar geleden. Moeten we het eigenlijk nog wel blijven herdenken? En hoe lang nog? Zo ja: wat is het belang van herdenken? Moeten we nieuwe vormen vinden en ook andere groepen betrekken bij de herdenkingen of helemaal niet? Maar het allerbelangrijkste vraag: welke lessen kunnen we vandaag de dag nog leren van een oorlog die alweer best lang geleden lijkt? 

Deze lezing/workshop is ook erg geschikt voor scholen en bedrijven die het zelf moeilijk vinden om met hun personeel of leerlingen in gesprek te gaan over dergelijke onderwerpen. 

Veerkracht

Op Natascha haar twintigste debuteerde ze met het boek Magere Jaren. Het was een dagboek dat ze bijhield van haar 14e t/m haar 19e. Haar dagboek was anders dan dat van andere meisjes. 

Ze schreef namelijk niet (alleen) over jongens en uitgaan, maar vooral over de eetstoornis waaraan ze leed: anorexia nervosa. 

In deze lezing/workshop vertelt ze het verhaar over haar eetstoornis. Wat ging eraan vooraf? Wat was het moment dat het echt de verkeerde kant opging? En hoe is ze uiteindelijk genezen? Of eigenlijk is een interessantere vraag: kun je wel helemaal genezen van een eetstoornis? 

Wat Natascha al snel leerde was dat je doorzettingsvermogen moet hebben om die ziekte te overwinnen (en ook om het te krijgen trouwens). Jarenlang leefde ze op een kommetje yoghurt en een beetje fruit. Niet omdat ze per se dun wilde zijn - al dacht ze dat wel -, maar vooral omdat ze controle wilde houden. Controle over een wereld die ze doodeng vond. Uiteindelijk belandde Natascha in een kliniek waar ze een half jaar zat opgenomen. En langzaam maar zeker ging het licht weer schijnen.  

Deze workshop/lezing kan Natascha geven aan o.a. zorginstellingen, therapeuten, studenten, schooldirecteuren, verzekeringsmaatschappijen, jeugdzorg, gemeenten, diëtisten etc. Ze kan het dan puur op het thema eetstoornissen focussen, maar ze kan de lezing ook verbreden naar het thema veerkracht. Want nadat ze genezen was van haar eetstoornis ging het leven natuurlijk door. Met leuke en minder leuke dingen. In 2018 was iedereen ervan overtuigd dat ze terug zou vallen in haar eetstoornis. Haar vader kreeg de diagnose alvleesklierkanker en haar toenmalige partner waarmee ze samenwoonde - ze probeerden kinderen te krijgen - deelde haar opeens mee dat hij niet meer van haar hield. Ze woonde bij hem in huis en moest meteen vertrekken. Natascha voelde zich nooit eerder zo ellendig. Haar vader was doodziek, haar relatie ging uit, ze werd mantelzorger dus kon ze tijdelijk niet werken, ze had geen huis meer en na een vreselijk ziekbed van een jaar stierf haar vader. Toch viel ze niet terug. Op de een of andere manier bleef ze zelfs overeind staan. Ze vond het geheime wapen dat ze eerder had moeten inzetten om mijn haar ziekte te overwinnen: veerkracht. 

Veerkracht is iets ongrijpbaars. We hebben het allemaal, maar kunnen het niet allemaal zo makkelijk vinden in onszelf. In deze lezing verteld Natascha over wat veerkracht nu eigenlijk is en hoe je het wél kunt aanboren. Het leven wordt er niet per se makkelijk door, maar je kan wel verder. En dat heeft ze gedaan: inmiddels heeft ze een fijn huis, het leukste werk ter wereld, een man en een baby. Haar vader mist ze nog elke dag en haar leven is heus niet elke dag een feest. Maar ze weet hoe sterk ze is en eigenlijk is iedereen dat, je moet het alleen zelf leren inzien. Daarbij helpt Natascha graag. 

Bruggen bouwen in een verdeelde samenleving

Natascha van Weezel is schrijfster, filmmaker en columnist bij Het Parool. Al sinds jonge leeftijd heeft zij een grote interesse voor het onderwerp polarisatie. Hoe komt het dat sommige groepen lijnrecht tegenover elkaar staan? Kunnen we het in dit land nog wel met elkaar oneens zijn zonder de ander verrot te schelden? Wanneer verandert iemand in een vijand? Wat voor problemen levert dat vijanddenken op? En het belangrijkste: hoe kunnen we dit doorbreken? Nu het anti-institutioneel-extremisme toeneemt zijn deze vragen relevanter dan ooit voor bedrijven, scholen, overheid en gemeenten. 

Aan de hand van een persoonlijk verhaal over haar Joodse familiegeschiedenis én de lessen die zij op jonge leeftijd in Israël leerde (als er één gepolariseerd land bestaat, is dat het wel), vertelt Natascha over de dynamiek achter polarisatie in Nederland. Daarbij gaat ze ook in gesprek met de deelnemers. Welke vooroordelen leven er bij deze groep mensen? Hoe denken zij over verharding op sociale media? En krijgen de deelnemers zélf wel eens te maken met de (negatieve) gevolgen van (online)polarisatie? 

Als dialoogleider heeft Natascha veel ervaring met het creëren van een veilige sfeer in groepen (alle groottes zijn welkom). Verwacht dus een interactieve bijeenkomst vol persoonlijke verhalen en ervaringen. Soms confronterend, maar altijd constructief en hoopvol. Want uiteindelijk zijn we allemaal in staat op bruggen te bouwen in een wereld die steeds verdeelder lijkt. 


Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that.

Martin Luther King

Advies nodig of een spreker boeken? Wij helpen je graag!

Neem vrijblijvend contact op met een van onze verbinders.